Arizona

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

3. feb 2007 10:17

Robe je povsod dovolj, vseeno pa bi rada rekla nekaj na temo tržnic in trgovin pri nas, pa tudi če se bo kdo počutil užaljen. Ker imamo doma trgovino, vem kako je, kakšni so danes pogoji in koliko se s tem zasluži. V bližini imamo tudi tržnico, tako da poznam tudi tam razmere. Na naši tržnici sicer ni tako zelo poceni, živimo pa v majhnem kraju z vaškim zaledjem in za starejše ljudi, ki pridejo parkrat na mesec, je tržnica prva in najenostavnejša izbira. Pri nas na tržnici prodajajo trgovci iz drugih slovenskih krajev in sicer po besedah ene od udeleženih prodajajo robo, ki jo v butikih v svojih krajih enostavno odpišejo, ker ne morejo prodati, za nakup na tržnici pa niti ne dobiš računa. Ljudje imajo težave z reklamacijami, saj strganih gat ali jopice, kjer se zatakne zadrga ne morejo zamenjati, ker trgovci enostavno pridejo, kadar pač pridejo. Druga stvar je, da robe ne morejo niti probati, ker na mrazu nimajo niti ene kabine, včasih vidiš, kako koga potisnejo kar med štante, pa naj tam probajo... Po drugi strani v trgovini plačujemo najemnino, ogrevanje, komunalo, imeti moramo sanitarije, odprto moramo imeti po urniku, pa tudi če živa duša cel dan ne stopi noter, papirji morajo štimat, račun izdan ob vsakem nakupu, da ne govorim o ostalih evidencah, razprodaje pripravljamo izven delovnega časa po strogih in zahtevnih pogojih, ki se kontrolirajo, saj v času razprodaje ne smeš dati nobenega drugega popusta. Stranka ima na voljo osem dni, da reklamira izdelek, včasih se enostavno premisli, drugič napačno opere in obdolži slabo kvaliteto...vse sorte se najde, pa ne bi o tem. Inšpektor lahko kontrolira tudi surovinsko sestavo, ki mora ustrezati tisti na etiketi, za to odgovarja trgovec, vse deklaracije morajo biti opremljene z vzdrževanjem, v trgovini pa viseti še list z obrazložitvijo simbolov. Vsak izdelek mora biti opremljen z dvema cenama (v času razprodaj s štirimi), ki morajo biti ustrezne velikosti. Pa pustimo vse te malenkosti v zvezi z izdelki. Trgovec mora imeti še izdelano oceno tveganja, pravo izobrazbo, ob zaposlitvi mora zaposlenega napotiti na zdr. pregled, bognedaj, da je delavec tam en dan brez papirjev. Naslednje mora plačati konec meseca DDV 20% ter ostale davke in prispevke, kar ne znaša tako malo. Ampak nekako pač država mora živeti, pa tudi podpore, subvencije in razna nadomestila za brezposelne mora dati. Zanima me, koliko da v "našo" blagajno kitajec iz Trsta ali Bosanec iz Arizone. Ali nimamo, po vsem tem kar sem napisala, pravico, da je cena v trgovini lahko tudi malo višja? Pa ne zato, da bomo mi bogati, ampak za preživetje? Pa ali je kdo pomislil, da sploh v manjših krajih, če bi ljudje vsi vsaj delno kupovali v domačih trgovinah, lahko zaposlitev dobilo ogromno prodajalk (pri nas konkretno bi dve zaposlili, če bi imeli toliko dela in sredstev)? Pa nočem reči, da ni prav, da se kupuje na tržnici, pač vsakemu svoboda pri vseh stvareh, ampak samo v razmislek... matilda

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

3. feb 2007 10:36

Pri današnjih tankih denarnicah( večine ljudi) greš pač robo kupit, kjer je cenejša. Da je enaka ali vsaj zelo podobna, pa tako itak vemo. Mož dela na carini in enkrat so imeli predavanje o robi. Večina tekstila izhaja iz centralnega skladišča, potem pa se od tam razvaža po Evropi. Enaka obleka stane različno v različnih državah. To pa zaradi tega, ker je cena prilagojena standardu različnih držav. Zato pa je enaka roba v Bosni, Srbiji, Turčiji dosti cenejša, kot v Sloveniji in ostalih zahodno evropskih državah.Na to nobeden ne more vplivati, to so cene, ki so določene. Ker pa tega na tržnicah ni, lahko tam prodajajo enako robo še ceneje. Smo pač v kapitalizmu! Večina pa nas na žalost še vedno razmišlja po balkansko. Kyara

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

3. feb 2007 10:49

Arizona ob sobotah zapira ob 15.00.Tudi mi smo z nakupi zelo zadovolnji in bomo še šli. magnolija

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

3. feb 2007 11:06

Kyara je napisal/a:
P........................................................................................ .............................................................................................................. Ker pa tega na tržnicah ni, lahko tam prodajajo enako robo še ceneje. Smo pač v kapitalizmu! Večina pa nas na žalost še vedno razmišlja po balkansko. Kyara
Kjara, tole me je zbodlo, smo res v kapitalizmu, to pa pomeni, da so polne riti velekapitalistov, vsem ostalim, vključno s trgovci v arizoni ali kje drugje, trda prede, ne vejo do kdaj sploh bojo imeli del in egzistenco. podobna je zadeva s tujimi nakupovalnimi centri, važno je, da oni dobro poslujejo in dobiček odnesejo v tujino, to, da je pri nam ostalo veliko trgovcev ( in proizvajalcev ) brez dela, njih ne briga. Kdo pa bo dal denar za pevski zbor, čebelarje ali rokometašice in še koga, njih tudi ne briga ( pa če razmišljamo po kapitalistično ali po balkansko ). ežoj

matilda  

3. feb 2007 11:08

ne kyara, cene niso določene (vsaj za tako uvoženo robo ne, drugače je pri znamkah - slo. je podpisnica nekega sporazuma in ne sme prodajati ponaredkov znamk, v manj razvitih državah jih pa prodajajo in niti ne tako nekvalitetne ponaredke), ampak vsak grosist hoče pobrat čim več, kolikor lahko. Pri nas en hodi v tučijo sam nabavljat, pa so cene enako visoke kot drugje, kjer nabavljajo preko uvoznika. Pač se ne bo kar tako odpovedal zaslužku...Pa cene imaš lahko dosti nižje, če prodaš na črno, brez davka, pa še sam delaš na črno, zraven ti pa ni treba plačevati za lokal. Si pač bolj konkurenčen. Pa še ena zanimiva. Ena strahotno pomembna gospa, mož eden najbolj poznanih gospodarstvenikov v državi ima butik. In nabavlja isto kitajsko robo, kot npr. veliki centri. Cene pa nabije 10x, 15x in gospe iz visokih slojev se trgajo za te cunje, samo da kupijo pri njej. Mene bi bilo sram, da gre ta fina dama enkrat skozi merkator in vidi to šaro tam viset, ona je dala pa dvajst jurjev za isto jopico. matilda Sporočilo je spremenil(a) matilda dne 03. feb 2007 11:11:01

matilda  

3. feb 2007 11:42

Kyara je napisal/a:
Smo pač v kapitalizmu! Večina pa nas na žalost še vedno razmišlja po balkansko. Kyara
Jaz se poskušam tega zavedat, škoda da tega ne razumejo delavci alpine ali beti, ko ostanejo na cesti ali pa ne dobijo izplačanih plač... matilda

nike  

član od: 25.11.2005

sporočila: 522

3. feb 2007 11:48

Heh nam je pa razlagala letos profesorica pri marketingu glede vpliva cen in družbenega sloja na prodajo izdelkov. In nam je povedala en ful zanimiv primer. Neko podjetje je namreč izdelalo eno kremico; v ful lepi škatlici,..., sama krema notri pa je bila komaj povprečje. Kremi pa so postavili najvišjo ceno izmed vseh ostalih krem na polici. In prodaja je bila več kot uspešna. Zakaj?! Ker gre večina teh high society damic lepo direkt do najdražjega izdelka, ga vzame in gre. Če ne bi živeli v času, kot je danes, bi človek temu težko verjel, mar ne? nike

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

3. feb 2007 12:12

Vsak po svoje imate prav. Recimo jaz ne padam na cene, pa naj so velike ali majhne. Rada pa vse vidim in če kaj rabim, tudi kupim. Ne glede, kje sem. Če sem v Turčiji, pač tam, ker je nakupovalna meka, posebej za usnje, zlato in bombaž. Saj je itak Turčija druga največja svetovna proizvajalka bombaža. Recimo bombaž za kvačkanje stane pri nas 100g okoli 600sit, v Turčiji pa sem za 2kg in kvačko plačala 6€. Normalno, da sem ga tam kupila. Če pa ne bi šla tja, bi ga pač doma kupila, pa je. Res pa je, da domače firme propadajo na račun tujih in še posebej poceni robe iz Kitajske. Za delavca se nikjer na svetu več nihče ne zmeni. Na žalost. Ampak ne jaz in ne vi ne moremo na to vplivati, lahko samo potarnamo. Da bi se pa zaradi nakupovanja vozila 500km, mi je pa brez veze, ker itak doma vse dobim.( če rabim seveda) Kyara

matilda  

3. feb 2007 12:21

se strinjam, nisem hotela z zgornjimi komentarji nikomur na vest trkat, ker ko smo v situaciji, takrat razmišljamo o svoji koristi in kaj se nam bolj splača, ne pa kaj to pomeni za soseda, pa za državo, pa za cel svet... Nike, saj ne moremo verjet, koliko naredi embalaža in reklama, pa čeprav neresnična in zavajajoča, za izdelek. Tisto se pa strinjam, da nekateri nimajo lastnega okusa in mnenja, pa se zanašajo na ceno, ker si lahko privoščijo. Verjetno si mislijo, da če je tako drago, pa že mora bit v redu... matilda

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

3. feb 2007 12:56

tudi mi smo bili okoli novega leta v Arizoni. Zelo zadovoljni s ceno in kvaliteto. Kupila sem si tudi zelo lep kostim, kvaliteten mat., zanimiv kroj, za 60€, kolegica pa za enako ceno jakno iz blaga. za otroke je pa morje vsega. verjetno bomo še šli - če ne bomo šli kar v Turčijo , saj je bil mož na službeni poti v Istanbulu. To je 12 mio mesto in pravi tekstilna Indijakoromandija. Mesto je čisto, v tekstilni četrti pa vsepolno butikov na visokem, načminkanem nivoju. Mož pravi da bi imela kaj za delati dva dni pa tudi kartica bi trpela. Pa ne zaradi visokih cen ampak zaradi velike izbire. Zame si ni upal kupovati česa specialnega saj mora clovek to pomeriti, vendar je zase nakupil kar veliko turško torbo oblek. Za primer je za temno obleko, tri srajce na manšetne gumbe, komplet manšetnih gumbov s kravato ter usnjenim pasom odštel 100€. Vendar pa je pot precej draga cca 350€ iz Zagreba,tako da mora clovek tak obisk nato v trgovinah dodobra iskoristiti - zapravljati ,ha,ha,ha. Sicer pa je tekstil kvaliteten, oprala sem vse razen oblek seveda in je vse v prvotnih dimenzijah in barvah. lp, Robida

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti