3. mar 2006 19:28
vaja iz biokemije ( kako speči kruh ) Pogledam, piše " kvasova emulzija ", kaj je to, si mislim, pogledam, nekaj meni popolnoma neznano, skoraj ne morem verjet, da se še kaj takega najde, da je meni čisto novo ( imam se namreč za starega kuharskega mačka ( povdarek je na star ). Odprem biokemijo ( ne, nisem kemik, kakšna knjiga iz kemije se pa najde ) piše da je že Paster trdil da so v živih kv. glivicah posebne snovi, in te so odgovorne za vrenje, potem je Buchner to dokazal tako da je glivice pobil ( če se temu tako reče ) na mehanski način, pol je sprožil vrenje, ker je v tekočini ferment zimaza......... ( približan prevod iz biokemije ). Kdaj pa kdaj se spravim speč kruh, čista klasika ( morda mal prilagojena ), eno pakungo kvasa raztopim v cca 2 dcl mlačne vode, zamesim testo od 1 kg moke, na moko dam 1,5 čajnih žličk soli, ( treba je še mal mlačne vode dodat ), testo v eni uri vzhaja, če mi se ljubi ga pregnetem in čez še eno uro še enkrat vzhaja v pekaču, pečem ga 40-45 min ( testo premažem s oljem, in v pečici je posoda z vodo, vse zato, da skorja ni prevešč debela ( moji zobi )) in to je to. Vsi ki so kruh poskusili trdijo da je odličen. Nekaj dni nazaj, večerjam ( ura je 17.30. ), pojem ves kruh, in si mislim, no , pa dajmo poskusit speč kruh s kvasovo emulzijo. 2 dcl mrzle vode, 2 čajne žličke soli, pakunga kvasa ( žito 25 gr. ), postavim na pult. . Drugi dan, ura 6.30, zamesim testo ( računam ena ura za vzhajanje, ne bom vzhajal testo dvakrat in imam svež kruh za zajtrk najdalj do pol devetih. Testo čez eno uro pogledam da ga dam peč, nič, zdi se mi da je enako kot prej, pustim še eno uro, pogledam, spet se mi zdi enako. Da ga grem takega peč, ne gre , ne bo dober ( zbit bo ). Kaj čem naredit ( zdravilo moram vzet), lačen grem v trgovino kupim kruh........ Ura je nekje 12, ko vidim da je testo res vzhajalo, ga pregnetem pustim vzhajat še enkrat in okrog pol štirih je godno za pečt. Spečem kruh, ne zdi se mi nič posebnega, edino imam vtis da se trtji dan za spoznanje manj drobi od klasičnega. Edino kaj sem naredil morda narobe je , da sem od kvasove emulzije uporabil samo tekoči del ( talog sem zlil stran ), čez nekaj dni spet poskusim......... upam da ne težim preveč, lp ežoj