Zob boli

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

tema odprta - 28. mar 2007 18:52 | ogledi: 15.378 | odgovori: 32

Živjo, mogoče je pa med nami kakšen zobozdravnik ali pa se kdo kaj spozna... Skratka, kakšna dva meseca sem imela v kočniku zdravilo, včeraj sem šla k zobozdravnici, ker me je malo začelo bolet (sploh zvečer, ko se menda umiriš in zato še bolj občutiš bolečino) in mi je dala zdravilo ven in potem zabadala neke igle, da bi našla kanale, če sem prav razumela. Jaz nisem nič čutila oz. zelo malo in je kar zmajevala z glavo, da kok imam dolge korenine... potem mi je spet dala noter zdravilo in sem šla domov. Bolelo me je še vedno, ampak sem mislila, da bo nehalo. Pa ni. Tako sem šla danes k drugi zobozdravnici (ker moja danes ne dela) in ta je postopek ponovila - zdravilo ven, igle, zdravilo spet noter. Mene pa še zmeraj boli. Ni to huda bolečina, ampak po malem kljuva in čutim pritisk in če ugriznem skupaj ornk zaboli.

Kaj mi preostane? Ker očitno zobozdravniki več kot zdraviti zob ne morejo, ali bi bilo smiselno it spulit ta zob? Ker imam počasi že zadost kar naprej met z istim zobom probleme in zobobol tudi ni mačji kašelj.

LP

Scorpy

Tarja83  

član od: 17.11.2006

sporočila: 273

28. mar 2007 19:12

Meni se je to zgodilo pred kratkim.Me je zacel boleti zob pa sem sla k zobarju, je scistil kanale in grem frit lepo domov. Cez dober teden spet zacne boleti in kar naenkrat obupno zatecem. Grem zopet k njemu mi zopet ocisti kanale in mi da antibiotike. Pol je bilo okej, do kontrole cez en teden. Oteklina je padla, bolecine ni bilo vec in takrat zobar ugotovi,da bi se vse spet ponovilo cez najvec dva tedna,ker je spregledal 4. kanal,saj imamo vecinoma samo 3. Zdaj mogoce je to, mogoce pa spet kaj drugega. Lahko se zgodi,da je to se ena finta zobarjev, ko pustijo nedokoncano delo,da lahko naslednjic zopet sluzijo . Seveda pa je od vsakega zobarja, kakor tudi posameznika odvisno kako sprejme zdravilo.Ne vem mogoce je kaj od tega, drugace pa nebi znala pomagati. Lp,Tarja Tarja83

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

28. mar 2007 19:30

Strokovno mnenje bo moral dati kak strokovnjak, napisala bom le svojo izkušnjo.

Imela sem zobozdravnika, ki je zob zaplombiral, preden sem prišla domov, pa je plomba izpadla, sledilo je novo vrtanje, seveda tudi večja luknja in nov krog. Uspešno so se mi sesuli kar štirje zobje.

Nekoč mi je popravljal zob, štirko spodaj. Trpljenje z barvastimi iglami, zapiranje zoba, določen čas sem imela tudi odprt zob, ki ga je bilo potrebno izpirati, kar je strahovito  bolelo.Neki kanali so se zamašili s hrano, od fotosinteze pa nisem živela. Lepo sem prosila zobarja, naj mi skrajša muke in izpuli zob, pa se ni dal prepričati.

Neke noči, ko sem pestovala svojo strahovito bolečino, sem se odločila. Ker sem otrok genaracije, ki smo odraščali ob partizanskih filmih, sem se zgledovala po, kajjazvem katerem prizoru.

Pripravila sem si kozarec z viskijem ( drugače ne pijem niti kapljice te žareče zadeve),  tableto proti bolečinam, mislim, da je bil Plivadon. V očetovi delavnici sem našla stare, rjaste klešče. Edine, ki so bile pri hiši, pa še te so bile v slabem stanju.

Najprej sem morala poskrbeti za anastezijo: pojedla sem  tableto in poplaknila s pol viskija, več ni šlo, ker je peklo ko vrag. Temu se reče partizanska anastezija. Klešče sem potopila v posodo, napolnjeno z 96% čistim alkoholom, za vsak primer, da ne bi prišlo do okužbe.

Pripravila sem tudi brisačo in paprinate robčke.

Odločila sem se takole: imam možnost, da odlomim zob, potem bo moral zobozdravnik izpuliti preostanek, sem pa bila prepričana, da meni pulenje ne bi uspelo. Če pa bi, bi se rešila te zgage.

Tik pred posegom sem malo legla, vrtelo se mi je od mešanice viskija in tablete, za mano je bilo že 14 dni precej hudih bolečin in neprespanih noči.

Kaj se je zgodilo potem? Zjutraj me je zbudila mama, ki je iz dokaznega materiala ugotovila, kaj sem nameravala. Nič ni bilo mogoče skriti. Zaradi partizanske anastezije sem zaspala ko ubita.

Zjutraj sem najprej odtavala k zobarju, ki je ponovno zavrnil puljenje. Zob je zaplombiral, plomba je spet izpadla, samo bolečin pa nisem več imela.

Zamenjala sem zobozdravnika, zdaj mi ne izpade niti ena plomba, čeprav imam vse bele. Zobozdravnica mi je na podlago izdelala nov, lep porcelanasti zob. 

Če bi moj načrt tisto noč uspel, bi danes v ustih nosila mostiček  ter dva obrušena zoba.

Vidiš, zato je potrebno obdržati zob, strokovnjali že vedo zakaj.

Mogoče bom kdaj drugič napisala, kako mi je zobrozdravnica kako leto kasneje pulila  modrostni zob, ki ga omenjeni zobar ni hotel zdraviti, in mi injekcija ni prijela.V predšolski ambulanti. Še nikoli nisem videla toliko na smrt prestrašenih otrok kot takrat, ko sem stopila iz ambulante v čakalnico, poslikano z otroškimi motivi. 

Frina

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

28. mar 2007 19:54

Tudi jaz imam slabo izkušnjo z zobom in mojo zobarco. Močno me je bolel zob. Odidem k zobarju, ki mi zob odpre in da vanj zdravilo. Bolečina je postajala vse hujša. Grem nazaj, postopek ponovi. Pridem domov, plomba izpade, pa ajd spet k zobarci. In tako se je ponavljalo kake tri mesece. Vsakič me je bolj bolelo. Ko sem imela vsega zadosti, sem zahtevala puljenje. Niti pod razno mi ni hotela izpulit zoba. Hvala bogu imam visok prag bolečine. Nekega četrtka pa sem imela vsega zadosti in sem odšla k dežurnemu. Vpraša kaj bo dobrega in sem ga tako grdo pogledala, da je kar utihnil. Zahtevala sem puljenje. Najprej me je prepričeval, da ne, pa da ne... Potem sem imela pa res že vsega zadosti. Zob me je strašansko bolel. Zatulila sem nanj, da če mi takoj ne spuli zoba, bom jaz njemu vse populila brez anestezije. Brez besed je pripravil injekcijo in mi malo kasneje izpulil zob. Zob je bil zelo lep, a pri korenini čisto gnil. Niti črhnil ni, ko sem rekla, če je bilo treba toliko časa zavlačevat. Je bilo zunaj možu zelo nerodno, ker sem baje tako zatulila, da hočem puljenje, da me je bilo slišati po vsem zdravstvenem domu, he he. Ampak bolečin pa le nisem imela več in ne predstavljate si kakšno olajšanje sem občutila. Toliko o zobarjih, ampak sem vseeno mnenja, da strokovnjaki že vedo kaj delajo in se strinjam s Frino, kar je napisala zgoraj. Sem se pa ob njenem postu spet nasmejala. Ja Frina partizanska narkoza pa je res od hudirja, he he LP! fakin712

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

28. mar 2007 20:15

Malo poskušaj počakat, da se umiri,če bolečina ni huda. Nato samoplačniško slikati zob in s sliko nazaj k zobozdravniku. ham-njam

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

28. mar 2007 21:03

Moj življenski sopotnik trpel dobre 3 mesece, zamenjal kakšnih 8 zobozdravnikov, pa zdravilo notr pa ven.(ga noben privat zobozdravnik v soboto popoldan ni hotel vzeti). Bolečine pa takšne da je ponoči hodil odpirat okno in dihat mrzel zrak, ker mu je edino to lajšalo bolečino. Potem so se mu bolečine ponovile na Hrvaškem in spet k zobozdravniku, tam so mu odpri 3 kanal, naj mu v Murski Sobiti tretjega sploh nebi odprli. Ampak bolečine so se nadaljevale. Pa ni občutljiv na bolečino. Potem pa eno soboto ni mogel več zdržat, seveda v Murski Soboti dežuren zdravnik dela do 13h. Sva se odpeljala v Maribor in glej ga zlomka tudi tam ni dežurstva. Ampak nama je v lekarni prijazna farmacevtka povedala, da v Bresternici v soboto in nedeljo dela privat zobozdravnik. Bil takoj sprejet, zobozdravnik bil tako razočaran nad dotedanjim zdravljenje, da je kar popizdil. So mu takoj s skalpelom prerezali čeljust gnoj je šprical na okoli, dobil tramal za bolečine in še ene konjske antibiotike z goro stranskih učinkov. Sem kar dežurala celo noč pri njemu, da mi nebi umrl. Zob je ostal, ga ne boli več. Amapk je njegov osebni zobozdravnik, rekel da so zob preveč razmrcvarili- halo! Da bi bilo boljše, da bi ga izpulili. Moje mnenje je vstrajaj in obdrži svoj zob.

baby girl  

član od: 26.10.2006

sporočila: 103

28. mar 2007 21:13

Jaz sem imela podobne težave. Če je bolečina res huda moraš k zobozdravniku, da ti da zdravilo ven, v skrajnem primeru si ga ven spraskaj sama. Glede izpulitve zoba se prej posvetuj z zobozdravnikom, ta te bo verjetno še prej poslal na slikanje, da se popolnoma prepriča da ni druge rešitve. baby girl

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

28. mar 2007 21:21

Pozabila napisat, da si lahhko zdravilo daš ven s pomočjo desertne vilice. Da dobi zob zrak. Mi smo imeli desertne vilice vsepovsod samo v kuhinji ne. Pa še to na Hrvaškem plačali 15.ooo sit od vzajmne dobili 1.ooo sit.

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

28. mar 2007 21:40

Ne razumem, zakaj vas ne dajo na slikanje? Tam se lepo vidi kaj je narobe! marelica

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

28. mar 2007 21:56

Neko soboto zvečer sem se odpravljala v družbo, ko je mama tožila,da jo bolita sprednja, preoblečena zoba. V tistem trenutku sem se spomnila, da mi je sodelavec pripovedoval, da je njegova babica zdravila zobobol s kroglico iz ozkolistnega trpotca , ki ga je dala v uho. In odidem...

Ko sem se proti jutru vrnila, je bilo na pultu nekaj listov trpotca, mama pa je mirno spala.

Najbrž ne boste verjeli, da jo je neha boleti zob ?

Frina

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

28. mar 2007 22:12

Marelica, sprašuješ zakaj nas ne dajo slikat? Ker vsepovsod varčujejo in pravijo, da je drago. Vsaj pri nas je tako. LP! fakin712

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti