Zob boli

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

29. mar 2007 7:53

Pri zobobolu pomaga, će v ustih na tistem delu, kjer boli prežvećimo nekaj klinčkov (nageljnovih žbic) in jih potem pustimo v ustih da delujejo. To je najboljši recept, če drugega ni v hiši, ali pa če je zobozdravnik daleč. Če gre za granolom, pomaga, da si na tisto mesto damo mrzlo vodo in jo v ustih zadržimo dokler se ne segreje. Ponovimo. Vendar pa je to le začasna rešitev, se ve. Sweetie

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. mar 2007 8:40

Scorpy, a na stomatološki kliniki si že bila? Tam rešujejo take extraordinarne primere (ko osebnemu zobozdravniku zmanjka idej), kot je tvoj. Vendelina jr.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

29. mar 2007 8:54

Vendelina, s to stomatološko kliniko imam pa jaz same "boleče" izkušnje. Pa zadnje čase te tudi ne sprejmejo več tako radi kot so to včasih. Te napotijo h kakemu čeljustnemu kirurgu, kiv aljda dela privat. Mene sicer vzamejo, ampak je treba enega pregovarjanja. Kariero pri njih sem začela pred 20imi leti, še kot otrok. In se kar vleče.  Preklinjam te svoje gene, vsaj kar se zob in čeljusti tiče, že od skozi.  Sem specifični primer in je treba za vsak malo večji poseg dobiti mnenje maksilofacialnega kirurga. Tako da sem v prvi vrsti proti puljenju zob. Moja zgornja sedmica je tudi šla skozi vse kalvarije, ven so mi vzeli samo osmico, sedmico pa po polletnem zdravljenju končno zaplombirali, maja imam še zadnje slikanje. Hodim v ZD Šiška in nimam občutka, da bi pri slikanju šparali, sdobim napotnico za ortopan enkrat letno, po potrebi pa še za posamezne zobe. Ampak morda sem jaz poseben primer zaradi problemov s spodnjo čelustjo. Loni Makaroni

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

29. mar 2007 9:14

Verjetno bi vsak lahko napisal svojo zgodbo o izkušnjah z zobozdravniki. Samo na kratko. Pred štirimi leti mi je osebna zobozdravnica odprla boleči zob ne, da bi ga poslikala (v ordinaciji je imela napravo za slikanje!). Noter dala zdravilo in povedala, da gre za dalj časa na bolniško. Mene je seveda še vedno bolelo, pa še otekala sem. Hodila sem od zobozdravnika do zobozdravnika (kateri so jo nadomeščali) zraven pa lepo jedla antibiotike. Po kakšnem mesecu sem naletela na mladega zobozravnika kateri je takoj posumil, da ni odprt pravi zob. Po slikanju se je izkazalo, da je "bolan" sosednji zob. Menjala sem zobozdravika in se dogovorila, da mi zob "popravijo" z operacijo. Doker sem čakala na operacijo sem si oteklino namesto z antibiotiki lajšala z propolisom. Propolis sem nakapala na sladkor. Zob so mi rešili. Konec lanskega leta pa izvem, da moj zobozdravnik odhaja na specializacijo in, da si moram poiskat novega zobozdravnika. Ker nisem imela težav se s tem nisem preveč obremenjevala. Prejšnji teden pa.... Bolečina pod mostičkom in oteklina. Grem v akcijo. Kličem zobozdravnike, naročijo me lahko čez dva meseca. Samoplačniško takoj Zob si umirim z antibiotikom in propolisom. Grem samoplačniško k eni od zobozdravnic. Glede na to, da se je zob umiril se dogovoriva za termin v maju. Pri tem pa mi še pove, da je potrebno na protetiko preko zdravstvenega zavarovanja čakati 3 (z besedo TRI LETA) Toliko o našem zobozdravstvu! Sedaj lahko upam, da mi bo lahko zob rešila na, da bi uničila mostiček. LP K

STANEJ  

član od: 4.9.2006

sporočila: 186

29. mar 2007 10:47

Tudi jaz imam zadnje čase probleme zobmi, ne upam si več pomisliti nazaj , kako me je pred dvema mesecama bolelo. Zdaj se je nekoliko pomirilo. Pred enim mesecem sem šla k zobozdravnici. Spodnja leva stran me je zelo močno bolela. Ko me je zobozdravnica vprašala kateri zob me boli nisem , sploh nisem vedela povedati kateri, ker so vsi bili občutljivi. To jo je zelo razjezilo, ker bo morala zdaj odpreti vse zobe in da bom zato nekaj plačala. Sem rekla , da ni problema naj me samo reši bolečine. Ne vem zakaj ni slikala ali je to tako drago ? Potem mi je dva odprla in se odločila , da je kriv ta drugi, zdaj mi ga zdrav kanalno že slaba dva meseca pa še vmes vedno zbada . Tej zobozdravnici ne smeš dati nobenega predloga, ker jo to vse razjezi. K isti zobozdravnici hodi tudi moja sestra in je glih včeraj (okrog 17,00) šla z bolečino k njej in jo ni hotela vzeti , čakalnico je imela prazno , delovni čas ima popoldan do 19.00 ure, naj pride jutri ali pojutri. To me je tako razjezilo , da premišljujem ko bo končala s tem zdravljanjem , da bom menjala zobozdravnico. Mislim , da imamo vsi pravico do nekega spoštljivega odnosa do pacientov. Lep pozdrav iz Prekmurja. STANEJ

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. mar 2007 10:52

To o treh letih sem že slišala, samo nisem hotela docela verjeti. A to potem pomeni, da je najbolje, da, ko prideš z razsutimi zobmi k zobozdravniku iz javnega sektorja, da ti že takoj vzame mero za protezo, ker čez tri leta itak ne bo smisla kaj drugega naročiti????? Vseeno, Scorpy, pojdi na kliniko, pa malo stokaj, da te bodo vzeli - po verjetnostnem računu ne moreš imeti tudi ti tako zakomplicirane situacije kot Loni.... Vendelina jr.

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

29. mar 2007 11:22

Vendelina, saj tudi jaz nisem mogla verjeti. Pa sem poklicala še k drugim zobozdravnikom pa so mi povedali isto. Bom pa sedaj poklicala še na ZZZS pa bom malo povprašala. Zraven tega pa ima vsak zobozdravnik svojo čakalno listo. Če bi me moj zobozdravnik (kateri je nehal delat, lahko bi npr. tudi umrl) imel na čakalni listi se to ne prenese k novemu zobozdraviku. ABSURD Včasih se sprašujem zakaj pri.... plačujem vse to, ko pa hočem kaj koristiti pa ne gre. LP K

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

29. mar 2007 11:28

Moji sodelavki se je odlomil zob, prednji. Stara 28 let. So ji rekli da ji ga ne bodo zdravili, ker je prestara. Sploh ne bi komentirala. Na koncu so ji ga, ker se je dajala z ZZZS in dokazala da ji ga morajo.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

29. mar 2007 13:09

Tega s 3 leti čakanja pa moja zobozravnica ni upoštevala, zadeva je bila pri meni zrihtana v slabih 4ih mesecih, pa bi bila še prej, če ne bi jaz staknila takoj še kakega vnetja vmes. Je pa bilo nekaj govora o tem, da imajo tehniki samo neko določeno število zadev, ki jih lahko narediijo, odobreno s strani ZZZS, potem pa plačuješ sam ali čakaš naslednje koeldarsko leto. Tu sem imela pač krompir.

Ja, stokanje na stomatološki se izplača, samo jaz zraven še malo skup padem - že od samega vonja in strahu.  

Loni Makaroni

pina colada  

član od: 8.9.2005

sporočila: 52

29. mar 2007 14:02

No, drage moje in dragi moji, da dodam še jaz kako, ki gledam na vso zadevo lahko tudi z druge strani, če bo vse po sreči in bodo izpiti šli kot je treba, bom namreč že jeseni med zobozdravniki tudi jaz. Malo sem brala vaše zgodbe in priznam, da me ni nič presenetilo, ker je naše zdravstvo kot tudi zobozdravstvo trenutno res v slabem stanju in je tako, da če hočeš kaj na hitro in seveda kvalitetno moraš imeti zveze tam gori ali pa mastno plačaš. Tako pač je, tudi jaz, ki nimam sorodnikov v tem področju in še nisem sama dr. imam s tem probleme. Se zjokam kakemu asistentu na stomatološki, ki ima tako ali tako natrpan urnik in ga dolgo prepičujem ter čakam, da dobim kvalitetno storitev. Kar se stomatološke klinike tiče je res na nivoju glede znanja, tudi to kar delamo študenti je veliko bolje kot marsikje privat, samo malce dlje traja. Sprašujete veliko stvari, zakaj niso naredili tako in tako...zakaj je bolelo in zakaj je šel zob ven. Najbolj me kje presenetila naslednja trditev: "Moji sodelavki se je odlomil zob, prednji. Stara 28 let. So ji rekli da ji ga ne bodo zdravili, ker je prestara. Sploh ne bi komentirala." Sploh ne morem verjeti, da je to res in prej bi rekla, da si je tonekdo napačno interpretiral. Namreč odlomljen zob ima več možnosti. Ali je odlomljena samo sklenina, sklenina in dentin skupaj, lahko pa je celo eksponirana pulpa. Zdravljenje je vseh primerih drugačno, seveda glede na to koliko zoba je odlomljenega in kje je poka. Tako da ne bi preveč posploševala tega, da je bil zob odlomljen, kajti le v primeru, da je bila eksponirana pulpa in jo je bilo treba odstraniti pa je bil na tem zobu že prej proces, se tak zob endodontsko ZDRAVI. V primeru boljše diagnoze pa se le dodaja manjkajoči material na zob v smislu plombe ali pa se odlomljeno le zapolira. Če pa je bila eksponirana zdrava pulpa pa se zob takoj zapolni in se naj naredi ustrezna dograditev, daljše zdravljenje ni potrebno. Mnogi pravite, da vas niso poslali na slikanje in ste zaradi tega ogorčeni. Upravičeno ali ne, rekla bi samo, da je slika eden od osnovnih diagnostičnih pripomočkov in pravica zavarovanca, da se ga pošlje na slikanje, res pa je tudi, da včasih, ko zob boli in se bolečino ne da locirati, tudi iz slike težko izslediti prizadet zob, Pravim včasih, ne pa seveda vedno. Če koga še kaj zamina naj me vpraša, da se ne bom preveč razpisala, ker me čaka še buljenje v goro bukel na moji mizi, da ne bom slučajno na koncu tudi jaz takšna dr. dent. med., da me bodo pacienti kritizirali in bili zaradi mene ob zdrave zobe. Lp pa čimmanj zobobolov želim pina colada

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti