Fizioterapija da ali ne?

masenka  

član od: 14.8.2003

sporočila: 170

10. feb 2007 11:30

Moje izkušnje s fizioterapijo so dobre. Odlično mi denejo blatne obloke in telovadba. Vsakič mi pokažejo kakšne nove vaje in po fizioterapiji sem spet kot nova za nekaj časa. Pomaga zelo tudi plavanje v topli (ne mrzli) vodi, sauna, kakšna masaža, whirpool, skratka predvsem tiste oblike vadbe, ki ne obremenjujejo hrbtenice, ampak jo krepijo. Sama imam najraje poleg plavanja , vadbo v vodi.... Skratka po rekreaciji je seveda nekaj časa boleče, če pa se navadiš na redno vadbo, pa je skoz boljše. Samo od sebe minejo težave le za kratek čas!

pipy_  

član od: 18.1.2007

sporočila: 46

10. feb 2007 11:37

Kaj pa si mogoče pomislila da bi obiskala kiropraktika? Ampak tu je tako, eni jih hvalijo eni jih ne. pipy_

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

10. feb 2007 14:13

http://www.najdi.si/search.jsp?q=osteopatija potem pa na: Alternativna medicina: Mag. Sergej Kajumov Je veliko napisanega o tej metodi. Kiropraktika pa je preveč agresivna metoda in jaz ne bi upala iti. Lahko pride do poškodbe zaradi grobih in sunkovitih prijemov (ali kako se že reče temu) lili A.

marjeta65  

član od: 9.2.2007

sporočila: 66

10. feb 2007 18:10

ja, tudi meni se zdi, da s kiropraktikom ne bi tvegala, se bojim posledic.

za vaje vem, da bi jih morala redno delati, vendar sem že tako precej aktivna, nisem neke lene sorte, tako da včasih ob vseh vsakodnevnih opravilih in tudi rekreaciji še za vaje nekako zmanjka časa. Ni pa to opravičilo, vem.

Skrbi me le, da bo fizioterapija le "blažev žegen" za nekaj časa, potem se bodo pa težave ponovile.

Resno sem tudi že razmišljala o pilatesu, kot predlaga mamamia, to bi bilo najbrž dobro za hrbtenico, kaj menite?

marjeta65

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

10. feb 2007 20:06

Marjeta65, imaš kar prav. Fizioterapija je za izboljšanje trenutnega počutja za trajno zdravo hrbtenico je pa kar treba telovaditi. Pa tiste najnujnejše telovadne vaje sploh niso tako zahtevne. Če nimaš vedno časa, jih zbereš ene par prav za prizadeti del hrbtenice, jih nekaj narediš zjutraj še v postelji preden vstaneš, nekaj pa zvečer, preden zaspiš - zlasti tiste, za ogrevanje in krepitev mišic ob križu. Tudi čisto malo telovadbe je bolje kot nič. Naredila sem si eno lepljenko različnih vaj in če te zanima, ti jo lahko pošljem. Pa mogoče ledveni kozmodisk (ne bi rada delala reklame, a meni pomaga. Najbrž je dovolj že to, da je križ bolj na toplem in stalno rahlo masiran ter zato bolje prekrvavljen). Cila

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

10. feb 2007 21:01

Draga gospa dobrodošla v klubu hrbteničarjev. Sama sicer nimam težav v križu, temveč v vratnih vretencih. Trenutno me nič ne boli. Nikoli nisem imela kakšne poškodbe, je pa res, da že celo življenje lepo sedim (sedeče delo in prisiljena drža) in vztrajam za računalnikom, poleg tega pa še popoldne študiram. Diagnoza: obraba 5. in 7. vretenca. Bolečine izžarevajo v desno roko, ponoči pa mi desna roka še zaspi - kot ne bi bila del mojega telesa - hladna in betežna. Moram priznati, da je bolečina včasih zelo huda (tečejo solze) včasih pa nič. Bila sem pri japonskem kiropraktiku - pomagal bolj tako tako. Že dvakrat pa sem bila napotena na fizioterapijo. Menda ti pripada le enkrat na leto, sicer pa samoplačniško - popravite me, če se motim. K osebnem zdravniku nočem več (s to težavo), sem imela občutek, da mi ne verjame, takrat sem imela šele 30 let. Pogledal je rent. sliko in ugotovil, da so kakopak izrastki in da se moram sprijazniti z bolečino in da ne bo nikoli bolje. Kaj svetovati vam je težko reči. Sama imam težave že 15 let in sem ugotovila, da je treba telovaditi. Takrat ko imam bolečine manj in ko jih ni pospešiti. Malce čudno, ampak resnično upam, da se mi bolečine izpred 5 let ne bi več ponovile. mamka

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

10. feb 2007 21:14

Za hrbtenico s zdravim že 25 let.Preizkusila sem že vse sorte fizioterapije kozmodisk, kiropraktika... Najbolj mi pomaga zmerno gibanje. Vaje telovadbe, ki jih dobiš na kartončku pri fizioterapevtki, vaje delam vsak dan po 20 minut, zjutraj preden vstanem se na postelji dobro pretegnem, da raztegnem enakomerno vse mišice, ko vstanem pazim, da se z obema nogama dotaknem tal, ko se dvignem iz postelje, čez dan naredim sprehod v dolžini 3-5km. Predvsem pa pazim na gibe, v vseh teh letih sem točno spoznala kaj me pripelje do bolečine. Četudi me boli se zmerno gibam, večkrat grem tudi ponoči na sprehod zaradi bolečin. Mirujem le takrat kadar me dobesedno zvije in se ne morem zravnati. nasha

maserka  

član od: 19.5.2006

sporočila: 212

10. feb 2007 23:02

Kot maserka se vsakodnevno srečujem z zgoraj opisnimi težavami in ki jih poizkušamo rešiti s skupnimi močmi. Treba je upoštevat izvor bolečine (poškodba, enkamoreni in ponavljajoči se gibi, ukleščen živc, obraba ,.... ) bolečina lahko izvira tudi iz ledevenega predela. (velikokrat nas ne bli križ ampak imamo vnetje ledvic, s tem pa imamo občutek da nas boli križ / včasih pa tudi obratno) Sicer pa je težko tako na daljavo razglabljati o namembnosti terapij. Glede fizioterapije mislim da če je pacient napoten od zdravnika, se splača poizkusit in vztrajat pri izvajanju vaj, ki nam jih predpiše fizioterapevt, ker se izboljšanje ne pokaže čez noč ampak samo z vztrajnostjo. Priporočam zmerno gibanje, plavanje, toplotne obologe/pregrevanje, elektrostimulacijo, ultrazvok in seveda klasično švedsko ročno masažo hrbtnega predela, kjer se maser še posebej posveti točno določenemu bolelčemu predelu. Vendar je treba pri vsem skupaj pazit spet na izvor bolečine, ker z kontraindikacijami lahko naredimo več škode kot koristi. Za ostale inf. sem dosegljiva preko mejla. lp maserka maserka

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

11. feb 2007 9:06

Pozabila sem napisati, da mi izredno koristi plavanje, vendar izključno hrbtno. Vaje v vodi pa vedno naredim z izredno lahkoto. Pomembno pa je ,da si sami odkrijemo katera voda in v katerih toplicah nam ustreza.

Pred kratkim sem dobila darilni paket za vikend paket v mojih najljubših toplicah, ker mi je bilo počutje enkratno sem podaljšala na 10 dni, reakcija v hrbtenici je bila po osmih dneh nevzdržna in sem morala oditi domov. Prvo injekcijo mi je dal že zdravnik v zdravilišču, doma pa naprej..... Pa tako mi je bilo na začetku prijetno. Sicer imam toplice v svoji neposredni bližini voda mi tudi odgovarja, vendar za isto ceno nudijo tako malo. Vendar je zdravje na prvem mestu in se je potrebno prilagajati. 

nasha

marjeta65  

član od: 9.2.2007

sporočila: 66

12. feb 2007 7:36

No, sem se pa ravno odločala, če bi šla v toplice.

Kaj misliš, nasha, da bi morala izbrati toplice s toplejšo ali hladnejšo vodo, da ne bo takšne reakcije, kot pri tebi?

Maserka, kaj pa meniš ti o pilatesu?

lp

marjeta65

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti