30. maj 2007 12:24
Zanimive razprave,moram reči.
Dodal bi samo to:
Sam sem že 20 let zaposlen v javnem zdravstvu.Dlje ko delam, bolj mi je jasno nekaj, kar mnogim očitno nikoli ne bo.
Javna zdravstvena služba v naši državi niti kadrovsko,niti finančno,niti po opremljenosti ni naravnana na idejo,da bi pravočasno odkrila in optimalno ozdravila vse bolnike in bolezni.
V reko njenega delovanja in obstoja nenehno vstopa brezštevilna množica porabnikov,ki v danem trenutku naleti na konkretno osebo ali službo,kakršna pač na tistem kraju in v tistem trenutku tam ordinira.
K izboljšanju omenjene situacije bistveno ne pripomore niti nadstandardno zavarovanje,še manj nekakšne zavarovalniške ponudbe o obvoznicah v primeru dolgih čakalnih dob.
Vsak,ki se je kdaj srečal z omenjenimi problemi,ve , da pomaga edino angažirano in neutrudno iskanje in lastna prizadevnost pa pripravljenost plačati seveda.
Splošno znano je,da v slovenski medicini najtežje dobite podatek,koliko naj nekdo v službi naredi,da izpolni " normo" za delovni dan.Tu je srž večine težav s čakalnimi dobami.Druga težava je v tem , da učinkovitega strokovnega nadzora nad početjem zdravnikov pri nas ni,niti ni interesa,da bi se vzpostavil.Denar je v zdravstvu zelo pomemben , vendar ne toliko , da bi nastalo kakšno strokovno telo,ki bi gledalo zdravnikom pod prste,kaj počno.
Počno kar se jim zdi-v mislih imam zlasti pošiljanje pacientov vsenaokrog,pa če je treba ali ne-Vse bolj se rine v ospredje situacija,ko odredijo več preiskav in ukrepov z namenom zaščititi sebe(pred eventuelno tožbo),kot takih,ki jih potrebuje bolnik zaradi svoje bolezni ali poškodbe.Cena prej omenjenih preiskav in posegov tu ne igra vloge.
Negovalno osebje pa bi moralo na moč varčevati z materiali in vsem ostalim.Vsakih nekaj tednov dobiš pod roke sanitetni material drugega proizvajalca samo da je ceneje...
Prijeti bika za roge in preprečiti potratno in nepotrebno pošiljanje bolnikov sem ali tja-to je tabu tema.
Nikakor ne trdim , da se z opisano situacijo strinjam , ali,da sem z njo celo zadovoljen.
Želel sem samo predstaviti moje videnje,morda bo komu odprlo oči in prihranilo kakšno razočaranje.
Svetujem torej poiskati dobrega zobozdravnika in upati , da vas bo uspel dati na seznam svojih pacientov ter tam tudi obdržati.
Pa čim manj zobobola!
marko03