Founde

Gajuska  

član od: 5.11.2004

sporočila: 81

13. mar 2006 9:55

Kje pa se te zadevščine lahko nabavijo, ker ko sem dobila sirov fondue za darilo, tega ni ilo zraven?! Gajuska

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

13. mar 2006 10:26

Te stvari običajno dobiš v trgovinah kot so Mavrica, Chemo...., pasta se je (vsaj mislim), dobila tudi v velikih marketih, tam kjer se dobi oglje in razni pospeševalci gorenja za peko na žaru. Lisa

ladybug  

član od: 30.11.2005

sporočila: 65

13. mar 2006 17:59

Mene pa zanima, če bi bilo fonde (sirov) možno narediti tudi v navadni posodi? In kakšna bi bila najprimernejša. Zanima me tudi, kako močan je plamen gorilnikov, ali bi za ogrevanje posode zadoščale čajne svečke, ali naj se raje poslužim gorilnika za kampiranje? Ok priznam, da sem malo škrta, pa tudi denarja ni na pretek ob opremljanju hiške, pa bi rada vseeno "zimprovizirala" kak romantičen večer za fanta! Torej.... z nasveti na dan, bom hvaležna za vsak namig! LP ladybug

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

13. mar 2006 18:13

Pasto imajo tudi v Merkurjevih trgovinah. Lahko je v takšnih posodicah, ki izgledajo kot konzerva paštete - ko zgori do konca, enostavno vstavimo novo posodico. Lahko pa je tudi v plastenkah (pollitrskih). Ker je stvar iz uvoza, bo na njih pisalo "Brennpaste" ali "Fire Gel". Blanchy

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

13. mar 2006 21:17

Ladybug, jaz sem v trgovini (žal, se ne spomnim kje, je minilo od takrat že veliiiiko let) kupila navadno posodo iz keramike (KIL - keramika iz Liboj), ki je bila seveda primerna za kuhanje in v njej pripravljala sirov fondue. Gorilnik in vse ostalo sem imela od mesnega . Razlike ni bilo, (vsaj jaz in tisti, ki so jedli, je nismo opazili), sirov fondue pa nam je vsem zelo teknil. LP P.s. čajna svečka se mi zdi premalo za ogrevanje, če pa imaš tisti mali gorilnik za kampiranje na plinsko "bombico", pa mislim, da bo zadostovalo, če jo nastaviš na majhen plamen. cervus

ladybug  

14. mar 2006 9:02

Najlepša hvala za nasvet, pa še eno vprašanje: ali mora biti posoda obvezno lončena? ladybug

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

14. mar 2006 11:54

Ladybug, na prejšnji strani sem napisala, da imam en sam komplet za fondue - kovinski. Pa moram reči, da smo v njem pripravili že zelooooo veliko fonduejev vseh vrst in sirov ni bil prav nič slabši od tistega, ki sem ga jedla v Švici. Res pa to ni "pravoverno". Če imaš grelnik jedi z več svečkami (ena namreč ne bo dovolj), lahko poskusiš greti sirovo zmes tudi na tem. Sem pa skoraj prepričana, da ti bo zadeva toliko všeč, da si boš v kratkem nabavila tudi pravo posodo! Lisa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

14. mar 2006 13:36

Mogoče bi glede svečk pomagal tisti kovinski podstavek za na mizo, na katerem so tri ali štiri svečke, da vzdržujejo toploto jedi. Mamamia mamamia

ladybug  

14. mar 2006 16:36

Super, hvala za nasvete! Mogoče bom res poskusila z večimi svečkami, ker je dosti bolj romantično od gorilnika. :) ladybug

dolenjcek  

član od: 19.4.2005

sporočila: 54

15. mar 2006 17:16

Za romantiko so svečke povsem O.K., za resen fondue pa kljub vsemu verjetno lahko investiraš kakih 3.000 SIT v keramično posodo z gorilnikom za gorilno pasto. Sem pa sam že enkrat malo pregrel (čeprav na majhnem ognju) keramično posodo, ker sem hotel sir dati v toplo posodo, in je razpadla na kar precej koščkov. In potem sem improviziral s teflonko, čeprav imam tudi super fondue bakreno posodo za mesnega. dolenjcek

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti