Depresija

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

23. jan 2007 17:54

Na srečo nimam izkušenj, ne lastnih ne iz ožje ali širše družine. Se mi je pa lani pozno spomladi zgodilo nekaj, kar je bilo blizu tega. Verjetno je šlo za depresivnost (tukaj sem prebrala, da obstaja razlika med depresijo in depresivnostjo). Takrat sem se resnično zamislila. Prej sem bila prepričana, da se meni to ne more zgoditi. Da je moje življenje tako polno, zadovoljujoče, da sem obkrožena z ljubečimi ljudmi itd. No zgodilo se je. Na srečo v zelo mili obliki, trajalo pa je več kot dva meseca. Bila sem popolnoma drug človek in tega sem se zavedala (in drugi so mi povedali), vendar se nisem znala izkopati. Negativne misli so mi (pre)obremenjevale možgane. Potem sem šla na tečaj avtogenega treninga in začela "delati na sebi". Na srečo je minilo in na srečo ni bilo hudo. Uspela sem se izviti. Bila pa je to dobra šola. Tudi meni se to lahko zgodi, čeprav sem bila do takrat prepričana, tako kot je napisala (mislim, da je bila Jasna), da si depresije ne morem privoščit. Vsem skupaj želim čim več svetlih, toplih in lepih misli. Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 23. jan 2007 21:56:36

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

23. jan 2007 18:12

Ne bom hvalila, ne bom grajala, nobenega ne bom imenovala, ali je lepo napisal ali ne, tudi pametovala ne bom, le določenih stvari se bom dotaknila, katere so mi dale misliti. Zakaj je treba najti vzrok depresije? Ali je vzrok znan? Če je vzrok znan, se ga da preprečiti? Usmiljenje? Kaj se hecamo!? Človek, ki pade v depresijo potrebuje vse prej kot usmiljenje, ali ne? Tak človek potrebuje, človeka, da mu stoji ob strani, da ga razume, da ga posluša, da dobi ponovno samozavest in navsezadnje smisel do življenja. Nikoli ne veš kaj te doleti v življenju, Ali morda veš? "Meni pa se to ne more pripetiti" Kaj res? Ena naša draga članica je na nekem forumu tole zapisala: Za rečenega kruha se največ poje. Bodimo raje tiho, ne govorimo kar tako in upajmo, da nas depresija nikoli ne doleti. Anamarija

baby girl  

član od: 26.10.2006

sporočila: 103

23. jan 2007 20:36

Dr. Andrej Marušič je v današnjem članku v reviji Ona lepo povedal, da depresija lahko doleti vsakega izmed nas. Zato se mi zdi malo neumno rečt, da nekdo reče da si depresije ne more privoščit. Ker nihče, ki trpi za depresijo, ni v depresiji po svoji volji ali zato ker bi tako sam želel. Pravtako ne drži da za depresijo obolevajo samo "šibki" ljudje. Depresija je bolezen kot katerakoli druga bolezen. baby girl Sporočilo je spremenil(a) baby girl dne 23. jan 2007 20:38:20

pat  

član od: 5.9.2006

sporočila: 205

23. jan 2007 21:10

moja mama je vedno rekla " stari ljudje so molili za zdravo pamet " s tem hočem reči, da nihče izmed nas ne ve kaj ga bo doletelo - turi Andrej Karoli, je mislil, da se mu to ne more zgoditi. pozdrav pat pat

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

23. jan 2007 21:21

vseeno se ni treba zdaj vsakemu obešat na te besede - "ne morem si privoščiti", saj je čisto jasno, da je Jasna1 s tem mislila samopomilovanje in prepuščanje slabi volji, ne pa na bolezen. Pač je tako, da dokler nas ne doleti ne vemo kako je - nekatere depreseija, nekatere pa kaj drugega. matilda

cherry  

član od: 5.6.2006

sporočila: 409

23. jan 2007 22:05

Se podpišem pod matildo! Nikar se ne kregajte zaradi semantike, kot radi pravijo angleško govoreči. :) Saj je jasno, da se vsi strinjamo, da pod pojmom "depresija" lahko razumemo zelo različne stvari, ker se pač ta pojem zelo liberalno pojavlja v medijih, pogovorih itd. Prepričana sem, da je Jasna1 imela v mislih "depresijo", o kateri govori tisti članek na siolu - torej brezvoljnost, nerazpoloženost, potrtost, ki bolj ali manj pogosto pograbi vsakega izmed nas. In tukaj dejansko lahko največ naredimo sami, s svojim načinom dojemanja stvari. Klinična depresija, na katero je mislila sajovict, ko je temo začela, pa je, seveda, popolnoma druga zgodba - kot je bilo že povedano. cherry

Nelly  

član od: 29.10.2003

sporočila: 264

24. jan 2007 14:13

Prebrala sem vsa sporočila. Posebej me je ganila Frina z mislijo:« Depresija ni bolezen, ki bi jo lahko zdravil z objemanjem dreves, lahko pa nanjo vplivamo s svojim " objemom". Tudi na teh straneh.« Tudi v naši ožji družini se borimo s to boleznijo in vsemi spremljajočimi dimenzijami, na katere je opozarjala že Frina (stigma, zaposlovanje, zdravstvene komisije….) Dekle imenujmo Janja. Zbolela pri 23. letih za hudo depresivno motnjo s psihotičnimi simptomi. Po zdravljenju se je postavila na noge, se zaposlila, začela ponovno študirati ob delu, s partnerjem sta si kupila in opremila stanovanje, načrtovala sta otroka. Po štirih letih ambulantnega zdravljenja ji je bila ukinjena terapija. Po osmih letih pa smo jo morali ponovno hospitalizirati z nekoliko spremenjeno diagnozo: ponavljajoča se depresivna motnja s psihotičnimi simptomi. Mnogo je prestala in mi z njo…. ZPIZ ji sedaj izplačuje nadomestilo plače za čas čakanja na ustrezno zaposlitev. To ji pripada kot delovnemu invalidu II. kategorije invalidnosti (zaradi posledic bolezni, s pravico do zaposlitve na svojem delu s skrajšanim delovnim časom). Z Janjim dovoljenjem kopiram opis njene prehojene poti, ki sva jo sestavili skupaj (za drug namen): »Zaradi svoje bolezni sem imela vseskozi hude težave z zaposlitvijo. Čeprav sem si izredno prizadevala, tudi z dodatnim izobraževanjem, da bi se nekje ustalila, in si zagotovila socialno varnost, mi to ni uspelo. V slabih 10-tih letih sem zamenjala kar 16 delodajalcev (šteto s honorarnim delom). Večino zaposlitvenih možnosti (12) sem izgubila zaradi svojih zdravstvenih težav. Zaradi vsakokratne izredno močne želje, da obdržim posamezno delovno mesto, se je moje zdravstveno stanje slabšalo. Občutila sem napetost, tesnobo in strah. Borila sem se z nespečnostjo, posledično utrujenostjo, z glavoboli, jecljanjem, nevrotičnostjo, slabostjo, bruhanjem... Vsakokrat sem močno shujšala. Povečati je bilo potrebno terapijo, to pa se je odražalo na psihomotoriki – moje reakcije so se upočasnile, kar so kolegi in delodajalci zaznali. Če sem morala za nekaj dni še v bolniški stalež ali v bolnišnico v času poizkusne dobe ali določenega delovnega časa, sem izgubila zaposlitev z različnimi utemeljitvami in izgovori (da bi izgledalo lepše). Le v enem primeru so zapisali, da v preizkusni dobi nisem zadovoljila pričakovanj zaradi počasnosti. V dveh primerih sta me delodajalca odpustila, ker sta izvedela, kje sem se zdravila. Prvi se je bal škode, ki bi mu jo morebiti lahko povzročila in me je odslovil še v preizkusni dobi. Drugi delodajalec me je po letu pogodbenega dela želel zaposliti za nedoločen čas in me napotil na medicino dela. Ta me je zavrnila, delodajalec, pa mi tudi po vložitvi zahtevka za varstvo pravic, ni hotel obrazložiti vzroka, češ, da ga niso dolžni podati. Dokaze še hranim. Kasneje sem izvedela, da ne smejo zaposlovati ljudi, ki se zdravijo na psihiatriji. Po vsakokratni izgubi zaposlitve sem se morala »sestavljati« na novo, svojci pa so se trudili dvigovati mojo samopodobo zaradi nedoseganja osebnih ciljev in me motivirali, da sem zopet začela pisati prošnje,…. Kot v začaranem krogu sem se vrtela v zame negativnih stresnih situacijah: finančna odvisnost od partnerja in staršev, neprijetni razgovori zaradi težav s komunikacijo (pojecljavanje ob tremi), čakanje odgovorov, razočaranja ob prejetih negativnih, privajanje na novo delavno sredino , odpustitve…. Bolezen mi je pretrgala in preprečila nadaljnji študij….. S partnerjem sva se zavestno odpovedala otroku zaradi moje bolezni. Imam šoferski izpit, pa ne vozim, da ne bi ogrožala drugih udeležencev v prometu zavedujoč se svoje diagnoze bolezni Od dec. 2001 (po drugi hospitalizaciji) sem nezaposlena. Status delovnega invalida ll. kategorije sem dobila okt.2002. V izvedenskem mnenju te odločbe piše: »Po pregledu medicinske dokumentacije in osebnem pregledu zavarovanke menimo, da bi zavarovanka glede na svojo mladost in svoje sedanjo zdravstveno stanje še bila sposobna za skrajšano 4-urno delo.« Ker sem bila takrat že nezaposlena in ker razpisov za polovični delovni čas praktično ni, oziroma so bolj izjema kot pravilo, so od tedaj dalje moje zaposlitvene možnosti še manjše. Izredno rada bi se zaposlila. Po izkušnjah, ki pa jih imam, menim, da zaenkrat nimam možnosti, da bi na delovnem mestu (če bi ga sploh dobila) obstala, čeprav bi v okviru svojih zdravstvenih zmožnosti delala odgovorno in vestno. Moje zdravstvene težave se namreč še pojavljajo (v milejši obliki in zelo redko – ob stresni situaciji) Tudi stigma do ljudi, ki se zdravijo na psihiatriji, je še prevelika. Želje in realnost se žal razlikujejo in izključujejo. » Nelly

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

24. jan 2007 14:34

In to je še ena stvar, na katero sem jaz jezna, na medicini dela sem ob zadnjem pregledu edina dobila papir, na katerem piše, da se moram čez leto dni zglasiti na kontrolo, ob opombi, da je bilo vse v redu. Te po zelo hitrem postopku ožigosajo tudi v današnji družbi. Loni Makaroni

Nelly  

član od: 29.10.2003

sporočila: 264

24. jan 2007 15:50

Zaznamuje te že zdravstveni karton, kaj šele računalnik! In varnost podatkov? Med Janjinim zdravljenjem v psihiatrični bolnišnici je morala oddati kri. Neka naša znanka , ki je zaposlena na Zavodu za transfuzijo v računovodstvu je pisala račun za to storitev in vedela, kje se Janja zdravi..... Nelly

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

25. jan 2007 11:03

No, naša zgodba se počasi razpleta. Mami je dobila napotnico za psihiatrično bolnišnico, tako da bo naslednje 3 mesece (koliko traja zdravljenje) aktivno izboljševala zdravstveno stanje. Ko bo pa prišla domov, bomo meli pa veliko fešto:)))) Neskončno se zahvaljujem vsem za informacije, napotke in pomoč. Vsem, ki se zdravite za depresijo zelom veliko moči, da se borite proti boleznim. Upam, da nas bo čim več takšnih, ki si je ne bomo mogli privoščit:)) Lep dan vsem tamara Sporočilo je spremenil(a) sajovict dne 25. jan 2007 11:05:42

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti