Ticino masa

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

2. feb 2008 15:10

Anomis, bravo! Prav lepo torto si naredila! Res mi je zelo všeč!

Barb, tudi tebi čestitke za tvojo prvo torto z domačo tičino maso. Verjamem, da je tudi lepa.

Kupljeno tičino maso lahko shraniš v stanovanju v kakšno omaro ali kakšen kot, kjer ti ne bo v napoto, ni potrebno, da je na hladnem.

Hehe Barb, samo potem se ti lahko zgodi to, kar se je meni.... da te čisto zasvoji tičino masa in boš še prehitro porabila 7 kg. Saj veš, rd-ji, pa kakšna tortica za darilo, potem so tu še sorodniki in prijatelji....

 

stana

Doban  

član od: 24.8.2004

sporočila: 238

2. feb 2008 17:07

Tudi mene čez 14 dni čaka priprava torte za cca 50 povabljencev. In glede na to, da mora torta tudi dobro izgledati (ideje še nimam, to bo še nekaj skrbi...) sem se odločila, da uporabim ticino maso, za katero sem že domenjena da jo nasledni teden (cca 2 do 2,5 kg) nabavim pri Goljatu. Mojster je glede tega očitno še vedno prijazno na razpolago. Čeprav imate prav in bi se 7 kg sigurno dalo brez problema porabiti tudi doma. Simona

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

2. feb 2008 17:16

drugače je pa vedno kdo na kulinariki, ki je pripravljen odkupiti nekaj mase. Brez skrbi. Atina

Doban  

član od: 24.8.2004

sporočila: 238

3. feb 2008 10:14

Katka, s ticino maso (kupljeno seveda) sem že delala in je bilo čisto OK, zadeva je zelo enostavna! S tem, ko bom nabavila ticino maso, mi še ostaja problem IDEJE okraševanja. S tem se bom pozabavala v tem tednu, konec tedna delala okraske, naslednjo soboto pa mora biti torta tipi-topi. Se mi zdi, da od sredine decembra samo še pečem: novoletna peka, možev rojsti dan, peka za slovo v stari službi, rojstni dan mlajšega sina, zdaj pa še ta obletnica za cca 50 ljudi, kjer sem k sreči zadolžena "samo" za torto Katka, da ne pozabim: za sinovo torto sem uporabila tvojo idejo od torte konjiček in je bilo SUPER: sin in njegovi nogometni prijateljčki pa navdušeni: Simona Sporočilo je spremenil(a) Doban dne 03. feb 2008 10:17:11 Sporočilo je spremenil(a) Doban dne 03. feb 2008 10:19:15

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

3. feb 2008 10:32

No, me veseli, tista masa je res fajn... lepe pustne dni, tudi jaz sem v peki - krofi, krhki flancati, miške z malinami, ocvirkovca... katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

13. feb 2008 18:08

Anomis, če bi jaz tako torto nardila bi bla prav vesela.

O, ne morem verjet, juhuu........... hu hu.. tud jaz sem si končno včeraj kupila tičino maso, na Brnčičevi. Skoz sem si jo po tihem želela, ko sem gledala te vaše umetnine. Sedaj pa me čaka veliko branja pa gledanja slikc- kopiranje idej pa milijon vprašanj imam v glavi.  Zdaj pa kje n aj vse to poiščem.

Za valentinovo ali konec tedna- ker bo takrat bolj čas, bom prvič sprobala pa potem še kdaj, vse do aprila, ko me čaka, peka torte za bodočega tasta in to za 50 let. Mater ej,  je treba nardit dober vtis!!!

Stana.r, jade in druge ali imate vašo prvo torto s tičino maso slikano. Bi blo fajn, če bi povedale kera je, tako za moj pogum.

 

Se pravi ni važno katero torto pečeš, važno je da jo po vrhu in okol namažeš s masleno kremo. Koliko približno jo ponucate?

 

Dobite še kakšno vprašanje.

Aha imam že enega, kakšne pripomočke vse uporabljate za valjanje, rezanje,....

katti

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

13. feb 2008 19:56

Ah katti ti boš imela veliko vprašanj izkušeni mojstri ti bodo pa lahko pomagali, če bodo pri volji :)

Tukaj je slika moje prve torice, pri kateri je sodelovala stana.r :) zato je tudi tako lepa tortica :)

http://pitoncica.moj-album.com/album/10310829/

sploh ni tolk teško :) sm mislila da je bolj zahtevno :)

Za eno torto porabiš polovico masla.

Od pripojmočkov, pa vse kar najdeš :) in če rataš prevec zasvojena kupiš polovico Pekarne vrhnika :) pol ti pa že iz omare začne lezti :)

Sama uporabljam: podlogo za valjanje, valjar, gustin - škrob, rokavice za barvanje, barve (v prahu razredčene z vodo), komplet za izdelovanje rožic, nož, ki ima 3 razl. možnosti rezanja, gladilec za ticino, čopič in vodo za "limanje" ..... izrezovlec trakov .... pa še kej bi se najdlo ...

Veliko uspeha ti želim

 

lp

Tukaj klikneš in si ogledaš moje slikice

 

Pitončica

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

13. feb 2008 20:36

Evo katti, tole je moja prva torta s tičino maso, narejena junija lansko leto. Oblečena v belo tičino maso, na vrhu pa en krog zmečkane tičine ter kupljene rožice in perlice. Na robovih sem naredila vzorčke z vilico, ki sem jo pomakala v barvo (zdaj sicer vem, da bi to lahko naredila tudi s čopičem in bi bilo veliko lažje )

http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

 

Torto lahko delaš katerokoli, le biskvit mora biti na vrhu. Paziti moraš, da tičino masa ne pride v stik s smetano, ker se bo začela topit (baje, sprobala nisem). Če imam torto, ki je filana s smetano namažem bolj previdno z masleno kremo tako, da prekrijem smetano.

Torto, ki je premazana z masleno kremo dam ta čas, dokler razvaljam tičino v hladilnik, da se maslena krema malo strdi. Tičino maso v tem primeru lahko tudi malo premakneš in popraviš. V nasprotnem primeru se tičino masa takoj prime na torto in težko karkoli popraviš.

Za eno torto premera 28 cm porabim približno 130 masla + sladkorja.

Valjam na silikonski podlagi (pozneje me je jade poučila, da jo narobe obrnem, da se ne poznajo vzorčki) z rostfrajastim valjarjem. Podlogo s tičino maso samo zvrnem na torto in jo počasi odstranim. Na začetku sem to delala tako, da sem tičino maso pograbila z rokama in na hitro prenesla na torto ampak tale varianta je veliko bolj enostavna.

Za rezanje tičine lahko uporabiš kolešček za rezanje testa ali kakšen drug nožek, lahko uporabiš tudi različne modelčke za piškote ali tiste majhne za fimo maso. Lahko narediš tudi odtis na kakšni čipki (npr. http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=  )

V Črnučah imajo tudi različne modelčke za izrezovanje tičino mase. Meni so teli zelo všeč http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

Na tičino maso lahko tudi rišeš. Za nas, ki nismo tako nadarjeni obstaja varianta, da prerišeš. To narediš tako, da daš prozorno vrečko na sliko, prerišeš sliko na vrečko, daš vrečko na kos razvaljane tičino mase in potem narediš čez slikico obris s kakšnim zobotrebcem ali kaj podobnega. Vrečko odstraniš in potem rišeš s čopičem. Svetujem ti, da imaš kvaliteten čopič z dobro konico.

http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

Tole tortic je pa moja mami naredila - njena prva torta s tičino maso

http://www.moj-album.com/album/10825461/?os=

 

Če te bo še kaj zanimalo, ti kar vprašaj. Tudi jaz sem šele lansko leto začela delat s tičino in sem čisto navdušena

 

 

 

 

 

stana

tilenboc  

član od: 30.6.2004

sporočila: 221

13. feb 2008 20:45

Stsns, mene pa zanima, kako pritrdiš perlice na torto. Meni nikakor ne rata, obvezno jih moram malo potisniti v tičino, drugače se mi odkotalijo dol. Pri tebi pa nikoli ne vidim vdrtin od perlic, vedno je torta ravna. Lp,tilenboc

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti