21. mar 2007 16:45
McNena - tu je link z največ informacijami http://www.drustvo-kraskih-ovcarjev.si/si/index.
Iz prve roke pa nekaj od pesjanarice, ki ima že drugega kraševca.
- cena je ena najnižjih, ker želijo vzpodbuditi razširjanje pasme. Mi smo dali pred štirimi leti 80.000 SIT.
- zdravstvene težave: prvi je imel kamne v mehurju, za kar sem bila kriva sama, ker sem ga mladička, nevednica, hranila z mlekom in mlečnimi proizvodi. Kasneje na starost nekaj težav z okostjem, a nič več, kot jih imajo drugi psi enake konstitucije. Zaradi izredne ješčnosti je tudi malce prehitro zrasel, kar za okostje ni dobro. Drugega nič.
Sedaj pozornost posvečajo dvojnim vekam, ker navznoter obrnjene dlake rade dražijo oči. Solzenje opažam pri našem Runotu, vendar le od časa do časa.
Oba sta občutljiva na prehrano, to pomeni, nobene govedine, bogvaruj ostanki mesa iz mačje konzerve - takoj sledi mehko blato (ki ga na sprehodih ni možno pobirati!!!). Ne rabi preveč kalorične hrane, dobro je, če je z ribo, da ima lepo dlako.
Vsake toliko časa, zlasti, če se veliko sprehajamo tudi v mokrem vremenu, je treba pogledati ušesa in očistiti zunanje sluhovode, da se ne vnamejo, kar je potencialna nevarnost pri vseh psih, ki imajo povešena ušesa. Našemu so se vnela v drugem letu, sedaj ko pazim, je v redu.
Skratka, ko se pogovarjam z drugimi pesjanarji, vidim, da pridem z veterinarskimi stroški kar dobro skozi.
Če te še kaj zanima, mi pošlji vprašanja na ZS.
Cila