11. apr 2006 9:13
ZojaMB, s tekom najlažje začneš tako, da iz hoje počasi preideš v tek. Npr., najprej tečeš 1 minuto in hodiš 2 minuti in tako izmenjaje skupaj pol ure. Ko to obvladaš, recimo čez en teden ali pa morda čez nekaj dni, podaljšaš čas teka in skrajšaš čas hoje, tečeš 2 minuti, hodiš 1 minuto. Nato čas teka počasi podaljšuješ, med tekom pa si še vedno oddahneš z minuto hoje. Sčasoma potrebuješ oddih vse redkeje, samo vsake 3 minute, pa potem vsakih 5 minut, pa vsakih 10 minut in nazadnje tečeš pol ure skupaj. Če ne začneš totano brez kondicije in tečeš redno, vsaj 3 ali 4-krat na teden, prideš do tega celo prej kot v 12 tednih. Vem iz svojih izkušenj, saj sem bila v takšni fazi začenjanja že večkrat. Ker pozimi nisem nadaljevala s treningom, me je takšna procedura čakala vsako pomlad, ko sem znova začenjala. Je pa fenomenalno. Nama z možem se je eno leto dogajalo, da sploh nisva več znala na sprehod, saj sva vedno kar tekla. No, trenutno ni tako, pa upam, da spet bo!
Zadeva res deluje! Res pa je, da je dobro, da je tvoja teža nekje blizu normale, da preveč ne preobremenjuješ sklepov. Vsaj meni je tako svetovala moja zdravnica, ko sem imela ITM še okoli 30 in mi je priporočala plavanje, samo ker nisem imela možnosti, sem pač hodila po ravnem in v hribe, s tekom pa sem začela kasneje.
Če te zanima bolj točen program vadbe, ti ga lahko pošljem za ZS. O tem je bilo sicer veliko govora v Poletu (Maratonec) že pred leti, morda bi se kaj našlo tudi na tekaškem forumu. Bom pogledala in poslala link.
Danes je moj dan D, začnem z minuto teka in minuto hoje. Upam, da bom "mož beseda". Helena, malo se me spomni popoldne, da ne omagam! Aja, prijavila pa se bom po 1. maju, da do takrat dobim vsaj malo filinga, mislim pa, da je rok prijave 1.6.2006, tako da imamo še čas...
Lep dan vsem, Encijan