Voda

kokot  

član od: 26.5.2004

sporočila: 90

2. jul 2004 8:23

Jutranji klepet mi izbistri duha, jasno voda je edina snov v vesolju, ki kroži od velikega poka naprej, največ je je v amorfni obliki in kot težka voda (mešanje z izotopi vodika 3-tricij) je verjetno energetska prihodnost ....poznamo izotope vodika 2,3, 4, 5 - zadnji so radioaktivni in imajo kratko sapo obstojnosti, kisik v atmosferi 16, 17, 18, in v vasaki kapljici je zmes omenjenih sestavin, kakšno je razmerje je pa odvisno od mešanja, kaj morem ako kaj ne razumemo na duhovnem nivoju, znanost to dilemo marsikje nadgrajuje. Sam želim uporabljati vodo, ki ima samo organizmu prijazne snovi, majhne skupke, nizko površinsko napetost, bazičen ph in za to osmoza gotovo ni najprimernejša. Ker je pa debata že zatavala v preveč strokovne vode in verjetno tudi koga močno bega in utruja, jo prenašam na osebna sporočila. O vodi je veliko zapisanega, tudi sam sem na tem forumu marsikaj obelodanil, tako da se verjetno že ponavljam , pa tudi moje vedenje ni neskončno! Očitno pa ste pristaš osmoze, kajti na koncu ste pokazali presenetljivo vedenje glede na zastavljeno začetno dilemo. lp Bojan Kokot

neznan uporabnik

2. jul 2004 11:56

Hvala za kompliment. O kemiji zares nimam pojma. Res pa je, da sem precej let delal v razvoju in v ekipi je bil praviloma tudi kemik ali farmacevt, ki je bil poleg drugega zadolžen tudi za prenos znanja v razumljivi obliki. Sicer pa mislim, da najina debate v bistvu ni kaj dosti presegla osnovni nivo znanja. Lahko preideva tudi na zasebna sporočila. Mogoče bi bilo to škoda, saj se o problemu vode in onesnaženja mnogo piše, na forumih pa skoraj ne govori. Vsi se razburjamo in terjamo rešitve od drugih – le redki pa smo vzeli stvar v svoje roke. Zdi se mi, da najina stališča niso tako nasprotujoča. Problem mogoče gledava z različnih zornih kotov in tudi o optimalni rešitvi se v celoti ne strinjava. To sploh ni problem. Vsak lahko ostane pri svojem in drugega opozori na morebitne pomisleke – mogoče tako oba stopiva korak naprej. Se opravičujem, če sem reagiral v slogu »ne dotikaj se mojih krogov«. Res sem zagovornik reverzne ozmoze. Zdi se mi edina celovita rešitev problema. To prepričanje pa je rezultat tudi mojega pogleda na svet. Življenje skupaj z ljudmi se je razvijalo v znanem in skoraj nespremenljivem okolju. Vedno se je srečevalo z istimi elementi in spojinami. Nanje so se organizmi navadili in jih sprejeli za svoje. Kuhinjska sol je tipičen primer. V vodi razpade na natrijev in klorov ion. Dva najbolj agresivna elementa, ki pa nam nič nočeta. Še več! Brez njiju sploh ne moremo živet. Prepričan sem, da smo popolnoma prilagojeni vsem »starim« snovem. Problem vidim v tem, da smo v zadnjih sto letih iznašli množico novih snovi, ki so za naš in druge organizme povsem neznane. Druge, ki so v naravi prisotne samo v sledovih, pa smo nenormalno razširili. Kavčuk in naftne derivate recimo. Sevanje in naravni izotopi me sploh ne skrbijo. Z njimi živimo že od nekdaj. Res slab občutek pa imam pri novih spojinah. Nekatere so dokazano strupene, druge »še ne« in se kar ignorirajo. Bojim se, da se bodo nekateri organizmi res lahko prilagodili, drugi pa bodo enostavno izumrli. Jelka baje izumira – pa mi nihče ne zna povedat zakaj točno. Izumira pač – pa kaj potem?! – ni problem dokler redno plačujem dohodnino. To in tak odnos me skrbi! Za reverzno ozmozo sem se odločil zato, ker brez razlike odstrani vse po vrsti. V šali pravim, da me je rešila vseh znanih in neznanih strupov. Verjetno res odstrani tudi kaj dobrega. Poznam teorijo, ki zagovarja mehko vodo in teorijo, ki zagovarja trdo. Osebno sem bolj pristaš trde in sem si pač nabavil še mineralizator. (Sicer mi pa tudi okus mehke ni neprijeten.) V bistvu sploh ne vem kakšno vodo imamo doma. Jo sploh nisem dal v analizo – korektna je namreč predraga. Slučajno sem naletel kar na rešitev in to za trikrat nižjo ceno!!! Lep dan! Sergej Sporočilo je spremenil(a) mrovck dne 02. jul 2004 12:30:00

repa  

član od: 10.8.2004

sporočila: 1

10. avg 2004 10:57

Lani se nam je porodila ideja ideja o zbiranju deževnice, ki bi jo uporabljali za WC, čiščenje zunaj ter tudi za zalivanje vrta. Pri vkopanju betonskih jaškov pa smo naleteli na podtalnico. Voda je na izgled čista, nima vonja vendar vemo da še to zdaleč ni pokazatelj dobre vode. Nahajamo se namreč v neposredni bližini tovarne s prehrano, smo v središču vasi, kjer še do danes niso uredili kanalizacije in je verjetno še naslednjih 10 let ne bodo ter smo v neposredni bližni travnikov in polj, kjer kmetje redno praznijo svoje greznice. Zanima nas sledeče: a) kako uspešno je čiščenje s samim aktivnim ogljem. Pri tem ne mislim na filter z aktivnim ogljem ampak na samo oglje. Mislim, da je sposobnost aktivnega oglja, da vase vsrka nečistoče. Naredili smo namreč poiskus: kupili smo aktivno oglje, ga za pest vsuli v najlonko in jo potopili v vodo. Čez samo en dan smo dobili tako bistro vodo, da smo bili šokirani. Ali mi lahko kdo pove, kakšna je torej čistilna sposobnost zgoraj navedene rešitve. b.) želja nam je s tako pridobljeno podtalnico in deževnico tudi zalivati vrt (v času suše je to dobra alternativa), ne vemo pa kakšni so normativi, pod katerimi je voda primerna za zalivanje. Če je voda oporečna potem takem tudi solata ne bo nič kaj dobra. Skratka; ali torej potrebujemo filter za to vodo ali ne. Voda namreč ne bomo pili nas pa vseeno zanima ali bi bila primerna za zalivanje. Ali je zgoraj omenjena alternativa lahko tudi ena izmed rešitev? c.) nam lahko kdo pomaga s samim ogledom zbiralnika in pametno rešitvijo LP-Suzana suzana visočnik

kokot  

član od: 26.5.2004

sporočila: 90

10. avg 2004 13:32

Suzana Aktivno oglje je dober čistilec, vendar je vse odvisno od kapacitete in pretoka, je pa tudi dober gostitelj gostitelj mikroorganizmov (vlaga, toplota). Vsekakor je voda z določeno obdelavo primerna tudi za pitje in če ste pravočasno oddali prošnjo za lastno črpališčše je ok., drugače pa lahko uporabljate samo kapnico. Kar škodi človekovemu organizmo, je škodljivo tudi za organizme, ki jih uporabljamo za prehrano. Lahko se dogovorimo za ogled in svetovanje, ča želite, mi pošljite naslov ali tel. preko beležke. Bojan Kokot

Hakim 3  

član od: 21.2.2004

sporočila: 9

20. feb 2005 10:05

Pozdravljeni ! Že dolgo nihče ne piše več o pitni vodi , zato sem se odločil spet načeti to temo . Ali ste slišali oz. videli nov filtracijski sistem na trgu , ki ga ponuja Amway ? Hakim Hakim El Khiar

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

20. feb 2005 23:17

A zdej nas bodo že tudi tule na Kulinariki preganjali razni nadležni prodajalci vseh vrst!!!!! A ni raznih Amwayev, Goldnov in drugih nadlog zadosti že drugod!? Tjas

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

5. maj 2005 9:48

Na dom so mi prišli predstavit vodni filter CINTROPUR DUO (www. dile.si). Ker ne vem, kaj naj si mislim, se ne spoznam, zadeva pa ni poceni, me zanima, če ga kdo dovolj pozna, da mi ga laho priporoča. Vem, da bi morala najprej vedeti kaj je narobe z lokano vodo, česa ima preveč, premalo, pa tega niti ne vem. Vem le, da je zelo trda. Lahko kdo kaj več pove?

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

8. maj 2005 13:42

Trdota vode ni nič škodljiva za človeka, samo preveč nitratov in fosfatov je. (v bistvu je prej dobro kot slabo, saj je to kalcij:) Je pa včasih škodljiva za kake stroje, ker se nabira v ceveh,... Ampak kolikor mi je znano ima večina strojev že vgrajene filtre zato, tako da jaz zaradi trdote vode gotovo ne bi kupovala filtra. Mislim, da delajo analize slovenskih voda (sploh na zajetjih) dokaj redno in verjetno lahko dobite podatke za lokalno vodo na kakem zavodu za hidrologijo ali za pitno vodo ali kaj pa jaz vem, kako se mu reče:) Vsekakor pa prej preveri, predno se spustiš v kak večji nakup, rajši si kake fajn počitnice privoščite:) Veri

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

8. maj 2005 16:06

V časopisu Večer večkat zasledim podatke o vodi, mislim, da jih objavlja Mariborski vodovod. Morda je kaj podobnega tudi v ostalih časopisih. riba-ribica

blenkuš  

član od: 25.4.2004

sporočila: 50

9. maj 2005 18:03

Vem da podatki niso bili ravno v " vodni debati ", a je zanimivo primerjati naše ustekleničene in " uplasteničene " naravne mineralne vode, katere se same po sebi kitijo z nazivom: Najboljša voda Slovenije No, pa presodite sami VODA RAZVRŠČENA GLEDE NA GENOTOKSIČNOST Stopnja genotoksičnosti se izkazuje kot odstotkovno razmerje med številom celic brez poškodovanih kromosmov in številom celic s poškodovanimi kromosomi. Nižja stopnja pomeni višjo kakovost vode. DANA ( izvirska voda ) 3.35 % ŽIVA( naravna pitna voda ) 8.73 % ZLATA KAPLJA ( izvirska voda ) 10.85 % Vodovod Domžale 12,2 % Vodovod LJ-Poljane 15,53 % TIHA ( izvirska voda ) 17,6 % JULIJANA (naravna mineralna voda ) 18,52 % EDINA (naravna mineralna voda ) 18,71 % ODA ( pitna voda ) 19,57 % IZVIR ( izvirska voda ) 20,93 % ZALA ( pitna voda ) 25,93 % VODE RAZVRŠČENE GLEDE NA KOLIČINO NITRATOV ( mg/l ) (manj pomeni boljše): NEZAŽELJENA SESTAVINA: Nitrati v vodi niso zaželjeni, saj se lahko s pomočjo mikrobioloških procesov reducirajo v nitrite, ki ovirajo prehod kisika po telesu. Zapisana vrednost po evropskih predpisih za vode ne sme presegati 10 mg/L. H20 0,00 JANA ( izvirska voda ) 0.00 RADENSKA IZVIR, RADIN, MIRAL, CLASSIC (mineralna voda ) 0.00 JAMNICA ( mineralna voda ) 0.00 TEMPEL (mineralna voda ) 0.00 Voda SPAR ( pitna voda ) 0.40 ZLATA KAPLJA ( izvirska voda ) 0.40 ŽIVA( naravna pitna voda ) 0.40 REDKERSBURG (mineralna voda ) 0.50 DANA ( izvirska voda ) 0.70 IZVIR ( izvirska voda ) 0.90 EVIAN ( mineralna voda ) 1.00 TIHA ( izvirska voda ) 1.30 JULIJANA (mineralna voda ) 2.00 BISTRA ( pitna voda ) 2.20 ODA ( pitna voda ) 4.87 ZALA ( pitna voda ) 8.50 Izvirska voda Naravna pitna Jana Tiha Zl. Kaplja Dana Oda Živa Zala H20 Kalcij 63 75 31 73 50 31 60 35 Kalij 0,8 0,4 0,4 1,3 0,2 0,4 1,2 Natrij 2,2 1,5 3,9 1,7 1 3,9 9,5 Železo 0,1 0,05 0,02 (več bolje) Kloridi 1,1 2,1 4,0 1,4 6,0 4,0 12,8 1,9 Sulfati 5,7 19,0 2,6 10,5 45,6 2,6 17,9 8,5 (več slabše) VODE RAZVRŠČENE GLEDE NA KOLIČINO MAGNEZIJA ( mg/l ) (več pomeni bolj): KORISTNA SESTAVINA: Magnezija, sodeluje pri prenosu živčnih impulzov, uravnava presnovo in aktivira delovanje encimov.Pomanjkanje povzroča omotičnost, srčne aritmije, večja je nagnjenost h krčem, slabi se krvni obtok. DONAT ( mineralna voda ) 1030.00 magnezija BAD REDKERSBURG ( mineralna voda ) 206.00 TEMPEL ( mineralna voda ) 107.40 RADENSKA CLASSIC ( mineralna voda ) 91.00 VODA ( mineralna voda ) 83.00 DANA ( izvirska voda ) 38,40 TIHA ( izvirska voda ) 35.90 JAMNICA ( mineralna voda ) 34.70 JANA ( izvirska voda ) 32.50 ODA ( pitna voda ) 30.00 IZVIR ( izvirska voda ) 28.00 EVIAN ( mineralna voda ) 24.00 JULIJANA ( mineralna voda ) 21.00 H2O ( pitna voda ) 19.60 Voda SPAR ( pitna voda ) 13.75 ZLATA KAPLJA ( izvirska voda ) 13,70 ŽIVA( pitna voda ) 13.75 BISTRA ( pitna voda ) 11.90 ZALA ( pitna voda ) 9.20 Zala je dobra voda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De gustibus non est disputandum danilo blenkuš Sporočilo je spremenil(a) blenkuš dne 09. maj 2005 18:05:03

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti