Arizona

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

3. feb 2007 20:12

Popolnoma razumem matildo, kako se počuti ob tem, da ima lastno trgovino in po kakšnih cenah mora prodajati, da preživi, medtem ko nekje drugje ponujajo stvari po bistveno nižjih cenah.

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

4. feb 2007 15:08

Jaz imam pa vedno en takle občutek - ko vidim na razprodaji plašč, ki so mi ga še pred parimi dnevi hoteli prodati za 60 tisočakov, sedaj pa je za 30, se mi vedno zdi, da me imajo za norca. Če ga sedaj lahko prodajajo za 30 pomeni, da so me pred parimi dnevi hoteli "nasrati" za 60. Zakaj ni že vseskozi za 40, pa bi roba že prej šla? vanjatajnsek

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

4. feb 2007 20:28

hvala, mamamia, malo pozno, ampak je bil vikend vmes. LP cervus

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

4. feb 2007 21:38

vanja, drugič moraš počakati par dni in plašč kupiti na razprodaji. Cene so pa take, ker mora trgovec tudi nekaj zaslužiti. Zdaj ne bom govorila za tiste, ki iz turčije pripeljejo sami robo, ki npr. stane 1 euro, proda pa jo za 10. Če pa kupiš npr nek kos pri našem prodajalcu - ti ponazorim kar s konkretnim primerom in izračunom: ena majčka stane pri proizvajalcu npr. 2500 sit (bom kar v sit, ker ni bistveno). Trgovec postavi ceno 4.990 sit, odvisno sicer kje, ampak preveč cene ne moreš nabiti, ker je sramota, da jo stranka vidi v drugi trgovini bistveno ceneje. Od teh 4990 znaša DDV približno 830 sit, torej je cena majčke za trgovca 4160 sit, od tega je razlika v ceni (4160 - 2500 sit) 1660 sit. Ko zračunaš vse stroške, ki jih imaš s prodajo - prispevki, plača zaposlenih, najemnina in vzdrževanje lokala, vrečke, računalniški program.... si lahko predstavljaš, koliko majčk moraš prodati, da vse to pokriješ. V času razprodaj pa rečeš klinc, sem slabo prodajal, zato znižaš majčke na toliko, da pokriješ vsaj nabavo (2500 sit) in plačaš dobavitelju, raje kot da majice neseš v skladišče, vzameš kredit za poplačilo ali nabavo nove robe, naslednje leto je druga moda in jih niti prodati ne moreš več. Se je pa ogromno ljudi navadilo, da take večje kose oblačil kupujejo strogo na razprodaji, se pa najdejo tudi taki, ki jih te ne zanimajo, samo da dobijo dobro robo in tako kot so si želeli, ker bojo nosili stvar več let. Pa še zime niso več take kot so bile in letos do januarja niti ni bilo potrebe po nekih debelih cunjah, poleti so pa razprodaje drugi teden v juliju, večina ljudi pa gre na morje konec julija in v avgustu. Tako, da ni težko počakat do razprodaj in si za manjši denar nabavit kakšen kos oblačila. matilda

valči  

član od: 5.2.2006

sporočila: 197

5. feb 2007 9:30

Matilda vse kar si napisala je res. Nevem zakaj tržni inšpektorji ne grejo na tržnico preverjat papirjev. Če pride inšpektor v trgovino vzame v roke nek naključni izdelek, pogleda deklaracijo in če na njej ni vs kot mora biti gre to v zapisnik, sledi globa. Da se o ostali dokumentaciji, ki spremlja blago sploh ne pogovarjamo. Tudi jaz sem že kakšno malenkost kupila na tržnici ( v Sloveniji), pa sestava ni bila napisana v slovenščini. Na tržnici si to lahko privoščijo, bog ne daj, da ti kaj takega najde inšpektor v trgovini. Pa še ogromno razlik je med prodajo na tržnici in trgovini. Lp valči

mamamia  

5. feb 2007 11:12

V Sloveniji dosledno kupujem v trgovinah, praviloma sploh ne na razpordajah, ker sem pač tip, da kupim, ko potrebujem, in se mi ne ljubi čakat na znižanje. Razen tega ne maram gneče. Na razprodajah sem doslej kupila le nekaj oblačil, in to zelo dobrih, a po sreči - ko sem kar tako vandrala po trgovinah, je na policah in obešalnikih bilo še nekaj neprodanega blaga, znižanega seveda, ki mi je ustrezalo....Sem tako pred leti na primer kupila plašč škofjeloškega Kroja za manj kot tretjino prvotne cene, bil je pa prva liga... Na kakšni stojnici ali tržnici mi pri nas še na misel ne pride kaj kupit, tudi iz načelnih razlogov (izdaja računa, šverc...) Pot v Arizono je pač izjema - ker so si enkrat tam, je to treba doživet. AMpak veste kaj, v Arizoni so mi pa ponekod izdali račun... Mamamia mamamia

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

5. feb 2007 11:55

Tudi jaz bi na tržnico v Bosni zavila, le če bi slučajno bila tam, s tem namenom ne bi šla tako daleč - ni vredno stroška za bencin, volje in časa. Tudi v Turčijo ne bi šla z namenom, da si kupim garderobo - če plačam letalsko vozovnico, moram kupiti oblačil za celo trgovino, da bi se splačalo, toliko jih pa zase ne potrebujem. Raje si kupim tistih par stvari kar tu, saj se da ravno tako za soliden denar kupiti kvalitetna oblačila. matilda

rozemari  

član od: 2.4.2003

sporočila: 35

5. nov 2008 20:32

a je ta arizona še aktualna? Rozemari

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

5. nov 2008 20:44

mamamia je napisal/a:
Če me spomin ne vara, smo nekajkrat debatirali tudi o sloviti Arizoni, tržnici v Bih, kjer ni da ni.
Zdajle naj opišem svojo izkušnjo s tam kupljeno Puma trenirko. Sin si jo je kupil za 20 evrov, zgornji del je bel, s temno modro črto na rokavih in temno modrim ovratnikom.
Jaz, raztresena kot znam biti, dam trenirko (in še nekaj drugega belega perila) prat in pozabim preklopit temperaturni gumb s 60 stopinj na 40. Da je nekaj narobe vklopim šele nalsednji dan, ko sinko vpraša, ali je trenirka že oprana. KAr noge so se mi zatresle.

No, da ne zavlačujem: kljub pranju na 60 stopinjah je beli del trenirke še vedno snežno bel, material ni niti malo poškodovan, nič se ni skrčilo ali kakorkoli poškodovalo, temno modra barva je še vedno temno modra in niti ob robovih, kjer so črte všite v rokav, ni sledu o kakšni modrini...

Tako da imam zdaj predosdek manj glede nakupa v Arizoni (majice in puloverji so neuničljivi, to vem iz sinovih izkušenj, saj reči nenehno perem, pa so še kot pred tremi leti).

Mamamia

mamamia
najbrž zato, ker ni bombažna.. kot večina plastičnih stvari tam. bannanna

mamamia  

6. nov 2008 10:06

Ne, bannanna, ni "plastična", ker stvari iz umetnih materialov sploh ne kupujem, odvratne so že na pogled, kaj šele na otip.  Bombažno - viskozna mešanica je.

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti