29. mar 2007 14:02
No, drage moje in dragi moji, da dodam še jaz kako, ki gledam na vso zadevo lahko tudi z druge strani, če bo vse po sreči in bodo izpiti šli kot je treba, bom namreč že jeseni med zobozdravniki tudi jaz.
Malo sem brala vaše zgodbe in priznam, da me ni nič presenetilo, ker je naše zdravstvo kot tudi zobozdravstvo trenutno res v slabem stanju in je tako, da če hočeš kaj na hitro in seveda kvalitetno moraš imeti zveze tam gori ali
pa mastno plačaš. Tako pač je, tudi jaz, ki nimam sorodnikov v tem področju in še nisem sama dr. imam s tem probleme. Se zjokam kakemu asistentu na stomatološki, ki ima tako ali tako natrpan urnik in ga dolgo prepičujem ter čakam, da dobim kvalitetno storitev. Kar se stomatološke klinike tiče je res na nivoju glede znanja, tudi to kar delamo študenti je veliko bolje kot marsikje privat, samo malce dlje traja.
Sprašujete veliko stvari, zakaj niso naredili tako in tako...zakaj je bolelo in zakaj je šel zob ven. Najbolj me kje presenetila naslednja trditev: "Moji sodelavki se je odlomil zob, prednji. Stara 28 let. So ji rekli da ji ga ne bodo zdravili, ker je prestara. Sploh ne bi komentirala." Sploh ne morem verjeti, da je to res in prej bi rekla, da si je tonekdo napačno interpretiral. Namreč odlomljen zob ima več možnosti. Ali je odlomljena samo sklenina, sklenina in dentin skupaj, lahko pa je celo eksponirana pulpa. Zdravljenje je vseh primerih drugačno, seveda glede na to koliko zoba je odlomljenega in kje je poka. Tako da ne bi preveč posploševala tega, da je bil zob odlomljen, kajti le v primeru, da je bila eksponirana pulpa in jo je bilo treba odstraniti pa je bil na tem zobu že prej proces, se tak zob endodontsko ZDRAVI. V primeru boljše diagnoze pa se le dodaja manjkajoči material na zob v smislu plombe ali pa se odlomljeno le zapolira. Če pa je bila eksponirana zdrava pulpa pa se zob takoj zapolni in se naj naredi ustrezna dograditev, daljše zdravljenje ni potrebno.
Mnogi pravite, da vas niso poslali na slikanje in ste zaradi tega ogorčeni. Upravičeno ali ne, rekla bi samo, da je slika eden od osnovnih diagnostičnih pripomočkov in pravica zavarovanca, da se ga pošlje na slikanje, res pa je tudi, da včasih, ko zob boli in se bolečino ne da locirati, tudi iz slike težko izslediti prizadet zob, Pravim včasih, ne pa seveda vedno.
Če koga še kaj zamina naj me vpraša, da se ne bom preveč razpisala, ker me čaka še buljenje v goro bukel na moji mizi, da ne bom slučajno na koncu tudi jaz takšna dr. dent. med., da me bodo pacienti kritizirali in bili zaradi mene ob zdrave zobe.
Lp pa čimmanj zobobolov želim
pina colada