Founde

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

15. mar 2006 20:20

Pri nas v sirovega namakamo poleg kruhovih kock tudi surovo zelenjavo narezano na primerne koščke. Vse od paprike, cvetače, šanpinjonov in bučk. Kupljena mešanica sira nam ni všeč in jo zamešamo kar po svoje. Vedno dodajamo vino, muščat, mleto papriko, posodo pa natrem z mletim česnom, ki ga v posodi tudi pustim. Zelo je dobro. lp Vesna

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. mar 2006 22:34

Ni sicer fondue, princip pa je enak. Potrebujete 20 dag slanih filetov, 20 dag česna, 1/4 l olivnega olja in 5 dag masla. Filete dobro splaknite, da se razsolijo in jih narežite na koščke, česen narežete na tanke rezine. Oboje v posodi za fondue zalijete z oljem, grejete in mešate na zelo šibkem ognju (česen ne sme zarumeneti) kakšne pol ure oziroma dokler fileti ne razpadejo. Dodate maslo in posodo postavite na grelec za fondue. V omako pomakate koščke surove (paprike, zelena, radič, endivija) in kuhane zelenjave (čebula, pesa, pečene paprike itd.) Jed pripravljajo v Piemontu, imenuje se pa bagna cauda. nola

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

16. mar 2006 8:49

v bagna caudo paše še kisla in sladka smetana, pa malo sesekljane šalotke! Super stvar. Posebno ob pomakanju šampinjončkov! Lisa

Gajuska  

član od: 5.11.2004

sporočila: 81

23. mar 2006 20:03

Nekaj me zanima... Ko pripravljamo sirov fonude, sir in ostale zadeve stresemo kar v ločneno posodo in jo segrevamo na plinu ali keramični plošči ter šele ko se vse skupaj stopi damo na gorilnik?! Tako sem namreč razumela. Malo se bojim, da se lončena posoda ne bi poškodovala. Prosim za nasvet! Gajuska

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

23. mar 2006 21:01

Gajuska, jez delam vedno točno tako, kot si napisala, vmes seveda pridno mešam, pa se mi lončena posoda ni še nikoli poškodovala. Moram pa napisat, da ni originalna za sirov fondue, ampak sem jo enkrat kar na blef kupila v KIL. (keramika iz Liboj) LP cervus

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

23. mar 2006 23:21

Pri moji posodi pa je bilo napisano, da se lahko v njej kuha na plinu. lp Vesna

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

24. mar 2006 10:13

Sirov fondue vedno delam v lončeni posodi, prej na plinu, zdaj na steklokeramiki, in ko je vse gotovo, prestavim na gorilnik od fondueja. Imam eno 20 let staro od KIL in še danes funkcionira. Mamamia mamamia

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

24. mar 2006 11:35

Meni se je pa v rosfrei posodi za fondue sir prismodil (kasneje nad gorilcem, na mizi). Najbrž mora biti za sirov fondue res lončena posoda. Je bilo kar zoprno. Še dobro, da smo ga imeli v kombinaciji z mesnim in smo nato nadaljevali brez sirovega pač. Kakšen poizkus se tudi ponesreči. Smrdelo je pa, smrdelo. Lp Dolores

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

25. mar 2006 9:57

No, včeraj smo imeli pri nas doma fondue. Sirovega in mesnega. Pa zraven še tisto ploščo s teflonom in vročim kamnom, ker jaz pač ne smem fondija. Sirovega smo jedli že boljšega. Nisem dobila grojerja, pa sem kupila že narejeno mešanico in dodala ementaler, pa to ni bilo, kar smo sicer vajeni. PA dobro, vseeno je šlo v slast, saj sploh ni bilo slabo, le tako okusen kot z grojerjem pač ni bil. Mesni je bil z omakcami tudi ok, le čudilo se nas je vseh osem (dve družini), kaj za vraga se nam tako kadi. Dnevna soba je bila polna dima, mene, ki sem sedela pri vročem kamnu, so že pekle oči, zračili smo dnevno sobo in naredili prepih, pa nič... Kaj neki je narobe? Z gorilniki nič, uporabljali smo žele kot običajno, olje se ni kadilo, sirov se ni prijemal dna lončene posode...Kaj torej ni v redu? Čez čas se sklonim ob mizi in pogledam pod ploščo vročega kamna in teflona ---vidim, da se pod spiralami nekaj smodi...Veste, kaj smo naredili? Med spirale in kovinsko dno rakleta so se, ko je svakinja pospravila napravo, zagozdile spete lesene žličke, s katerimi se z lopatic strga stopljen sira. In so se ob vročini lepo žgale, kot da bi imeli les za naravni žar...Seveda so lesene lopatke oglje postale, le dve sta še ostali celi... Ste torej že kdaj imeli fondue in raclete z naravnim ogljem na kuhinjski mizi?????? Seveda, ko smo zažgane in tleče lopatke odstranili,, ni bilo o dimu v sobi niti sledu več... Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti