24. jul 2006 9:18
Tamči, recept za
osnovni semifredo sem že poslala, je na začetku tega foruma, recept za
čokoladni sorbet je pa na forumu lučke, se mi zdi:)
Za
figov semifredo vzamem samo že eno pakungo suhih fig (250 g), jih nasekljam v multipraktiku, dodam 2-3 velike žlice medu in to dvoje še malo nasekljam, potem pa dam to in še 8-9 velikih svežih fig (cca 1 kg), narezanih na manjše koščke (cca 1cm x 1cm x 1cm ali manjši) zraven k semifredu in zelo narahlo premešam, da se porazdeli.
Za
višnjev sorbet sem naredila sladkorni sirup (sladkor + voda) iz 4 dl vosde in 200 g sldkorja. Vanj vmešaš sadje (lahko v vročega ali v hladnega, v tem primeru se bo obdržalo več vitaminov, bojo pa malo trši koščki), v mojem primeru višnje, cca 150g izkoščičenih višenj, jaz sem jih dala nekaj takega... To samo vliješ v modelčke ali v plastično posodo, ki se dobro zapre in to je to:)
Še
čokoladni semifredo z mascarponejem, ne? 3 rumenjake penasto zmiksaš s 60 g sladkorja, lahko nad soparo, da pomoriš razne salmonelice:), dodaj 200 g mascarponeja (jaz vzamem od Škofjeloških mlekaren, mi je bolj všeč za sladkarije, ker je manj slan in nima tako intenzivnega okusa, italjanski je meni preveč močen), nastrgano lupinico ene limone (po možnosti daj svežo ali zmrznjeno lupinico, ne suhe, v sladoledih suha ne dela tako dobro) in eno stekleničko Etolovega vanilijevega ekstrakta (pride ravno ena cela žlica). če boš dala kak drug vanilijev ekstrakt, ki ni temno rjave barve, zaradi mene lahko, ne bo pa enako dobro, ker samo temno rjavi so naravni, rumeni so umetna vanilijeva aroma. Zmiksaj, da se poveže, ne pa preveč. V drugi posodi stepi sneg in mu vmešaj 65 g sladkorja, da se naredi lepši sneg (bolj vzdržljiv) in zmešaj jajčno-mascarponejevo zmes skupaj. POtem polovico te zmesi nadevaj do polovice v modelčke, ki si jih obložila s kako folijo, drugi polovici mase pa vmešaj 50 g nastrgane čokolade (vzemi dobro čokolado, je ne rabiš veliko, pa se splača:) boljša je kaka dobra jedilna Gorenjka, ki jo sama nastrgaš kot pa čokolade v prahu - če si pa v stiski s časom, pa seveda tudi tisto ni slabo:) Napolniš modelčke do konca in daš zamrznit.
Bo v redu? Tale je všeč fantom, po mojih izkušnjah:) Pa lepo zgleda, ko daš vsakemu svoj semifredo, zvrnjen iz modelčka (maš recimo toliko modelčkov kot ljudi...)
Veri