6. feb 2005 20:29
Aja, pozabla napisat:
droži tudi uspele.
Pa še razlika med kislim testom in drožmi:
kislo testo je testo, vlažno, kislo, pokvarljiva roba, velikokrat ne rata, hoče met toplo, delajo mikiči (ljubkovalno ime za mikroorganizme) in se dela iz neke tekočine in moke in eventuelno je zraven še kako sredstvo za zakisanje (jogurt, kislo mleko, čebula, kaj jaz vem, kaj še vse, nisem še glih stručko:)...), če ni že sama tekočina taka, da to omogoča (to je bila tudi verjetno moja napaka pri svetlem kislem testu, ker sem dala kupljen jabolčni sok - pasteriziran - torej je bilo vse not mrtvo...zato zdaj lahko rečem, da organizmi definitivno izhajajo od soka, ne od moke:) - na napakah se učimo, dobesedno:)
droži pa so samo posušeno neslano! krušno testo - narediš male hlebčke, jih sploščiš in na toplem posušiš - če si jaz, jih moraš še 1x vmes potlačit, ker so mi seveda vzhajali v obliko letečega krožnika, barabe male... To potem, ko je suho lepo spraviš in ko rabiš nadrobiš v mlačno vodo, da se razmoči in uporabipš namesto kvasa, samo čas vzhajanja je daljši (jaz sem jih nadrobila že pred spravljanjem, da mi jih je več šlo v škatlo).
Ker pa nekateri droži spravljajo tudi v mokrem stanju, je meja med tema dvema zadevama zelo tenka... Tudi nekateri rečejo tako, drugi drugače, moje razumevanje izhaja iz knjige od Goljata, sama nič ne trdim zagotovo, ker sem še mald ukaželjen kruhopekec:)
Veri