26. jan 2005 21:42
Veri! Možno ja, da je bil to mojster Goljat,ker imam v spominu da je pisalo solno kvasna emulzija in to ne more bit nič drugega kot to.Ko sem prebrala ta članek, sem se takoj navdušila in sprobala.In od takrat sem samo enkrat pekla po starem,ker nisem imela pripravljene emulzije in to je edina slaba stran.Nikoli se nisem upala programirat peke,ker sem bila prepričana,da količina vode toliko variira,da je treba kontrolirat,razen če delaš vedno z isto moko.Zadnjič me je Reca prepričala v pravo razmerje in sem se ojunačila in zvečer dala v kruhomat na dno kvas,vodo in sol v ustreznih količinah za 500g moke,po vrhu pa moko in semena.Zjutraj me je zbudil omamni vonj in kot sem že zapisala je imel celo kapo. Recept za to solno-kvasno emulzijo : 2dcl vode,20g soli, 40g kvasa (velika kocka).mešanica naj počiva na hladnem(16°C) najmanj 5 ur,lahko pa jo uporabimo tudi čez 2 dni(to zadostuje za 1kg moke,seveda še nekaj vode je treba dodatii. Sol bo pobila glivice,ostanejo pa encimi,ki vzhajajo testo. Testo bo mehkejše,luknjice v testu bodo enakomernejše in kruh se bo počasneje staral in sušil (vse to sem si zapisala).Jaz bi dodala še to,da se manj drobi.Saj verjetno je pri drožeh tudi kaj takega,da delajo encimi namesto kvasovk-kaj misliš???? Katero polnozrnato moko si ti uporabila in koliko vode si dala??? Aki