Pa saj to ni res....

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17821

27. feb 2006 17:37

Ob prebiranju gornjih zapisov mi je prišlo na misel, da pravzaprav večina uporablja lep jezik, k sreči pa ne knjižnega, ki zveni preveč papirnato. Če bi vsaj toliko pazili na jezik na vseh TV in radijskih postajah, bi bilo kar preveč lepo. Celo v klepetalnici, kjer gre pogosto za zelo hitro zapisovanje odgovorov, je jezik večinoma na primernem nivoju. Pogosto sodelujoči takoj opozorijo novega klepetalca, da sleng ni zaželen. Tipkarske napake pa tam nikogar ne motijo, če le zaradi njih ne pride do spremembe pomena. Nadaljujmo po tej poti, pustimo, da nas bolj poučeni kaj naučijo, poučimo koga, če smo bolj poučeni. In - naredimo to na kulturen, prijazen način. Strpnost je lepa, premalokrat uporabljena beseda. rimljanka

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

27. feb 2006 17:46

Lepo ste to povedali o mirnem zavetju. Ne sodelujem v nobenem forumu, razen občasno na Odklopu in Mladini, ker težko berem sleng. Mogoče sem staromodna, kaj vem. Zame je pisana beseda pisana, govorjena pa govorjena. Mislim, da je pomembno, da ločimo med različnimi ravnmi jezika. Nihče ne pričakuje jezikovnih biserov, ampak zgolj mirno prebavljiv jezik. Zatipkane napake in manjkajoče vejice pa prav nikogar ne motijo. Še zlasti pa smo tolerantni do tistih, ki jim slovenščina ni materni jezik, ali pa živijo kje daleč in niso več vsakodnevno v stiku z njo. mimika

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

27. feb 2006 18:06

jernej je napisal/a:
Ja, jaz veljam za strogega administatorja. In se hitro ujezim, če kaj ni prav. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije
Jernej, jaz ti podelim nagrado najbolj strpnega administratorja na svetu ta trenutek! Pa imam kar nekaj izkušenj s forumi. Ah, pošteno si me nasmejal. lp, Marija

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. feb 2006 19:37

Že precej let se ukvarjam s pomočjo ljudem, ki imajo težave s pisnim komuniciranjem , predvsem z upravo. Ugotavljam, da je ljudi nepopisno strah, kako bodo kaj napisali, ali bo pravilna oblika, ali pravilna slovenščina. Vsebina vloga, pritožbe ipd. potem ostane tako postranska. Zato sem bila vesela forumov, ker se mi je zdel korak k pismenosti. Včasih pa po izletu na kak formu mislim, da nekateri še tega ne bodo več znali, kar so prinesli s šole, kjer učitelji in profesoeji matrni jezik priskutijo za vselej, iz šol pa prihajajo ljudje, ki ne znajo oblikovati niti navadnega dopisa. In najbrž za to ni kriv jezik na tej kulinariki, ampak tisti, ki čistunsko nadzorujejo naše blagorečje. Na drugi strani pa mi ni jasno, zakaj pa ti jezikobrižneži ne ustanovijo kakeka formuma, na katerem je mogoče popvprašati kaj o pravopisu. Tako pa zdaj na trgu ni niti ene same knjige, vsaj v našem mestu je ni, ki bi pojasnila osnove pisnega komuniciranja. Kako pa naj vemo, da se v dopis po novem ne vpiše več zadeva, da se s spoštovanjem piše spet Vi in Ti z veliko začetnico. Naskuharje in kuharice naj pustijo na miru gled jezeika, svojo jo strokovnost pa naj urejajo na npr. slovka forumu. Nič ne računam za idejo. frina

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

27. feb 2006 21:25

To pa res nisem vedela, da se v dopis ne piše zadeva. Bom začela pošiljati prošnje za službo, mi bo ta nasvet prav prišel! Hvala Frina! Ko sem že pri tem, res bi rada videla primer kake PRAVILNO napisane prošnje, dopisa ipd., da vidim, kako je prav. Je kaj na internetu? Atina

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

27. feb 2006 22:13

Kako se ne piše več zadeva? Kaj se pa potem napiše? Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

27. feb 2006 22:31

alex5kids je napisal/a:
Sasenka je napisal/a:
Skratka, določene stvari preslišim ali spregledam, določene žal malo težje (recimo nepravilno rabo tožilnika pri ženskem spolu, neuporabo dvojine, itd.), grem pa redko tako daleč, da bi uporabnika foruma na to javno opozarjala.
Ko to berem, me je ze strah kaj napisati. Zivim ze od otrostva v tujini, nikoli nisem hodila v kaksno slovensko solo, tako da pravzaprav nimam pojma o dvojini ali tozilnikov, itd... Zato tudi veckrat ne odgovorim na kaksno temo alex5kids
Alex, kje pa sem napisala, da morajo ljudje pisati pravilno slovenščino? Nikjer. Napisala sem, kaj me moti. In tudi, da načeloma nikoli nikogar ne opozarjam. Napisala sem tudi
Sasenka je napisal/a:
Sicer me ne moti, da so prispevki napisani tudi po domače, ravno tako me ne motijo tipkarske napake, niti se ne obregnem ob - recimo temu tako - nepoznavanje računalniške tipkovnice (ko npr. uporabnik ne ve, kje najti enojni/dvojni narekovaj, itd.), ker se mi vseeno zdi pomembnejše to, da ljudje različnih starosti in generacij strpno in navdušeno delimo skupno strast.
O sporočilnosti mojega sporočila presodi sama, hotela sem samo poudariti, da cenim (in prepoznam), če se ljudje trudijo in želijo svoje znanje ter izkušnje deliti z drugimi.

frina  

27. feb 2006 23:18

Jernej, tam, kjer se je napisalo: Zadeva: vloga za dodelitev stanovanja se besed ZADEVA ali PREDMET ne napiše več. Pa tudi za Lep pozdrav, ni več klicaja ali pike. Če kdo odkrije nov priročnik, bom informacije vesela. frina

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

28. feb 2006 6:27

Frina, hvala, pa sem se nekaj novega naučila. Sicer vsak dan pišem in nekaj tega je tudi objavljeno, ampak tega nisem vedela. Ne napišem veliko dopisov. O jeziku pa samo tole. Zadnje čase večkrat rabim prevode v slovenščino. Po nekaj poskusih sem ugotovila, da mnoge prevajlske agencije ne premorejo ljudi s solidnim znanjem slovenščine. Da ni problem (ne)znanje tujega jezika, pač pa slovenskega. Res je naš jezik kompliciran, vendar ne tako, da se ga ne bi dalo naučiti. Da smo funkcionalno nepismeni, je kriv tudi šolski sistem. mimika

frina  

28. feb 2006 10:03

Prepričana sem, da je kriv šolski sistem. Poleg tega so zadaj še uradniki, ki ob neukem ljudstvu pridobivajo na ceni ( bepri :plači). Ko sem dobila v roke dopis BPP iz Celja, ki je namenjen, pravniki temu pravimo, neuki stranki, me je skoraj zadelo, ker je bil poplnoma nerazumljiv.In podobne izkušnje imam še s kakim uradniškim pisanjem. Do nove pridobitve glede sestavljanja dopisov sem prišla po naključju: moja znanka je "študirala" poslovno sekretarstvo( tole sem si izmislila, ampak naj se vidi, kako je možno kaj študirati). Poznam predmetnik in zahtevnost in imam nekaj pomislekov. To znanje bi morali imeti vsi, ki so konačli srdenjo šolo ekonomske ali sorodne smeri. Ona mi je pokazala zapise za nova pravila, ki jih pa nisem našla v nobeni knjigi. Še nekaj: kadar napišemo oznako družbe z omejeno odgovornostjo, je pravilno takole: d. o. o. , to je s presledkom po vsaki piki. Se še zdi komu, da je potrebna svetovalnica za pravilno uporabo matrnega jezika. frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrimljanka
Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti