28. mar 2007 19:30
Strokovno mnenje bo moral dati kak strokovnjak, napisala bom le svojo izkušnjo.
Imela sem zobozdravnika, ki je zob zaplombiral, preden sem prišla domov, pa je plomba izpadla, sledilo je novo vrtanje, seveda tudi večja luknja in nov krog. Uspešno so se mi sesuli kar štirje zobje.
Nekoč mi je popravljal zob, štirko spodaj. Trpljenje z barvastimi iglami, zapiranje zoba, določen čas sem imela tudi odprt zob, ki ga je bilo potrebno izpirati, kar je strahovito bolelo.Neki kanali so se zamašili s hrano, od fotosinteze pa nisem živela. Lepo sem prosila zobarja, naj mi skrajša muke in izpuli zob, pa se ni dal prepričati.
Neke noči, ko sem pestovala svojo strahovito bolečino, sem se odločila. Ker sem otrok genaracije, ki smo odraščali ob partizanskih filmih, sem se zgledovala po, kajjazvem katerem prizoru.
Pripravila sem si kozarec z viskijem ( drugače ne pijem niti kapljice te žareče zadeve), tableto proti bolečinam, mislim, da je bil Plivadon. V očetovi delavnici sem našla stare, rjaste klešče. Edine, ki so bile pri hiši, pa še te so bile v slabem stanju.
Najprej sem morala poskrbeti za anastezijo: pojedla sem tableto in poplaknila s pol viskija, več ni šlo, ker je peklo ko vrag. Temu se reče partizanska anastezija. Klešče sem potopila v posodo, napolnjeno z 96% čistim alkoholom, za vsak primer, da ne bi prišlo do okužbe.
Pripravila sem tudi brisačo in paprinate robčke.
Odločila sem se takole: imam možnost, da odlomim zob, potem bo moral zobozdravnik izpuliti preostanek, sem pa bila prepričana, da meni pulenje ne bi uspelo. Če pa bi, bi se rešila te zgage.
Tik pred posegom sem malo legla, vrtelo se mi je od mešanice viskija in tablete, za mano je bilo že 14 dni precej hudih bolečin in neprespanih noči.
Kaj se je zgodilo potem? Zjutraj me je zbudila mama, ki je iz dokaznega materiala ugotovila, kaj sem nameravala. Nič ni bilo mogoče skriti. Zaradi partizanske anastezije sem zaspala ko ubita.
Zjutraj sem najprej odtavala k zobarju, ki je ponovno zavrnil puljenje. Zob je zaplombiral, plomba je spet izpadla, samo bolečin pa nisem več imela.
Zamenjala sem zobozdravnika, zdaj mi ne izpade niti ena plomba, čeprav imam vse bele. Zobozdravnica mi je na podlago izdelala nov, lep porcelanasti zob.
Če bi moj načrt tisto noč uspel, bi danes v ustih nosila mostiček ter dva obrušena zoba.
Vidiš, zato je potrebno obdržati zob, strokovnjali že vedo zakaj.
Mogoče bom kdaj drugič napisala, kako mi je zobrozdravnica kako leto kasneje pulila modrostni zob, ki ga omenjeni zobar ni hotel zdraviti, in mi injekcija ni prijela.V predšolski ambulanti. Še nikoli nisem videla toliko na smrt prestrašenih otrok kot takrat, ko sem stopila iz ambulante v čakalnico, poslikano z otroškimi motivi.
Frina