Fizioterapija da ali ne?

marjeta65  

član od: 9.2.2007

sporočila: 66

tema odprta - 9. feb 2007 16:29 | ogledi: 3.298 | odgovori: 38

Imam eno vprašanje glede zdravstveniih težav. Pestijo me strašne bolečine v križu, pa ko se pogovarjam z ljudmi s podobnimi težavami, prihaja do nasprotujočih si mnenj o koristnosti fizioterapije. Zanima me, kaj menite, če ima kdo s tem izkušnje ali če je kdo iz stroke?

Vem, da sem pač v tistih letih, ko se te težave pojavljajo, sem že namreč krepko čez štirideset, a vseeno se bi raje izognila tistim nasvetom, naj pač ne delam težkih del, pa ne stojim dolgo, itd.

hvala. marjeta

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

9. feb 2007 16:39

Jaz sem hodila na fizioterapijo 2x, dokler sem bila na bolniški in dokler sem potem v službi delala lažje delo je bilo v redu, ko sem spet začela obremenjevati hrbtenico (dvigovanje bolnikov) je bilo spet enako. Najbolj mi je pomagala telovadba, vaje za hrbtenico, ki sem jih delala sama doma. Ti jih tudi na fizioterapiji pokažejo. jade

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

9. feb 2007 17:15

Po moje je takole na daljavo težko svetovati, ali fizioterapija da ali ne. Odvisno je namreč, kaj je vzrok tvojim težvam, zakaj pravzaprav te križ boli. Imaš kakšno trajno poškodbo ali je vzrok le kak nenaden gib? To bo zdravnik najbolje vedel in ti bo tudi predpisal primerno terapijo, ne pa mi, ki imamo vsak svojo izkušnjo in vsak svoj razlog za težave. Če mene boli križ zaradi športne poškodbe in izrabljenega hrustanca, potrebujem drugačno terapijo kot nekdo, ki ga križ boli samo zaradi nenadnega napačnega giba ali česa drugega. Tako da ne poslušaj tistih s podobnimi težavami, ampak se posvetuj z zdravnikom. Brez skrbi, če ne boš potrebovala terapije, ti je tudi predpisal ne bo, ker so to drage reči in jih ne predpisujejo več kar na tekočem traku, kot včasih... Je pa res, da je treba pazit v vsakdnajem življenju. Jaz vem, česa ne smem početi, da si prihranim bolečine in tako tudi ravnam, pa kar pomaga. Dvigovanje težkih bremen s primerno držo hrbta, pometam ne več, ker sem ugotovila, da me potem križ tako boli, da ni za vzdržat, pa še kakšna malenkost bi se našla... Tako da se ravnaj glede na vzrok tvojih težav, ali pa poskusi z masažo in kiropraktikom. Mamamia mamamia

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 935

9. feb 2007 17:49

Posvetuj se z zdravnikom in če bo potrebna fizioterapija te bo poslal če ne pa ne. Veliko pomaga tudi telovadba. Kar se pa kiropraktika tiče je pa tako, če imaš okvaro hrbtenice ne pomaga (vsaj meni ni in sem tisti denar zmetala proč). lp in čimmanj težav. reza

ena mš  

član od: 18.11.2006

sporočila: 1184

9. feb 2007 17:58

Nekaj časa sem imela težave z križem.Kupila sem posteljni vložek Figura.po enem tednu so težave izginile.Od tega je sedaj 3 leta.Niso se ponovile,verjetno tudi zato ker pazim kako se sklanjam.Imela pa sem težave z vratno hrbtenico in zaradi tega tudi mravljinčaste prste.Fizioterapija mi je zelo pomagala.Pri njej je tako,da moramo občutiti ugodje.Drugače je bolje,da nam ne.Važen je naš občutek. ena mš

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

9. feb 2007 20:05

Tako, kot pravijo predhodnice. Fizioterapija ni za vse, kiropraktika tudi ne, vzrok za bolečine mora ugotoviti zdravnik in predlagati primerno zdravljenje. Zmerna in za hrbtenico prilagojena telovadba pa vedno lahko samo koristi. Eni prisegajo tudi na jutranje pitje regratovega čaja ali sirupa na tešče. Pred kakimi 15 leti sem imela prvo močno vnetje išiasa. Z rednim gibanjem in občasno namensko telovadbo za krepitev obhrbteničnih mišic sem ga vsa leta doslej dokaj uspešno obvladovala. Če se malo zanemarim, si pa za nekaj tednov nadenem še kozmodisk. Lp Cila

bozena  

član od: 26.10.2003

sporočila: 234

9. feb 2007 20:12

Draga Marjeta, ljudje smo po naravi taki, da iščemo lažjo pot. Brez vaj za hrbtenico bodo bolečine vedno hujše. Razlaga: Hrbtenica je steber zgrajen iz vretenc, kar si lahko predstavljamo kot kocke eno na drugi. Če v tem stolpu pritisnemo na eno izmed kock, se le ta poruši. Da se to ne zgodi z našo hrbtenico, je le-ta učvrščena, ne samo z vezmi, ampak tudi z mišicami. Če so te mišice ohlapne, torej ne opravljajo stabilizacijske funkcije, se vretenca "rušijo", pritiskajo na živčne korenine in povzročajo bolečine. Zato je nujno potrebno telovaditi in okrepiti prej omenjene mišice, sicer težave ne odpravimo in z leti postanejo spremembe kronične - nepopravljive. Bodimo vztrajni in naredimo nekaj zase!!! božena

Pesnica  

član od: 11.1.2006

sporočila: 259

9. feb 2007 20:28

Popolnoma se strinjam z Bozeno, dodala bi le to, da če gre za akutne bolečine mogoče počakaj kakšen dan, da najhujše minejo. Potem pa obvezno primerna telovadba in skrb za dobro držo. In to ne samo dokler težave ne minejo, ampak mora postati skrb za hrbtenico čimbolj avtomatična, tako kot umivanje zob. Odlična vadba (če ne naravnost idealna) za hrbtenico in celo telo sploh je pilates, samo pravilno ga je treba izvajati. Pesnica

AK  

član od: 5.1.2006

sporočila: 112

9. feb 2007 20:58

Odkar hodimo v Terme 3000 v naftni bazen nimamo več bolečin v križu. Gremo vsako leto. Tast za cel teden, mož in jaz vsaj za dva dni. Tasta je prej dvakrat letno konkretno vsekalo v križu, v zadnjih petih letih pa nič več. Lp. AK

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

10. feb 2007 10:44

Pesnica je omenila pilates - hodim dva krat tedensko in je res super; roka mi ponoči ne mrtvi več, telo je bolj gibko, bolečine v hrbtu popuščajo, vratni del hrbtenice je bolj gibljiv (sem imela hujšo poškodbo zaradi proemtne nesreče, zato zdaj vidim razliko)... Kot dopolnilno vadbo res priporočam. Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti