Fizioterapija da ali ne?

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

14. feb 2007 11:23

marjeta65 je napisal/a:

No, sem se pa ravno odločala, če bi šla v toplice.

Kaj misliš, nasha, da bi morala izbrati toplice s toplejšo ali hladnejšo vodo, da ne bo takšne reakcije, kot pri tebi?

Maserka, kaj pa meniš ti o pilatesu?

lp

marjeta65

Meni odgovarjajo toplice s hladnejšo vodo.

Moram ti napisati, da se v topli vodi počuti izredno dobro, samo je potem reakcija resnično huda in je kar nekaj časa trajalo, da sem dejansko ugotovila, da mi toplota ne ustreza, ker sem vedno vzela vikend paket in je bilo premalo,da bi bolečine, ki so se po kopanju pojavljale, povezovala s toploto vode.

nasha

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

14. feb 2007 11:33

Sasenka je napisal/a:

Veri je napisal/a:
Za križ so dobre ladnjice - uležeš se na trebuh in dviguješ noge in roke hkrati, lahko počasi in čisto malo na začetku. Se okrepijo hrbtne mišice in pomagajo nosit. Veri

Brez zamere Veri, ampak vsak, ki ima resne težave s križem, bo vedel, da si s takim splošnim napotkom nekdo, ki si hoče sam pomagati, lahko naredi veliko več škode kot koristi. Pri takih vajah je bistveno poudariti, da morajo biti trebušne mišice napete, križ je potrebno pritisniti ob podlago in od podlage ne sme odstopiti.

Sploh je pa pomembno, da človek vse hrbtne mišice krepi enakovredno, če ena skupina mišic prevlada, bo drža nenaravna in bo vodila k novim težavam. Z zgolj eno vajo pa je nemogoče doseči enakomerno razvite hrbtne mišice.

Tule se resnično strinjam s Sasenko. Pri vajah, ki jih delamo za hrbtenico je resnično treba biti dosleden in natančen pri izvajanju, v nasprotnem primeru sami sebi lahko naredimo več škode kot koristi.

Potrebna pa je tudi vztrajnost, en mesec vaj je premalo,da bi se pokazalo kakšno posebno izboljšanje.

Bolečina po enenem mesecu sama začne popuščati, mi pa prenehamo z vajami, kar je največja napaka. 

nasha

marjeta65  

član od: 9.2.2007

sporočila: 66

15. feb 2007 12:12

hvala, nasha, saj meni tudi preveč topla voda ne ustreza zaradi srca. Po "ladjicah" mi pa bolečine tudi ne minejo, tako da najbrž res niso prav ustrezne.

bom povprašala še kkakšnega fizioterapevta in mojega zdravnika za mneje.

marjeta65

Ava  

član od: 28.3.2006

sporočila: 283

21. apr 2007 15:21

Včeraj sem bila pri zdravniku zaradi neznosnih bolečin v desni roki in vratnem delu hrbtenice. Ugotovil je, da imam vkleščen živec ter mi predpisal tablete proti bolečinam, pokazal mi je vaje in napisal napotnico za fizioterapijo. Sem poklicala v ZD, da se naročim  in me je skoraj kap - v prvi polovici junija je prvi prost termin. Nisem mogla verjet; in kaj naj zdaj? Goltam tablete proti bolečinam, da bom vsaj malo spala, ker bolečine ponoči so neznosne. Roko imam "mravljinčasto", brez moči, komaj sem danes obesila perilo, ker se kljukice za perilo tako zelo težko razklenejo. Malo se hecam, je pa res, da ti čisto vsakdanje stvari, ki jih drugače opraviš "z levo roko" delajo preglavice, če ti nekaj zašteka. Samo upam, da bom do datuma, ki ga imam za pričetek fizioterapije, z vadbo sama odpravila bolečine. Če mi to uspe, kaj pa potem? Naj grem k terapevtu ali ne?  Malo sem se potožila, ker se tako smilim sama sebi, da je joj! Samo, da se še enkrat naspim, pa bo. Lep dan želim  Ava

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

21. apr 2007 15:44

Počakaj na fizioterapijo. Še hitro si prišla na vrsto, fant je čakal pol leta. Z groznimi bolečinami, da roke še dvigovati ni mogel. In mu fizioterapija ni pomagala čisto nič. Zato se je potem odpravil h kiropraktiku, ki pa mu je živec odkleščil in je bilo bolje. Je pa tudi šel h kiropraktiku kakšnih 10x. Je pa pomagalo. Sonja

mai  

član od: 2.3.2007

sporočila: 447

22. apr 2007 10:08

Sama sem bila dvakrat operirana na hrbtenici, tako da, verjemite, imam kar nekaj izkušenj s tem. Fizioterapija DA, vendar šele takrat, ko je najhujša bolečina mimo. Jaz sem šla, ko je bilo stanje akutno, pa sem potem pristala v bolnici skoraj nepokretna in sem potrebovala operacijo. Je pa vse odvisno tudi od kakovosti fizioterapije, ni povsod enako. Meni je najboljša terapija in fizioterapevtke na Soči. Kar se pa tiče kiropraktikov, poznam gospo, ki je po obisku pri enem izmed njih na vozičku. Mene tam ne bodo videli. Sicer pa, vaje, vaje, vaje...... jana

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

22. apr 2007 17:23

Možna posledica kiropraktike pri obravnavi vratne hrbtenice je tudi možganska kap, tako da.... - jaz bi počakala na fizioterapijo, ali pa bi si plačala en obisk pri kaki privat fizioterapevtki, potem bi pa doma vadila...

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 29. 2010 00:55

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

23. apr 2007 21:44

Hojla! Sem delovna terapevtka. Moj poklic je dokaj soroden poklicu fizioterapije in nas pogosto tudi zamenjujejo. Seveda ti priporočam obisk terapije. Ponavadi ti mora osebni zdravnik napisati napotnico, potem greš na fizioterapijo (zdravstveni dom ali koncesionarji). Zdravnik ti tudi napiše kolikokrat naj bi tja šla. Sicer pa nikar ne misli ali mislite, da vas bodo tam pocajtal, potem pa veselo po starem. Tako pač ne gre in ne bo šlo! Treba je spremenit način življenja, saj se nočete kar naprej držat za križ in jamrat!!! Seveda bo treba pogledat način drže pri sedenju, za računalnikom, v avtu (lezemo skupaj - "pukla" - bolečina za lopatico in v rokah). S tem ko pri sedenju prekrižate noge si delate medvedjo uslugo. S tem obremenite le eno stran medenice, posledično se podre ravnovesje v celotni hrbtenici, temu sledi skrajševanje mišičnih tkiv na eni strani in raztezanje na drugi. Potem začnejo iz hrbtenice "lesti" diski (ti so nameščeni med vretenci in skrbijo za blažitev tresljajev, kot nekakšne vzmeti), le ti pa vkleščijo živec. To počnete nekaj let in bolečina je tu. Razen tega pa takšno sedenj poslabšuje stanje krčnih žil! Skratka treba je razmišljati širše, poiskati razlog za bolečino, ne le odpravljat simptome. Res pa je da je navada železna srajca. Priporočam vam uporabo velike terapevtske žoge, katere nakup vam lahko razloži vaš terapevt. Takšna žoga spodbuja aktivno sedenje in jo lahko uporabljate le pol ure naenkrat. Kmalu boste ugotovile zakaj - v začetku vas bo bolela celotna hrbtenica, saj boste aktivirali "zaspani" mišični aparat trupa - neke vrste "musklfibr". Toliko na kratko in zelo splošno. Vsem, ki vas boli križ želim čim prejšnje okrevanje. Lp, veverica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti