1. jul 2004 11:42
Dragi Bojan!
Lepo bi bilo, če bi malo obnovil svoje znanje (informacije). 5% izplen in 95% izmet pri reverzni ozmozi je zelo star podatek in še to velja samo za morsko vodo, pri kateri je zaradi velike koncentracije soli postopek malo bolj zahteven. Normalni izplen pri sladki vodi je okrog 1/3. (Poglej podatke proizvajalcev membran. Ali pa si jo kupi in jo testiraj sam – soliden sistem te stane manj kot 100 tisočakov – samo pazi, da ne izbereš takega, pri katerem je omejevalec pretoka nastavljen kar »po domače«! Vsekakor ni dobro za tvojo verodostojnost, da širiš dezinformacije) Pri sladki vodi bi bil ta izkoristek sicer lahko še mnogo večji, vendar bi to zahtevalo mnogo bolj komplicirano in dražjo konstrukcijo sistema. Človek povprečno porabi dnevno za kuhanje in pitje okrog 2 litra vode. Pri uporabi RO (reverzne ozmoze) se tako zavrže kake 4 litre na dan. Kot strošek je to zanemarljivo in ga lahko kompenziramo že z enim splakovanjem školjke.
Postana voda in izotopi!
Bojan! Pa ti si mi oboževalec kemije – škoda le, da jo ne ločiš od fizike. :) (brez zamere)
Recimo, da lahko najdemo mnogo različnih postanih vod. Eno v steklenici ali plastenki, drugo v posodi RO, tretjo v ceveh, četrto v rezervoarjih, peto v podzemnih jezerih. Prav zanimivo, da nekje vrtajo globoke luknje, da bi prišli do nekaj tisoč let postane vode. :) Mislim, da ni problem v postanosti. Prej v kvaliteti te »postane« vode. (kakšno vodo pustimo stati)
Na drugi strani imamo (recimo) svežo vodo, ki je pred kratkim padla z neba. Verjetno veš, da nekatere molekule vode vztrajajo v ozračju mesece in leta. V visokih plasteh ozračja so seveda izpostavljena sevanju sonca. Hvala bogu, saj predstavljajo enega od zaščitnih plaščev zemlje, brez katerega prijazno sonce niti slučajno ne bi bilo tako prijazno in bi v nekaj urah posmodilo vse živo. Seveda prihaja pri tem do raznih poškodb - izotopov. Blagodejnost izotopov pa je seveda lahko predmet debate. Pred leti (po Černobilu) je bila Slovenija prekrita z njimi. Vsekakor je bilo to tudi koristno – marsikdo se je ob tem zamislil, če ne drugega. Verjetno pa so od tega »blagra« največ imele srne. Nekaj naslednjih let so lahko živele v miru, saj jih občutljivi zahodnjaki niso več hoteli na svojih krožnikih. (eni so pa res čudni)
Še o prostem vodiku.
Priznam. Da tvoje znanje kemije presega moje. Sem pa v teh dneh malo obnovil svoje vedenje iz osnovne šole. (rad razumem stvari) S prostim vodikom verjetno misliš oksonijev ion, ki se pojavi v kisli vodi. Večina voda je zaradi kalcija in magnezija bazična in ta ion ne more obstajat. Dobimo ga le v primeru, če vodo »okisamo«. Del kisline z "minerali" tvori soli, ki prosto plavajo v vodi. Višek kisline pa ione. ( Žal nisem kemik - prosim, da me kdo z več znanja popravi in dopolni) Nekaj podobnega se zgodi, če soli odvzamemo pozitivni ion. Recimo NaCl (kuhinjska sol) Ionski izmenjevalec zadrži natrij in odda vodik. Ostane klorov ion, vodik pa z vodo tvori oksonijev ion H3O+ - dobimo solno kislino. Solna kislina sigurno razkužuje in sploh ni problem saj je nam prijazna. Dvomim pa, da je zaradi manjše koncentracije učinkovitejša od tiste v našem želodcu. Bolj me skrbi, kaj se zgodi v primeru žveplovih ali fosforjevih soli recimo. Te kisline man niti slučajno niso prijazne. Verjetno pa so proizvajalci sistemov, ki delujejo na tem in podobnih principih, poskrbeli tudi za odstranitev tega. Upam, da ne samo z ogljem.
Narava je genialno poskrbela za delovanje organizmov. Predvidela je skoraj vse možne situacije. Žal pa ni upoštevala, da bomo mi tako pridno svinjali s snovmi s katerimi se organizmi skozi tisočletja niso srečevali. Če odstranimo vso organizmu tujo packarijo, bi moralo biti potem vse OK, a ne?
Se strinjava?
Lep dan!
Sergej