Fizioterapija da ali ne?

renatana  

član od: 19.4.2003

sporočila: 250

12. feb 2007 13:53

Kadar mene boli  v križu, pomaga, če počepnem, se čisto stisnem in tako nekaj časa čepim. Res odleže za nekaj časa. Poskusi, marjeta65, mogoče ti pomaga vsaj kdaj, kadar moraš dolgo stati, premostiti težave.

lp

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

12. feb 2007 15:32

jaz sem vedno za fizioterapijo, saj fizioterapevti vejo, kaj delajo in če jim razložiš svoj problem, ti bojo zbreli primerne vaje, po moje nimaš kaj poslabšat, poboljšat pa veliko. Moraš pa delat to, kar ti rečejo in predvsem tako kot ti rečejo in tolikokrat kot ti rečejo in s tako obremenitvijo... ne vem, jaz mam zelo veliko zaupanje v njih, 2x sem bila polomljena, obakrat se mije super popravilo, sigurno predvsem zato, ker sem res veliko delala vaje, ki so mi jih pokazali. jaz bi ti svetovala da greš. Veri

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

12. feb 2007 15:33

Za križ so dobre ladnjice - uležeš se na trebuh in dviguješ noge in roke hkrati, lahko počasi in čisto malo na začetku. Se okrepijo hrbtne mišice in pomagajo nosit. Veri

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

12. feb 2007 16:56

".....bolečina lahko izvira tudi iz ledevenega predela. (velikokrat nas ne bli križ ampak imamo vnetje ledvic, s tem pa imamo občutek da nas boli križ / včasih pa tudi obratno) Sicer pa je težko tako na daljavo razglabljati o namembnosti terapij. "

Se strinjam. Tudi mojega so zdravili zaradi bolečin v križu, hodil je na inekcije, ker enostavno ni več zdržal bolečin. In potem jaz preberem knjigo Marije Treben Zdravje iz božje lekarne, kjer omenja, ravno to - nameč, da ljudje velikokrat mislimo, da nas boli križ pa nas bolijo ledvice. Torej, jaz naberem preslico, mu naredim kopel in po eni(!!) kopeli so bolečine izginile za več let.

lp,

vanjatajnsek

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

12. feb 2007 19:19

Jaz pa sem hodila zaradi bolečin k manualnemu terapevtu. Z določenimi prijemi, pa ne agresivnimi, kiropraktičnimi, ampak z nežnimi in določenimi napotki, kaj naj počnem doma, so bolečine minile in sedaj sem že nekaj mesecev brez bolečin. Sem pa imela vsakovrstne težave in probleme z hrbtenico. Skratka, priporočam. Pregled in terapija sta popolnoma brez bolečin. Kyara

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

12. feb 2007 20:54

Veri je napisal/a:
Za križ so dobre ladnjice - uležeš se na trebuh in dviguješ noge in roke hkrati, lahko počasi in čisto malo na začetku. Se okrepijo hrbtne mišice in pomagajo nosit. Veri

Brez zamere Veri, ampak vsak, ki ima resne težave s križem, bo vedel, da si s takim splošnim napotkom nekdo, ki si hoče sam pomagati, lahko naredi veliko več škode kot koristi. Pri takih vajah je bistveno poudariti, da morajo biti trebušne mišice napete, križ je potrebno pritisniti ob podlago in od podlage ne sme odstopiti.

Sploh je pa pomembno, da človek vse hrbtne mišice krepi enakovredno, če ena skupina mišic prevlada, bo drža nenaravna in bo vodila k novim težavam. Z zgolj eno vajo pa je nemogoče doseči enakomerno razvite hrbtne mišice. 

Fizioterapevti so OK, da te poučijo, kako npr. pravilno izvajati vaje ali masažp, nihče pa me ne bo prepričeval, da je bolečina, ki jo čutim ob neki terapiji, normalna, če se meni zdi neznosna in ne pojenja še nekaj ur po terapiji.

Imam kar nekaj izkušenj s fizioterapevti - kot najstnica sem 4 leta nosila ortopedski steznik, tako da vem, kaj so pravilne vaje za hrbtenico, so del mojega vsakdanjika že 15 let. Hkrati sem zarad poškodbe kolena kar precej časa preživela na fizioterapiji, tako da se jim kaj dosti ne pustim prepričevati, žal imam kar nekaj slabih izkušenj, sploh iz obdobja ortopedskega steznika.

marjeta65  

član od: 9.2.2007

sporočila: 66

13. feb 2007 7:37

Vanja, sem tudi pomislila na ledvice, vendar ledvice imam zdrave, sem dala čez že te preglede, gre res za bolečine v križu, vendar kakšne spremembe zaenkrat na rtg še nidso vidne.Zdaj sem že nekja dni pridna in vsak dan delam vaje, mogoče si bom popravila stanje.

se bom pa vpisala marca še na pilates, pa da vidimo, če pomaga.

res ste prijazne, da ste mi toliko odgovorile, zdaj res verjamem, da ste na Kulinariki sami prijazni ljudje.

če ima še kdo kkakšno izkušnjo, naj mi pa prosim napiše.

hvala in lepo bodite.

marjeta65

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

13. feb 2007 8:40

Če vaje v kakem mesecu ne bodo imele čisto nobenega učinka, potem ti preostane edinole še obisk pri ginekologu (če že dalj časa nisi bila). Menda je lahko povezava tudi od tam.

Lp

Cila

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

13. feb 2007 17:23

V glavnem ste vse že napisale. Se strinjam, da je treba najti izvor oz. vzrok in nato ukrepati. Glede vaje navzgor obrnjena ladja pa seveda, kot je napisala Sasenka lahko bolj škodi kot koristi. Ta vaja zelo krepi hrbtne mišice in razteza prednji del. Izvaja se tako, da se z vdihom dvigneš, a če so hude težave je treba paziti, da je ena noga na tleh , morda tudi glavo podpreti s komolcem (pod čelo). Sicer pa za vse vaje velja: križ mora biti na tleh! Ob upogibih naprej pa trebušne mišice napeti: pomeni trebuh noter. Pri pilatesu pazi, da ne bodo gibi prehitri, delaj počasi. Boljša je joga.

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

13. feb 2007 17:52

Pa preveri pri manualnemu zdravniku, če se ortoped ni slučajno zmotil in postavil napačno diagnozo kot meni. Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti