1. feb 2005 10:50
Hojla, kruhopeki/ce!
Ratal mi je kruh z velikoooo kapico, lep za slikat! Delala sem ajdovega - 330 ml mlačne vode, 400g bele, 100 ajdove moke, cca 10-15 g kvasa, žlička soli, žlička sladkorja, hitri program. Ne vem, kako da zdaj je pa ratalo... Res je, da sem delala kruh za očeta in sem testo, ki sem jo preimenovala v žensko (za vsak slučaj) lepo prosila, da naj 1x pa le naredi kapico, ko je ravno za njega... In je ratalo! Razlika je bila edino v tem, da sem ves čas bila v kuhinji in malo ropotala okoli stroja, mogoče je bilo ravno tresenje tisto, ki je prej manjkalo in je zato preveč vzhajal... Zdaj moram samo še naštiudirat polnozrnate kruhe na programu za polnozrnat kruh... Ima katera zanesljivo varianto za kruh s kapico iz polnozrnate moke na dolgih programih?
Capala, očitno Bomann dalj časa vzhaja in zato se kruh bolj dvigne in potem pade skup. Imam iste probleme, pa čeprav drug stroj, ni stroj kriv, ampak ga je pa očitno treba spoznat (in sebe, ča maš kak vpliv na razmnoževanje kvasovk...:) probaj dat manj kvasa v Bomana kot v Clatronica, tudi oblika posode igra vlogo... Za to, da ima vdolbino vsi pravijo, da je preveč kvasa ali takočine (ali obojega). če ti kaj rata, povej!
Veri