29. mar 2006 14:07
Nisem ežoj,ampak Goljat v svoji knjigi razlaga tole tako in po mojem biološkem ozadju bi se kar strinjala: solna raztopina pomori kvasovke, sprostijo se encimi, zaradi katerih potem vzhaja kruh. Zakaj bi sol pomorila kvasovke in zakaj ne? No, prvič kvasovk je milijon vrst, mislim,da tiste v vinu niso čisto iste kot te v kruhu... Gotovo obstajajo tudi kake, ki živijo v zelooo slanih okoljih, ampak dvomim, da to velja za te "kruhove". No, za "normalne mikroorganizme" pa velja, da jih sol pomori, ker zaradi ozmoze potegne iz njih vso vodo - jih izsuši. Membrane celic so namreč prepustne za vodo in če je v okolju več soli, gre voda tja, saj se ustvarja ravnotežje. Velja tudi obratno, je pa manj pogosto v naravi. Možno je, da je tvoja prijateljica mislila, tako "mučenje" prenesejo le "najmočnejše" kvasovke, kar ni čisto res, niso najmočnejše v splošnem, so le tiste, ki jih sol manj moti, za drugo stvar bojo pa prej pocrkale, recimo... Upam,da sem ti kaj pomagala... PS: Ravno zato jaz ne delam kruha s to emulzijo (poleg tega, da se mi ne zdi čisto nič drugačen od navadnega), pa naj se majo kvasovke še malo fajn tistih par ur, predno se kruh speče:) Zanje je par ur tako kot za nas celo življenje in mogoče kdo drug tako misli o naših, nikoli ne veš;) Veri