Dober dan vsem skupaj, dobila sem founde, pa približno vem kako se ga uporablja, vendar bi kljub temu rabila vaše nasvete ter recepte, ni mi namreč jasno če imaš juho in kuhaš meso (govedino) koliko časa pa se to kuha.....
Najlepša hvala
Dober dan vsem skupaj, dobila sem founde, pa približno vem kako se ga uporablja, vendar bi kljub temu rabila vaše nasvete ter recepte, ni mi namreč jasno če imaš juho in kuhaš meso (govedino) koliko časa pa se to kuha.....
Najlepša hvala
6. mar 2006 9:01
http://www.kulinarika.net/zadetki.asp?besede=fondue&zad http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2546 Tukaj imaš nekaj materiala. jade Sporočilo je spremenil(a) jade dne 06. mar 2006 09:02:55
6. mar 2006 9:06
xsara, mesa ne kuhaš v fondueju, ampak ga pečeš. Najprej olje segreješ na štedilniku, kar v posodoici od fondueja to narediš, potem jo daš na gorilnik in na mizo. Meso narežeš na koščke - govedina je najboljša pljučna, vsaj mi ne uporabljamo drugih kosov, ker edina ostane mehka v kratkem pečenju, pa tudi perutnina je v redu. Lahko pa v olju pečeš tudi kose krompirja, ko so pečeni jih loviš ven. Meso nabada vsak na svojo vilico in ko je opečeno, ga daš na krožnik, kombiniraš z omakami, ki jih priložiš fondueju in toje to. Zraven sodijo omakce. Kolikor posodic, toliko omak. Smo na enem forumu že kar veliko debatirali o omakah za fondue. Za osnovo potrebuješ gorčico, kislo smetano, majonezo, jogurt, worcestersko omako, kečap, pa začimbe - česen, poper, sol, curry, sveža zelišča, sesekljane kisle kumarice, kapre....Kombinacij je nešteto. Tudi drobno zrezano kuhano jajce lahko dodaš v kakšno omakico, skratka daj domišljiji prosto pot. Če imaš pa lončeno posodo, potem lahko pripraviš sirov findue, pa čokoldno - sadnega. Lahko ti pa na zasebno pošto pošljem nekaj osnovnih receptov za omake za fondue, če te zanima. Pozdrav, Mamamia mamamia
6. mar 2006 9:58
Jaz sem dobila lončeno posodo za fondue. Mamamia, bi te tudi jaz prosila za kakšen recep. Gajuska
6. mar 2006 10:27
Bi lepo prosila recepte , mislim da imam lončeno posodo, včeraj sem brala knjigo "Kitajska kuhijna" pa je opisano kot da v juhi kuhaš meso in zelenjavo pa sva si mislila da je to kar malo neokusno na pogled, iz kakšnega materiala pa je posoda za pečenje mesa?
6. mar 2006 11:18
Lončene posode so za sirov fundi, v njej razstopite sir in vanj namakate kruh. Mi za mesni fundi uporabljamo pljučno, purana, hrenovke in jetrca. Jetrca so blazno super za fundi, čeprav jih mnogi ne jejo. Hrenovke so pa zanimive za otrike, če jih na koncu narežemo v obliki križa in se pri cvrtju zahihajo kot lovke hobotnice ANJA
6. mar 2006 12:39
Za pravi sirov fondu je obvezen sir groyer, v kombinaciji z ementalerjem. Če groyerja ni, uporabiš pač katerega drugega, mora pa biti bolj aromatičen. Posodo namastiš po dnu in obodu in natreš s česnom, potem streseš vanjo na kocke narezan sir (skupna količina naj bo okoli 60 dag) in na majhnem ognju počasi topiš. Med mešanjem dodaj šilce češnjevca, ni pa nujno; jaz dodam kozarček polsuhega vina, pa malo muškatnega oreščka. Ko se sir popolnoma raztopi in se začne vleči, daš posodo na gorilnik, potem pa vsak z vilico nabada kocke kruha in jih namaka v raztopljen sir. Čeprav praviloma prisegam na domače kombinacije sirovega fonueja, pa je mešanica, ki jo dobiš v trgovinah že pripravljeno za sirov fondue, zelo dobra. Morda za začetek ni narobe, da poskusite z jjo, naslednjič pa potem, s to izkušnjo za seboj, kombiniraš po lastnih željah. Kitajskega fondueja, torej s kuhanjem mesa v juhi in zelenjavi, nimam izkušenj. Mi običajno pripravimo mesnega in sirovega istočasno. K sirovemu ne dodajam omak, nam je sir na belem kruhu dovolj. Verjetno pa bo katera od forumovk dodala še kakšno drugo kombinacijo sirov za fondue. Tudi to je odvisno od okusa. Ker imamo pri nas radi izrazite arome, se pač držimo izvirnega švicarskega recepta z groyerjem in ementalerjem, drugim pač bolj ustrezajo druge kombinacije. Bom doma pogledala še za kakšne podrobnosti v zvezi s fonduejem, pa še jutri kaj dodam. Mamamia mamamia
6. mar 2006 12:55
A meso za mesni fondu kaj posoliš oz. začiniš ali je vse v omakcah? Imam tistih sklečk za omakce kar nekaj zraven, tako da me mika sprobat mesno varianto. V.
6. mar 2006 14:47
Ne vem kako delajo drugi, jaz meso samo premešem z malo olja in pustim tako nekaj ur (če je čas seveda), drugače ga ne začinjam, raje pustim, da to "naredijo" omake. Mamamia mamamia
6. mar 2006 20:56
Tudi mi meso zelo malo posolimo pred pečenjem. Osebno imam raje svinjsko ribo in piščančja prsa - oboje je izredno hitro pečeno - sicer pa - fondue je za doooolgo večerjo s čvekom s prijatelji. Mi jo imamo vsako leto za silvestrovo. Ne pozabite dati v posodo z oljem pol svežega krompirja, da se vam olje ne bo prežgalo. Samo še namig za sirov fondue - bel kruh narežeš na kocke in jih popečeš na malce olja z nasekljanim česnom. Mmmmmm lp, Vanja vanjatajnsek
7. mar 2006 0:35
mamamia je napisal/a: |
Čeprav praviloma prisegam na domače kombinacije sirovega fonueja, pa je mešanica, ki jo dobiš v trgovinah že pripravljeno za sirov fondue, zelo dobra. Morda za začetek ni narobe, da poskusite z jjo, naslednjič pa potem, s to izkušnjo za seboj, kombiniraš po lastnih željah. mamamia |
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | rimljanka |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Škotske mesne kroglice s pivsko omako
Gnetemo, pečemo in jih že jemo