9. okt 2006 12:20
Vanja,
razumem tvoje ogorčenje, jezo in vse ostalo....ampak, verjemi mi (in vsi, ki imate pdobne zamisli), da se z bestialnostjo nič ampak nič ne reši.
Smrtna kazen - to je bestialnost. Urejene države smrtne kazni nimajo. Neurejene, nedemokratične in dezorientirane države pa (recimo ZDA).
Ker eno je bes in jeza na individualni ravni. In ja, vsak bi najraje, če bi bil nekdo od njegovih bližnjih prizadet, verjetno z golimi rokami ali pa s palico obračunal s storilcem. Pa mu razmiselk pove, da se to ne dela. Za to, da so storilci kaznovani, imamo pravosodni sistem. In ob teh besedah bi lahko kdo tudi kaj zreciriral o neučinkovitosti pravosodnega sistema.. Ampak boljše variante ni. Urejene družbe se z dogovorom odločijo, kakšen red bo v teh družbah. Temu redu se reče zakonodaja. Urejene družbe imajo tudi pravosodje, ki rešuje spore in kaznuje storilce kaznivih dejanj. In to tako, da varuje državljane pred kriminalci in tudi ljudi v postopku pred pobesnelo drhaljo (ki se jo da zelo enostavno manipulirati), ki želi linč in varuje tudi pred ponoreno državno oblastjo, ki si vzame za pravico, da bi koga malo zakonsko ubila. Smrtne kazni so bile ukinjene v urejenih državah iz dveh razlogov:
- ker je bilo dokazano, da dolžina in strašnost kazni ne učinkujeta kot strah in da tistega, ki ima hudodelni um, tudi strah pred kaznijo ne bo odvrnila, da bi kaj kriminalnega naredil
- ker je tveganje, da se na takšno kazen obsodi nedolžnega človeka, hujše od česarkoli (in velja načelo, da je bolje imeti 100 barab na prostosti kot skrajšati življenje enemu nedolžnemu).
Naše življenej ima eno varnost tudi zaradi tega, ker vemo, da nas nihče ne more obsoditi na smrtno kazen. Ali misliš, vanjatajnesk in ostali, da je popolnoma popolnoma nemogoče, da ti ne bi nekdo nekoč nekaj podtaknil, recimo, nekaj zelo zelo grdega, česar nisi storila ....in bi ti potem bila izpostavljena pravosodnemu preizkusu svoje nedolžnosti. To je, verjemi, čisto možno (pa v Sloveniji se ljudje ovajajo iz čiste žlehnobe, za božjo voljo). In če bi se znašla v taki situaciji (ki je nikomur ne privoščim), bi imela vsaj eno zanesljivost - ta država te na smrt ne bi obsodila, ker te ne more. V ZDA pa lahko. S tem, ko ni smrtne kazni, se na ultimativni način varuje vse ljudi pred popolno manifestacijo moči države. Ne moremo vsi živeti v strahu pred zlorabami obalsti nad nami samo zaradi tega, ker je v vsaki družbi nekaj socailno-patološko nevarnih posameznikov.
Razmišljal o tem, kar sem ti napisala. Razmišljaj dolgo. Še razmišljaj Ideje o smrtni kazni - sorry, to ni duhovito. Takšno pisanje je prvi korak k spodbujanju nasilja. In k tuljenju drhali.
"kar je ostalo, je bila smrdljiva drhal. In mi smo vnuki svojih dedov". I. Cankar, Hlapci, 1908
V osemdesetih letih sem bila vključena v vse iniciative za odpravo smrtne kazni v takratni državi. Sem mislila, da je družba malo napredovala - ampak, nekaj kar se kar dobi na pladnju, se ne ceni in o tem se ne razmišlja dovolj.
Vendelina jr.