Steklokeramika - plin

maychi  

član od: 12.9.2004

sporočila: 616

16. jan 2006 11:52

Lipa, naša sk plošča ima 2 "različna vklopa"ne vem, kako naj to drugače opišem. Imamo tudi stopnjo od 1-9. S tem, da če jo prižgeš s pritiskom na -, se vklopi na jakost 4, vendar je ta stopnja "počasnejša" in je bolj za pogrevanje. Če pa jo pritisneš na +, pa takoj preklopi na stopnjo 9, in tudi bolj hitro se segreje in je bolj močna. Mogoče ima tudi tvoja, kakšno tako "funkcijo", ki jo je potrebno naštudirati. Sicer pa, je ne zamenjam več za plin. Imam vedno probleme, kadar gremo kam na dopust in imajo plin. Se ne morem in ne morem navaditi več plina. Da ne govorim o čiščenju. Lp, maychi

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

16. jan 2006 13:43

Maychi, opis tvoje SK ustreza moji. Ima zelo preproste funkcije, tako da ni kaj veliko "tuhtati" - in bolje je tako, saj več funkcij ne prinese nujno boljšega rezultata (mislim na splošno). Nagibam se k odgovoru, da je problem v hitrosti prevodnosti materiala (dna) ponve ali lonca; pri zmanjševanju energije pa pri akumulaciji toplote (dno) - zato pa je potrebno občutno prej zmanjšati energijo, da ne prevre. Pozdravček L

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

16. jan 2006 13:51

Lipa, če imaš skalo na štedilniku od 1 do 9, potem probaj peči na 7. Mislim, da bo kar prava. Najprej segrej ponev na 9 (ne rabiš maščobe, vsaj jaz je ne uporabljam). Ko je ponev vroča, zmanjšaj moč štedilnika na 7, odstavi ponev ravno toliko, da vliješ gor maso, potem pa spet na ploščo. Jaz si za obračanje pomagam z leseno lopatko. Vsa procedura je ista, le z močjo plošče je treba malo sprobavati, da najdeš tapravo. V glavnem, pri meni se najbolje obnese ta srednja, pri močnejši se mi je palačinka kar zažgala. tjas

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

16. jan 2006 14:05

Hvala za pomoč Tjas, toda, morda se nisem najbolje izrazila, pri meni na maximumu (9-ka) peče palačinke kot, da bi jih delal polž. Ostajam pri tem, da je problem prevodnost materiala - pravega moram najti, pa bo. LP L

tjas  

16. jan 2006 14:11

Počasi ti jih peče? Na 9? v ostalih posodah pa kuhaš brez problema? Ja, potem pa res ne more biti druge razlage kot slaba prevodnost ponev. Čepra vmi je res čudno, da ti v tefalovi prav tako ni peklo. Jaz je nisem marala, ker je bila tanka, zato se je dno kmalu ukrivilo in posledično ni dobro prijemalo na ploščo. Zato tudi peka palačink ni šla. NO, kakor koli, srečno pri iskanju prave ponve! Lp, tjas

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

16. jan 2006 14:12

Svojo kariero na steklokeramiki sem začela z Ikeinimi rostfrei posodami. Motilo me je, da voda rabi tako dolgo, da zavre. Nato sem šla kupit lonce od Ema Celje in problem je bil rešen. Čas se je bistveno skrajšal. mimika

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8891

16. jan 2006 14:16

Že nekaj časa govorite o peki palačink na steklokeramični. Zaprem oči (vrnila sem se 40 let nazaj) in vidim našo mamo kako peče palačinke. Štedilnik na drva, mama vsa rdeča v obraz, tiste kroge na peči je dala stran in na odprtem ognju drži tavo za palačinke. Obrača jih kar v zraku - tavo malo zasuka proti sebi, od sebe in flok v luft... palačinka je že obrnjena. Moj vnuček najraje od vsega je palačinke. Dostikrat se je zgodilo, da so že odhajali domov in se v hodniku obuvali, on je pa meni šepetaje rekel: "Babi, jaz bi pa palačinko". In seveda, morali so še malo poklepetati v hodniku, babi je pa na brzino spekla 2-3 palačinke, tako da je otročiček tople palačinke popapal v avtu. Danes je pa ta fantek star skoraj 8 let in sva v soboto popoldan skupaj pekla palačinke. Ali si predstavljate grozo, če se odločim za steklokeramično brez plina, pa da ne bom mogla peči palačink. Pozdravček!

tjas  

16. jan 2006 14:20

Dragička, po tistem, ko dam izpit skozi, pridi en dan k meni. Boš sprobala na mojem štedilniku in v živo ocenila, če je to štedilnik zate. In če ti bo ustrezal moj, ki je najbolj osnovni model izpred kar nekaj let, potem ti bo tudi na današnjih super tehnično izpopolnjenih šlo. Kaj praviš? Papa, tjas

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8891

16. jan 2006 14:24

Tjasi, O.K. - pekle bova pa palačinke, kaj ne? Pozdravček!

tjas  

16. jan 2006 14:27

Zmenjeno! Zdej se moram pa naprej učit (jao mene, kje je vsa moja volja...). LP, tjas

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrimljanka
Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti