13. jul 2006 21:10
Tamči, seveda dobiš: stvar je "ajnfoh ko plastelin":
NAVIHANI SEMIFREDO
rabiš 4 jajca, pol litra smetane, 1 stok vanilije, 50 g sladkorja in ščepec soli.
Jajca ločiš, iz beljakov stepeš sneg, rumenjake pa penasto s sladkorjem in vanilijevimi semeni, ki si jih postrgala iz stoka (to narediš tako, da ga po dolžini prerežeš in jih s špičastim nožem spraskaš ven). Zdaj pa stepeš še smetano. Jaz delam po tem vrstnem redu ali pa smetano pred rumenjaki, če želiš, to pa samo zato, ker mi potem ni treba vmes prat stepalk (sem ljenčina, a ne?;)
Ok, zdaj flikneš sneg in smetano k rumenjakom in PREVIDNO počasi in zelo z ljubeznijo premešaš svojo bodočo ledeno poslastico. Najboljša za tako mešanje je tista melaminska kuhla z luknjo v sredini. Če slučajno misliš uporabit leseno kuhlo, mora bit obvezno namenjana samo za sladke zadeve, da ti ne bo vse smrdelo po čebuli, recimo. Tele ledene zadeve se hitro navzamejo vonjav...
To je to. Daš v posode, ki jih napolni čim bolj do vrha, idealno je, da vmes ni zraka, da se ne naredi nič kožice:) In flikneš v zmrzovalnik. Si gotova.
Ali pa ne:) Če hočeš bit malo bolj fensi (kar seveda hočeš:), vmešaš (predno daš v posode, seveda) v tole osnovno mešanico še kake dodatke: delala sem že s krokantom (praženi lešniki in karamela, zmleto v multipraktiku - božansko!), čokolado in orehe, jaz sem dala oboje hkrati, nasekljano v multipraktiku, seveda - da maš različno velike koščke, to je pravi gušt! Ali pa figov, tega nameravam danes naredit - iz svežih in suhih fig in medom... Ma not lahko daš skoraj kar češ (kar bo pasalo k sladkemu, seveda:) Lahko enostavno vmešaš malo sladkega greha. Lahko tako, da je še marmorirasto. Lahko dodaš spirirano sadje,... Skratka, predno boš vse probala, boš že dobila strojček od kakega bližnjega poizkuševalca, verjemi mi
Iz izkušenj
Veri