Founde

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

7. mar 2006 7:20

Tudi jaz sem enkrat kupila kupljeno mešanico za fondue. Rezultat in posledice take kot pri mc mayi. S tem, da je bilo vse skupaj še slabše, ker ima en del moje družine probleme z vonjem mleka oziroma nekaterih mlečnih izdelkov. mimika

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

7. mar 2006 9:34

mc maya, potem pa kombiniraj ementaler in gaudo, oba sta dovolj aromatična, da fondue ne bo pust, a aroma ne "bije" preveč. Uporabi dve tretjini dobrega ementalerja in tretjino gaude (ali pa trapista), pa bo čisto v redu. Jaz dodam tudi žlico ali dve vina (raje manj kot več), pa poper in muškat. Stene lončene posode pa vedno natrem s slanino (lahko pa uporabiš maslo; margarine ne, vsebuje preveč vode) in strtim česnom, vendar koščke česna vedno odstranim. Če prej še opečeš kocke kruha, kot je napisala vanjatajnsek, bo užitek še hrustljav povrhu...MAmamia mamamia

akurin  

član od: 11.4.2003

sporočila: 153

7. mar 2006 14:34

Mene pa res zanima ta kitajski fondue, a ima kdo kaj izkušenj s tem kuhanjem v juhi. Doma imam namreč majhne mrežaste zajemalke na dolgem ročaju in jih nisem še nikoli uporabila. Dobila pa sem jih od mame, ker jih tudi ona ni nikoli uporabljala. V neki reviji sem videla na sliki ravno take zajemalkice kot moje in sicer kako jih pomakajo v posodo z juho. Revijo sem nekje založila (bilo je enkrat okrog novega leta in ni bilo časa ne za branje ne za eksperimentiranje s čim novim). Spomnim pa se da se ne kuha samo meso ampak tudi druga hrana. anita

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

7. mar 2006 15:00

Bom jaz pogledala v moje kitajske bukle in ko najdem, vam sporočim kajin kako. Imam pa tudi jaz mrežasto cedilko na lesenem ročaju, a malo večjo. Z njo namakam v vreli vodi steklene rezance ali narezano sladko zelje za eno čisto posebno tajsko juho. Pa spominja na tamkajšnja popotovoanja...mamamia mamamia

xsara  

član od: 28.7.2004

sporočila: 173

7. mar 2006 15:27

Mamamia,čeb si slučajno pošiljala kaj na zasebno pošto, žal nisem dobila, ker sem imela mal težev, sem pa našla eno stran z fondiji www.gourmentseuth.com/fondue (v kolikor ne bo odprlo pa na google in samo odtipkaje fondue in prvo najdeno je to to) lep dan še naprej

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

9. mar 2006 16:05

za kitajski fondue se zavre močna kokošja juha, ki se jo začini z malo riževega vina in sojine omake. ta juha potem vre v posodi in vanjo namakamo meso. narezano na tanke rezinice. V principu se koščki kuhajo par minut - podobno kot pri cvrenju v olju. Vsekakor je ta varianta priporočljiva za ljudi s kakšnimi zravstvenimi težavami (recimo mamamia), saj jim običajno kuhano meso ne škoduje, pri omakicah pa jasno moramo paziti. Komplet majhnih mrežastih zajemalk ob posodi za fondue pa je namenjen ribjemu fondueju, ki se pa dela v olju. Za ta namen pa pripravimo pivno testo in vanj pomakamo morske sadeže, koščke rib ali narezane kalamare in jih potem potapljamo v olje. sama imam rada tudi paradižnikov fondue, za katerega pretlačimo paradižnik, malo pokuhamo, dodamo česen, malo škroba, sir, poper, origano in smetano. Vanj se pomaka kruh - kakšna posebna domača varianta. Poleti je super tudi provansalski fondue, ko v omako iz česna, čebule, smetane in vloženih rib pomakamo kose mlade zelenjave. No, do vročih poletnih večerov na terasi je pa še daleč. Lisa

mihanica  

član od: 14.12.2005

sporočila: 19

10. mar 2006 20:07

kaj pa čokoladni foundi...kako pa se to dela.... lp mihanica

mihanica  

član od: 14.12.2005

sporočila: 19

11. mar 2006 13:18

super si hvala mihanica

stefka65  

član od: 26.2.2006

sporočila: 38

11. mar 2006 14:52

Foundi, uporabljam včasih, zdi se mi zelo primeren za daljše prijateljske klepete, lahko se z njim zaposlijo zdolgbočaseni otroci. Prav prijetno se lahko zabavajo, če le niso preveč lačni. Uporabljam predvsem piščančje, puranovo meso in hrenovke. Seveda pa morajo biti udeleženi otroci dovolj veliki, sicer lahko pride do nevšečnosti. Morda je dobro, da so v bližini odrasli. Bom pa poskusila še s sirovim foundijem, verjetno mi bo tudi všeč. Kaj pa namakate v čokoladni foundi? Mi lahko kdo kaj svetuje? Še nilkoli nisem slišala zanj. štefka65 stefka65

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti