22. feb 2006 0:56
še moje izkušnje že izpred kakega letom ali dveh: poizkusila sem to emulzijo, kruh je normalno vzhajal, ni se mi pa zdel nič posebnega...
Kar se tiče kvasca, ga pri današnjem kvsau ni potrebno delat! To sem prebrala v Goljatovi knjigi Kruh in že neštetokrat poizkusila in je res! Kvasec so delali včasih zato, ker kvas ni bil zanesljiv in tako testno ne bi vzhajalo, če bi bil kvas zanič (torej kvasovke mrtve in encimi razgrajeni) in bi morali vrečt cel hlebec stran. Zato so rajši poizkusili samo s kvasom in žlico moke in žličko sladkorja in seveda vodo ali mlekom, da so videli, če stvar sploh dela. Danes je kvas industrijsko pripravljen prav v ta namen in ni več prodajan ostanek pri pridelavi piva, zato je zanesljiv in vedno vzhaja (razen če je zelo zelo star), zato kvasca res ni treba delat!
Enostavno nadrobiš kvas na moko, daš zravn sladkor, če želiš, sol nujno vsaj malo, pa seveda vodo ali mleko in zamesiš testo, nobenih komplikacij. Probajte, res vam ne bo žal, ker za kvasec izgubiš 5-10 minut, pa še eno posodo prihraniš, če se ne zafrkavaš z njim...
Veri