Da se ti dvigne...

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

1. mar 2006 17:04

Ni važno ,kaj je ,glavno da dvigne lp goga

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. mar 2006 17:14

Ok, meni je zadnjič "dvignilo dekl", ko sem brala izpad zaradi uporabe neslovenščine na tem forumu. Zdaj pa zares: v knjigi Zdravo kombiniranje hrane piše v razdelku o kandidazi, da obstaja poseben postopek ali snov, s katero se nadomesti kvas, ki so glivice , v kruhu, da naraste.Kakšna snov je to? frina

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

1. mar 2006 17:22

Frina, to je pa snov, da se dvigne... Pa ni nujno, da gnetemo zvečer, zjutraj dvignjeno tudi polepša dan...Mamamia mamamia

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

1. mar 2006 18:09

Frina, a mogoče misliš droži? riba-ribica

frina  

1. mar 2006 18:39

Mislim, da niso droži. Tudi droži so iz prepovednega materiala, s katerim se hrani glivica kanidida, to je mošt, ki je osnova vzhajalnega srestva za droži. O tem in kapronski kislini naj bi pisalo v knjigi Erice White Beat Candida Cookbook. Kadidiaza je pogosta posledica jamanja antibiotikov, ki se opazi v ustih, v danki in vagini, če jo imamo. Antibiotiki namreč uničijo črevesju prijazne bakterije, ki se hranijo z glivico kandido, ta se razraste in z nitkami predrejo črevesno sluznico, tako da pridejo njeni strupi v krvni obtok in vplivajo na vse telo. Polsledica so raznovrstni duševni in telesni bolezenski znaki. Pa ja,kako naj napišem , kaj piše, da ne kršim avtorskih pravic. Od te knjige dalje pri nas pečemo kruh doma, saj damo vanj bistveno manj kvasa kot v pekarnah in seveda bistveno manj kvasa kot je v običajni receptih. Pa se vseeno lepo dvigne ! frina

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

1. mar 2006 18:54

Tudi jaz dajem v kruh veliko manj kvasa, pri običajni količini bi potrebovala zraven skoraj še eno posodo, pač kot je bilo napisano pri Butalcih - županova hči vre mleko. Kadar napišem kaj iz kakšne knjige, vedno napišem iz katere je, upam, da je v redu. riba-ribica

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

1. mar 2006 19:44

Frina, mene pa je v smeh spravil tale tvoj stavek. Malo sem vejice narobe prebrala. Ne morem pomagat, ampak meni je smešno tisto, če jo imamo (danko in vagino namreč). Res se mi same neumnosti podijo po glavi. Se vidi, da pomlad trka na vrata. Moja hči bi ob temle gotovo pripomnila: "Daj mami, odrasti že vendar". Meni se pa tako fino zdi, če sem lahko malo otročja in mi neumnosti po glavi hodijo. Pa naj se še enkrat dvigne, karkoli že. ) Julija

frina  

1. mar 2006 20:04

Julya, pred časom se je en gospod razburjal, da se pogovarjamo tako, kot da smo na kulinariki same ženske, sem za vsak primer napisala dodatek,če jo imamo. Da ne bi bil užaljen, pa da mu ne bi dvignilo, česa že? frina

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

1. mar 2006 20:13

Mogoče pritiska? jade

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17820

1. mar 2006 20:26

Frina, ne zameri, zapisala bom nekaj popravkov v zvezi s kandido. Kandida (Candida albicans) ne tvori nitk (hif), ampak je gliva, ki je enocelična, celice so ovalne, razmnožuje pa se hitro, z brstenjem mladih celic na starih celicah. Po teh značilnostih spominja na kvasovke (Sacharomyces sp.), ki jih uporabljamo kot kvas. To pa je tudi njuna edina povezava. Kvasovke nam nikakor ne povzročajo nevšečnosti (mislim bolezni), kvečejmu pri vzhajanju testa. Kandida pa je seveda lahko tudi smrtno nevarna, čeprav bolj izjemoma (en primer so bolniki v pozni fazi AIDSa). Nikaor pa ne razumem, kakšno zvezo ima količina kvasa, ki se uporabi peri peki kruha s kandido. Bom vesela pojasnila. (Informacije so povzete po učbeniku Mikrobiologija, za farmacevtske in kozmetične tehnike) Še en zapis Julyi: stavek se da razumeti na dva načina, ti si ga, kot da si res še dijakinja kakega 2. ali 3. letnika, ko jim najbolj šumi v glavi. Na smeh pri branju je pa šlo tudi meni. Obstaja pa seveda tudi kruta možnost, da smo res vsaj brez ene. rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti