Voda

Hakim1  

član od: 19.11.2002

sporočila: 3

22. mar 2003 13:05

Pozdravljena Zvezdana ! N03 - NITRATI - Da ! lahko jih odstranimo z filtracijskim sistemom , ki deluje na osnovi reversne osmoze . Vsak filter ni primeren ! Kaj so : Neorganske spojine Zakaj se pojavljajo : Dušična gnojila , gnoj in odplake lahko poniknejo skozi zemljo v podtalnico . Kaj povzročajo : Nitrati v pitni vodi lahko povzročajo methemoglobinemijo , znano tudi pod imenom " sindrom modrega dojenčka " . Bolezen se razvije , če otročiček dobiva hrano za dojenčke , pripravljeno z onesnaženo vodo . Ko dojenček zaužije in prebavi hrano , se nitrati spremenijo v nitrite , ki se vežejo na rdeče krvne celice in močno poslabšajo preskrbo možganov z kisikom . Dojenček se začne dušiti in pomodri . Kdo je najbolj ogrožen : Dojenčki in nosečnice ( slednje zato , ker nitrati , ki jih zaužijejo pridejo v telo nerojenega otroka ) . Pri odraslih ljudeh lahko z nitrati okužena pitna voda privede do hipertenzije , težav z želodcem in povečanje ščitnice . V kombinaciji z drugimi snovmi jih povezujejo z vznikom vsaj 15 vrst raka , med drugim raka na sečnem mehurju , želodcu , možganih , ledvicah , pljučih in jetrih . Lep pozdrav ! Hakim Hakim El Khiar

Zvezdana  

član od: 20.1.2003

sporočila: 118

22. mar 2003 17:41

Hakim! Najlepša hvala za odgovor.Rada bi vas še vprašala,ali to pomeni,da s takšno vodo ne smem zalivati vrta,umivat sadja itd?Mi te vode ne pijemo,vendar včasih vseeno kaj z njo umijemo in pojemo.

Hakim1  

član od: 19.11.2002

sporočila: 3

23. mar 2003 7:28

Pozdravljena Zvezdana ! Ne to ne pomeni , da ne smete zalivati vrta , nasprotno , saj vaša voda vsebuje celo gnojilo ,... Če imate lasten vodni vir , kapnico , izvir , vodnjak ,... ki vsebuje višek NO3 je vsekakor dobro montirati ustrezen filtracijski sistem na točki odvzema pitne vode , to je ponavadi v kuhinji , kjer se vodo uporablja izključno za pitje in pripravo hrane . Na takšen način ločite sanitarno vodo od pitne vode in vode za pripravo hrane . Dobro je montirati filtracijski sistem , tudi če imate mestni vodovod , ker vedno obstaja možnost , da vodni vir vsebuje višek nezaželjenih snovi ! Lep pozdrav ! Hakim Hakim El Khiar Sporočilo je spremenil(a) Hakim1 dne 25. mar 2003 20:34:39

matevz704  

član od: 2.6.2003

sporočila: 15

2. jun 2003 17:29

Osebno sicer pijem lepo vodo iz pipe, ker je v mojem okolišu še ok. Sem pa po službeni dolžnosti raziskoval omenjeno temo in naletel na teorijo, ki o filtrih nima prav dobrega mnenja. Argument je kar zanimiv: filtrirana voda ni očiščena le škodljivih snovi, temveč je oropana tudi vsega, kar naj bi telo z vodo dobilo, npr. minerale. Posledica pitja take vode je, da telo oropa še tistih mineralov, ki jih ima, zato za zdravje ni dobra. Osebno teorije ne bi kar takoj vrgel stran - če že živiš v predelu Slo, kjer voda iz pipe absolutno ni pitna (takih krajev po mojih podatkih ni prav veliko), bi bilo vredno razmisliti o nakupu ustekleničene mineralne vode (mineralna ni enako gazirana!). lp, matevž matevz704

Hakim 2  

član od: 27.8.2003

sporočila: 2

27. avg 2003 14:31

Pozdravljen Matevž ! Res je , da filtracijski sistemi na osnovi reversne osmoze odstranijo iz vode tudi minerale . Zato jih montiramo samo tam kjer je to nujno potrebno oziroma tam kjer vodo z drugačnimi sistemi ne moremo očistiti . Največ jih montiramo na jahte za desalinizacijo morske vode , tako je jahta samostojna in proizvaja pitno vodo iz morske vode . Tehnologija je šla naprej in to prečiščeno vodo enostavno lahko mineraliziramo in tako izbiramo koliko magnezija in kalcija bomo tej vodi dodali . Pa vrnimo se na kopno , pravite , da krajev v Sloveniji kjer je voda iz pipe oporečna zelo malo !? Tudi če imamo najsodobnejši vodovod na tem svetu in vodo dobro prečistimo, ostaja vedno problem to čisto vodo pripeljati do potrošnikov brez da bi ponovno prišlo do onesnaženja . Voda potuje po večkilometrskem vodovodnem omrežju kjer se marsikaj dogaja . najbolj pametno je odstranit vse odvečne škodljive snovi na točki odvzema pitne vode . Enostavno montiramo ustrezno filtracijsko napravo v kuhinji pod ali nad pultom in si tako zagotovimo vedno svežo prečiščeno pitno vodo , ki stane veliko manj kot flaširana voda . Lep pozdrav ! Hakim Hakim 2

mbarbe  

član od: 16.12.2002

sporočila: 187

28. avg 2003 21:23

Pozdravljeni! Slučajno sem odprla to stran. Nekdo je že govoril o zelenem kozarcu. V zvezi s tem naj omenim tudi vitalizator hydronic na www.independence-int.si/priloznost Dobro si je stran prebrati. Tudi to so očiščevalci vode. Oddajo o teh sem gledala nekoč pri Tedniku in so priznani v sami Evropi. v laboratoriju v Ljubljani, ki je to zadevo moral testirati, sami niso znali razložiti, zakaj se voda skozi ta filter tako očisti, prav tako v teh modrem, zelenem in rdečem kozarcu.Je pa dokazano, da je to res. Lep pozdrav, Branka Sporočilo je spremenil(a) mbarbe dne 29. avg 2003 20:38:51

kristal  

član od: 19.10.2003

sporočila: 11

21. okt 2003 0:13

Vsem ljubiteljem vode lep pozdrav ! Kaj pa pravite na ŽIVO VODO ? Katera voda je živa voda, katera voda pa mrtva ? Upam in pričakujem odgovor. LP, KRISTAL jože romšak

maurina  

član od: 20.10.2003

sporočila: 58

21. okt 2003 9:24

Glede pitnosti vode v Sloveniji - poznam primer iz sev/vzh (točne lokacije ne bom navedla, ker je bilo zelo zaupno povedano). Pri analizah v mesecu maju in juniju (baje je takrat največ pesticidov v uporabi, ki ob dežju pronicajo v podtalnico) izmerijo te količine pred filtriranjem in po njem. Ker jih filtriranje ne uniči, navedejo v poročilih, da je bila začetna količina = končna količina pesticidov. Tip je sam priznal, da to ni ok, ampak da nima aparatov, ki bi mu spucali vodo. statistika pa mora držati. Sama živim na čisto drugem koncu in baje imamo tudi mi bajno vodo. Zelo poredko jo pijem neprekuhano, ker si v glavnem kuham čaje. Ne vem pa, ali vretje razgradi kemične zadeve. Lp. jasna simoneta

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

21. okt 2003 21:03

Odgovor Kristalu: že precej vode je preteklo od takrat, ko sem brala "Zgodbe iz mojega nahrbtnika" Janka Mlakarja. In v eni zgodbi lepo razlaga, kaj je živa voda, namreč: Jankov prijatelj je zajel vodo iz mlake in jo hotel piti, pa mu je Janko ves zgrožen rekel: "Menda ne boš tega pil, saj to ni živa voda!" Pa ga je prijatelj hitro potolažil in poučil:"Kaj ne bo živa, ko pa je toliko žabic notri!" Pa brez zamere, pravijo, da je smeh pol zdravja! LP cervus

kristal  

član od: 19.10.2003

sporočila: 11

22. okt 2003 22:19

˝TISTO, KAR JE V MENI, JE VODA, KI DELUJE IN GOVORI.˝ ( Ignacij Teoforski, 3. st. n. š.) ORP = merilo proste energije Torej, voda katera ima negativni ORP, je živa voda... Lep večer Sporočilo je spremenil(a) kristal dne 22. okt 2003 22:27:55

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti