26. jan 2005 11:00
aki, kako ki ti delaš kvas? A kvasno solno raztopino, kot je napisal Golijat v knjigi Kruh? Daj malo opiši, prosim! Hvala za razlago o črni moki - torej ta ni iz celega zrna, ampak so otrobi vseeno odstranjeni, je pa bolj črna kot 850...
Moji rezultati: danes sem naredila kruh iz malo kefirja in ostanek jogurt (skupaj 350 ml), pol kg polnozrnate moke, žlička soli, žlička sladkorja, 3 velike žlice semen in 6 g kvasa! No, prvič, da se gospod kruh ni vdrl oz. da ni preveč narastel, lahko bi celo rekla, da malo premalo, čeprav je naredil neko malo kapico... Torej moram probat s 7 grami:)
Reca, ta knjiga je fajn, ti jo toplo priporočam. Poglej v kakšni knjigarni, te bo gotovo prepričala. Jaz sem jo kupila na sejmu (20% popust:) pri založbi Kmeški glas, zato ne vem več, koliko stane, je pa vredna precej:) Not je tudi žafranikin, ječmenov,... kruh. Poglejte vsaj v kaki knjižnici ali knjigarni, že samo za inspiracijo je fajn.
Ethel, imam prav tega Kenwooda iz Merkurja in sem zeloooo zadovoljna z njim. Lepo speče po vseh straneh, tudi zgoraj, je zanesljiv, vzhaja še predobro, skratka nimam pripomb, razen, da se ne da samo peči v njem, vedno hoče še nekaj mesit, ampak tudi temu se lahko izogneš, če ne daš vanj gnetilke in ga prikolpiš 15 min. prej, predno želiš pečt. Potem bo 15 minut obračal tisto palčko, kar ne moti in potem še spekel. Zame to ni problem, saj imam pečico. Malo poglej, par strani nazaj sem se precej razpisala o tem kenwoodu, ko sem ga kupila. Če bi še 1x zbirala, bi spet izbrala tega. Naredi lahko najmanj 900 gramsko štručko (iz 500 g moke), še nisem stehtala; ima eno gnetilko, ki popolnoma zadostuje za to obliko - kruh je kvader, ki ima eno krajšo in eno daljšo stranico, a se ne razlikujeta takooo zelo, koliko je visok, je odvisno od tega, iz koliko moke delaš in koliko ti vzhaja. V rpincipu je visok toliko kot širok, dolg pa majčkeno več. Pride tak štiroglati hlebček (slika ob kruh iz avtomata, pod ostale jedi), je čisto fajn, gnetilko se da lepo vzet ven, na posodo se nič ne prime. Imaš 12 programov; navadni beli, navadni beli velik, navadni beli velik zapečen, polnozrnati (spet nav., velik in velik zapečen), za kvašeno testo (nekvašenega pa baje ne zna - tako je ugotovila Reca, sama še nisem probala), ta je ok, zamesi in vzhaja, sem probala, za francoski kruh (dalj časa pri nižji temp. - torej več skorjice, še nisem sprobala, Reca parvi, da je fajn), za marmelade, za sladka peciva in hitri program, pa še za podaljšanje peke - tu pozor: lahko podaljšaš samo 1x in samo po koncu enega programa, ne kar na suho! Torej če ni dovolj zapečen, podaljšaj raje za več in potem prekini, ko bo dovolj pečen. Nam so že tako dovolj pečeni.
Jaz sem do sedaj probala: podaljšano peko, navadni beli, navadni beli velik, polnozrnati, polnozrnati velik, hitri program in za testo. zdaj skoz sprobavam program 5 za polnozrnat velik hlebček, da bi ugotovila pravo količino kvasa zame.
Enak stane v Bofu ali Bigbangu 23000, pa nima tipke za izklop ekrana in ga moraš vedno izštekat. Ta merkurjev jo ima in je praktično, če imaš kje v kuhinji prostor za stalono mesto zanj in ti ni treba skoz ga prenašat sem in tja in ga odklapljat. Če te še kaj zanima, vprašaj!
Veri