15. mar 2008 10:43
Danes ponoči še ene pleničke iz starih majc:)
Glede tega overlock+uberdeck (opletilni + prekrivni šiv) v enem stroju pa bom poštena: mičkeno ima prav, ne pa čisto! Šivi so meni čisto lepi (pa sem kar picajzel;) in zame je to to, čeprav priznam, da če bi imela neomejene količine denarja in prostora, bi imela svojo mašinco za prekrivni šiv, ker je pa res nekaj dela s preklapljanjem - ampak verjemi iz izkušenj, da pri tej Bernini precej manj kot pri drugih. Še vedno pa moraš:
- dvignit nož - itak, ker pri prekrivnem ne sme rezat
- zamenjati vbodno ploščo - itak, saj prej maš nož in na desni nič prostora, pri prekrivnem ga pa rabiš, ni kej
- zamenjat tačko - dokler so nove je malo počasneje, ker je vse še trdo, potem gre lažje, da te potolažim;)
- preklopit eno ročico - samo potegneš - to ni glih ne vem kako delo;) Samo spomnit se moraš, da se to da naredit samo z iglo dol, če ne, maš pač malo več dela, ker si že recimo zamenjala tačko, potem moraš pa spet dajat tačko dol, pa iglo dol,... skratka, se splača našutdirat zaporedje;)
- seveda moraš nastavit na ta šiv - to je samo obrnit gumb
- napeljat niti za ta šiv - to ni problem, ker ni tako različno, priznam pa, da je treba večinoma tudi
- zamnjat igle - ker overlock uporablja skoraj vedno tudi srednjo iglo, prekrivni pa ta široki seveda obe tastranski, srednje pa ne - torej če greš iz 3 nitnega overlocka na široki prekrivni (kar je zame najbolj uporabna kombinacija;), potem moraš v principu zamenjat vse igle - če nočeš, da se ti trošijo. Če imaš pa samo kak mali šivček za potegnit na enem programu in ne delaš s kakim hudo kunštnim blagom, kjer se bojo luknje takoj poznale, potem pa pač maš not vse tri igle in reskiraš tistih par evrov za igle, ki se bojo prej obrabile in ti ni treba menjat vsakič...
Zaenkrat sem jih še menjavala, ampak v prihodnje, beri danes, ko sem bom spravila šivat Ronji spodnje hlačke (če nima plenic čez dan, jih rabi, kaj češ;) Tako male pa težko dobiš, pa še 5x dražje so...), no, in bom za lepo konstrukcijo rabila enkrat med pokrivnim šivom naredit enega 3 cm dolgega overlocka, takrat ne bom menjavala igel, bodi ziher;) Čeprav sem se lih spomnila, da mi itak ne bo treba, ker za otroške cotke itak uporabljam ozki pokrivni šiv, kar pomeni, da bom za pokrivnega samo dodala eno iglo - in če mi lih ne bo za komplicirat, jo bom pač not pustila ali pa uporabljala 4 nitni overlock, pa je, saj je še močnejši...
Je pa res, da pri drugih mašincah, je pa to projekt - moraš zamenjat še stojalo za igle, pa en kup drugih nastavitev, skratka, to je bil en od razlogov, da sem se za tole odločila, ker mi je prekrivni šiv zelo všeč, in sem vedela, da ga bom uporabljala... Če imaš pa veliiiiiko denarja, pa kupi overlocka, uberdecka (mašinca, ki dela samo prekrivni šiv), vezilni in še en quilting šivalni stroj, hehe;) To je sigurno idealno, samo navadno ni glih v naših možnostih, hehe. Jaz jih nimam niti kam dat toliko...
Veri