6. apr 2007 15:34
O slabih lastnikih
Naš maček je kastriran, cepljen, obdelan s pipeto Strongholda proti garjam, bolham in notranjim zajedelcem. Star je 12 let, zato uživa predvsem dietno hrano za zaščito ledvičk, hranimo pa ga tudi s kvalitetno drugo hrano, če le hoče jesti. Na razpolago ima pesek za stranišče, če je zaklenjen v stanovanju, ali če ima ponoči, ko praviloma spi v hiši, potrebe. Na okenski polici, kjer sedi, ko spreminja lokacijo, ima podložek iz lesa, da se ne nabere revme. Zgradili smo mu lestev na balkon, da lahko hitro pobegne in sam pride v hišo. Pred hišo ima nameščene lesene opazovalnice ( del debla in leseno kocko), da lahko razgleduje teren. V hiši ima tri ležišča, opremljena z naravnimi tkaninimi, ki se daljo oprati in se redno menjujejo. Je izjemno kuminikativen,mečkati pa se ne pusti, zato je s štirimi odraslimi, ki smo mu na razpolago za izpolnjevanje želja , razvil dober način sporazumevanja.
Odkar je pri hiši, brani svoje območje, čeprav je kastriran. Potrebo opravlja predvsem doma, ali pa pri dveh sosednih, kjer odšihta večino svojega profesionalnega dela, saj je izjemen lovec v njihovih kurnikih.Seveda mi je neprijetno, če koplje po tujem zemljišču, vendar mi naj nekdo pove, zakaj sem zato slab lastnik ?
O toksoplazmozi
Večino stvari o toksoplazmozi ste že povedali. Do sedaj še nisem slišala, da bi bil to tak problem, da bi bilo potrebno pobitii kar vse mačke, ki so po mnenju večine zgoraj, s svojimi iztrebki krive za toksoplazmozo. Vsi ginekologi odsvetujejo dotik nosečnice z mačko, nihče pa še na izrecno vprašanje, ali mora maček proč od hiše, če je tam tudi nosečnica, tega ni potrdil.
Zdravniki vedo povedati, da je pot do toksoplazmoze lahko zgolj z uživanjem zelenjave, ki se je je samo dotaknila mačka. Tako ni nujno kriv sosedov maček, ki je luknjal vaše gredice, lahko ste toksoplazmozo prinesli s tržinice ali od prijateljev, ki so vam jo podarili prijatlji in znanci. Po tej teoriji je mogoče toksoplazmozo prenesti tudi s dotikanjem kljuke,ko je nekdo božal obolelega mačka in nato stopil v vašo pisarno ali vaše domovanje, ali vam podal roko. Osebno sem prepričana, da nihče ne je mačjih iztrebkov in da zelenjavo dobro operete.
Zaradi dileme , ali je sosedov fant, zdaj je star več kot 15 let, dobil možganske poškodbe ob rojstvu zaradi toskoplazmoze, sem v tem času TEMELJITO prebrala vse članke, lahko povem, da je iz uradnih podatkov znano, da so poškodbe izjemno redke, mislim, da je bil podatke 1primer na tri leta. Tisti fant je prizadet zaradi šlamparije porodničarja in ne zaradi mačka, ki sem ga potem jaz posvojila.
Zakopavanje iztrebkov
Maček zakoplje iztrebke tam , kjer si on izbere, in nihče od tistih, ki pišete neumnosti v stilu "saj se ga da naučiti" očitno ne loči psa od mačke. Mačka je majhna in ne laja.
Maček zakoplje iztrebke zato, ker noče izzivati drugih mačkov. Znano je, da vodja krdela sploh ne zakopje iztrebka, ker se nikogar ne boji in je to znak njegove dominantnosti.
Sama imam nos približno 150 cm nad zemljo in še NIKOLI nisem zavohala mačjega iztrebka in mi je kar žal tistih, ki imajo tako odlično sposobnost vonja.
Spoštovanje do mačkov
Maček je dolga stoletja veljal za spremljevalca hudiča in čarovnic in je večkrat končal na grmadi. Vsi psi na kmetijah so imeli ime, mačke ga prav zato niso imele. S psi so ravnali dosti lepše in so ga hranili, mačke pa so se preživljale same in pogosto stradale, če že niso poginile od obilja maščob, ki so jih dobile s kravjim mlekom, kar je povzročilo vnetje črevesja in smrt. Mačke so bile potrošno blago, nadomestjiv delavec.
Se spomnite primera fantov iz Tržiča, ki so trpinčili in ubijali mačke ? Se spomnite primera, ko so otrci na dvorišču s palico pretepali mačka, ker so želeli videti, če se mu pokažejo zvezdice okoli glave? Povem še za primer v drugem koncu našega mesta, kjer so otrci vtaknili petardo mački v zadnjik in jo prižgali.
Sploh se ne sprašujem, kako vzgojo so imeli ti otroci. Brez spoštovanja do drugih bitij, brez občutka, da v okolju ne živimo sami, pri tem pa je vseeno, ali je to mestno ali vaško.
Prepričana sem, da je bi bilo potrebno najprej vzgajati otroke s spoštovanjem do vseh živali, omejavati razmnoževanje s kastracijo in sterilizacijo, skrbeti za svoje mačke, če jih imamo.
Mačke niso igrače in zato sem pogosto zgrožena, kaj počenjo otroci vpričo svojih skrbnikov z ubogimi mačkami. Jaz se nikoli ne dotikam tujih mačk in psov, pa tudi sama ne dovlim, da bi našega mačka nadlegovali drugi.
Zaključek
Čeprav se je že v izhodišču slišalo najbolj neumno, sem nasvet dala iz svojih izkušenj. Dostop tujim mačkom bo preprečil predvsem domači , kastrirani maček, ki bo branil svoj teritorij.
Vsem želim več strpnosti, saj vam škode lastniki mačk ne delajo namenoma. Tistim pa, ki ste srečni lastniki kake izmed žametnih šapic, pa želim veliko srečnih trenutkov s skrivnostno prijateljico.
Lep pozdrav Frina &
Frina