21. jul 2011 23:43
ežoj, preveč časa si že v zasavju, zna biti, da je zrak udaril na moralistične centre...ajoj
Ker stvar je taka, da se ljudje zaljubljajo. Dokler je srce mlado (leta niso važna), se bo zaljubljalo. Ali pa bo to storila glava, whatever. Je sicer blazno fino, če se vsake toliko časa ponovno zaljubiš v svojega stalnega partnerja, ampak, ni nujno... Kvečjemu bi morala biti Ana Karenina opomin za ljudi v tem smislu, da bi se zavedali, da s tem, ko se poročiš, še nimaš neke trajne vinkulacije in zagotovljene ne sreče in ne zvestobe. Ker se je treba za to vedno znova potruditi. In Tolstoj je pač orisal tipično rusko meščanstvo, kjer te lekcije niso vzeli, ker so se poročali zaradi dogovorov. In Kareninu razen časti dolgo časa ni bilo nič jasno, potem, ko je ukapiral, je bilo pa prepozno. In, BTW, ko smo ravno pri Tolstoju: Tolstoj je živel tipično življenje ruskega moškega, ki se je do srednjih trideset na veliko vlačil po bordelih (ker fantje se pa morajo zdvijat, ne) in je poskusil v življenju vse živo. In ne samo to, zadevo je celo popisal v svojem dnevniku. In potem, ko se je poročil, je svoji ženi v znak "zaupanja", v smislu, evo ženica, preberi, kaj vse sem počel prej, sedaj pa ne bom več, izročil ta dnevnik in revica je padla v šok in se nekaj let ni opomogla (pa tudi nosečnosti v seriji ji ravno niso pomagale, da bi se). In potem je Tolstoj nekje pri petdesetih ukapiral, da je malo razvajena sebična moška svinja in potem se je do smrti kesal. Stranski učinek njegovega kesanja so vrhunska dela, ampak življenje z njim ni bilo rožnato. Kar se da prebrati v biografiji o Tolstoju (brala pred leti, ampak sedaj se mi res ne da iskati zapiskov, mislim, da je avtor nek Anglež na L...)
Asi que, no moralices demasiado, porque se te puede echar al reves todo eso....
In preden me odnese: nekoč je tule nekdo nekaj na suho pametoval, da on pa, odkar je poročen (pa je bil kratek čas) ne bi pogledal nobene druge in da mu tudi na misel ne pride in mu ne bo prišlo. In je potem dobil kultni šus s strani lady nole, ki mu je napisala, da zaradi tega, ker nima fantazije, se mu pa res ni potrebno postavljati na piedestal.
Tko je shvatio, shvatio je
Naor, jaz se tudi staram
Vendelina jr.