Moka

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

9. avg 2006 11:46

Zato pa ga zelo veliko ljudi peče doma. Moja hči po kupljenem dobi izpuščaje, tako tudi jaz pečem doma. Izjema je le ržen kruh, katerega pikica dobro prenaša.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

9. avg 2006 12:25

Katjuska: Rečica ob Savinji: http://www.brinecev-mlin.com/kontakt.htm Male Braslovče: MLIN - PLASKAN Zupanc Uroš, sp Male Braslovče 1b 3314 BRASLOVČE Telefon :, ( 03 ) 570 93 40. Telefaks :, ( 03 ) 570 93 40. Upam, da ti bo v pomoč. rimljanka

Klea  

član od: 16.6.2006

sporočila: 495

9. avg 2006 12:44

Zadnjič sva si s fanom za zajtrk kupila (en hlebček) večzrnatega kruha, 10 dag šunke in dva navadna jogurta, pa sma plačala 1500 SIT. In ne mislit da je kruha ne vem kolko ostalo, ker si on reže kruh bolj konkretno. Skratka, ugotovla sem, da se res ne bo več splačalo kruha kupovat. Če tako razmiušljam avtomat za kruh niti ni tako slaba naložba, ker mesit se mi pa ga vsak drugi dan tudi ne da. Aja, pri večerji si je oče taisti kruh namazal z margarino in komentiral, da so semena na kruhu plesniva oz. da imajo grenak okus in naj tega več ne kupujem več . No, super - še vredu da sem za 70 dag kruha dala 800 SIT. Klea

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

9. avg 2006 13:06

Blanchy in rimljanka, hvala za informaciji...grem čim prej v akcijo. Lp katjushka

smrketa  

član od: 21.3.2005

sporočila: 261

9. avg 2006 13:09

V bistvu ne vemo, zakaj je tako - drži? Na mokah namreč ni porekla niti ni napisan postopek pridelave pšenice, iz katere je moka. Če je odkupna cena pšenice res pod 30 sit (kakr je rekla Lijana), potem dražje moke krepko preplačamo. Nekateri sicer pišete, da kupujete dražjo ker bojda pazite, kaj jeste; ampak kako pa veste, da je tista moka res boljša?? Bolj zdrava? Jaz namreč ne opazim razlike - razen v ceni. Zato me toliko bolj bega. smrketa

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

9. avg 2006 17:14

Nekateri imamo sorodnike ki se ukvarjajo z bio pridelavo in za njih si upam dati roko v ogenj. Je pa res, da ne prodajajo žita im moke ampak ga imajo le za familijo. lp Vesna

val  

član od: 7.3.2006

sporočila: 665

9. avg 2006 21:20

Moko se da dobiti,samo poiskati jo je treba! Res pa je,da je dražja ker je tudi pridelava žita povsem drugačna,kakor pridelava konvencjonalnega žita. Ne uporablja se nobenih kemičnih sredstev in vse delo se več ali manj opravi ročno! Lp val

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

9. avg 2006 21:37

Val, brez zamere, ampak - nobenih kemičnih sredstev in ročno delo??? Kolikor vem, se pšenico škropi proti zeli; če je ne bi, bi jo zel prerasla. Se pravi, če ni kemičnih sredstev - a jo ročno populijo ven?? Ali pa škropijo z nekemičnimi sredstvi? Kaj naj bi pa to bilo? Pa ročno delo? Kaj točno, a sejanje na roke? Žetev s srpi? Mlatenje s cepci? Eh ... sara Sporočilo je spremenil(a) sara.vidmar dne 09. avg 2006 21:38:42

val  

član od: 7.3.2006

sporočila: 665

9. avg 2006 21:53

Sori,ampak res je več ali manj se dela ročno! Naprimer seje se ročno ,in tudi pleve zel ven iz pšenice ročno! Požanje se z kombajnom ,stem da se jo potem ročno preveja(spihajo se pleve iz nje),pa v mlin in dobiš moko! val

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

9. avg 2006 22:03

Sara, bom kar jaz odgovorila. Seveda se vse to lahko dela na roke, saj val ne govori o stotinah hektarov ampak o njivah na kmetijah, ki pač NE uporabljajo kemičnih pripravkov in veliko dela še vedno opravijo ročno. Tudi pšenico se da sejati ročno, pa plevel se iz nje puli ročno. Nikar pa ne pretiravaj s srpi in cepci. Traktor pač ni nekaj (pa kak stroj, da se pšenica požanje, omlati, veja,.... tudi ne), kar bi bilo na ekoloških kmetijah prepovedano. Končno se tudi ne melje med dvema kamnoma na roke, ampak v mlinu, kjer se res melje med kamni, energijo da pa voda, veter ali pa elektrika. Praviloma se na takih kmetijah uporablja tudi take sorte pšenice, ki nimajo tako velikega hektarskega donosa, kor tiste, ki jih uporabljajo v konvencionalnem kmetijstvu; so pa zato manj občutljive na bolezni, poleganje in še kakšno težavo. Še bolj zdrava pa je pira. Kar se pa kemičnih sredstev tiče, pa je mišljeno s tem dvoje: umetna (mineralna) gnojila in pa fitofarmacevtski pripravki (fungicidi, insekticidi, herbicidi,...). Tega se na kmetijah pač ne sme uporabljati. Morda bi ne bilo odveč odpreti spodnjo spletno stran: http://www.eko-kmetije.info/ in morda še tole: http://www.biosi.si/index.php?sv_path=17,69&osCsi rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 09. avg 2006 22:06:56

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti