6. mar 2006 8:52
Hojla!
Najprej čestitam vsem za izgubljene kilograme in centimetre, saj je hujšanje v tem mrazu ena velika muka, kajne.
Me je pa malo zaskrbelo za Rožico, ki je v petek napisala:
"Jaz imam pa občutek, da premalo jem, kg pa se tudi ne premaknejo. Dejansko ne delam prekrškov, pojem za zajterk en sadež in potem kosilo, za večerjo pa navadno nisem lačna...
in se bojim, da bi spravila svoje potrebe na minimum, saj veste kako se telo prilagodi manjšemu vnosu..,.."
Spomnila sem se, da je bilo že lani govora o premajhnem vnosu kalorij, pa mi žilica ni dala miru, da ne bi poiskala. No, pa sem našla. Tuna je 30.9.2005 sporočila tole:
SEM ZASLEDILA TALE ODGOVOR NA ENEM FORUMU, PA VAM GA POSREDUJEM, KER MI JE ZANIMIVO, PA NE VEM ČE NISEM JAZ NA ISTEM!
Je ena ženska spraševala kaj naj naredi, da malo je, pa športa, kg pa stojijo - odgovor pa je naslednji.
Po opisanem mislim, da je problem v 800kcal dnevno. To je čisto premajhen vnos in tvoje telo se je nanj navadilo.
Verjetno ti je res brez težav uspelo shujšat v prejšnji rundi. Sedaj pa se je telo navadilo živet s temi kalorijami in deluje ves čas na ŠPARANJU.
Torej, premalo ješ! Tvoje telo špara hrano, ki jo vanj vneseš saj jo potrebuje za življnje in sedaj še za šport. Pri katerem po možnosti porabiš ravno toliko kolikor vneseš v telo.
Kaj narediti sedaj??? Pomojem si v kar veliki godlji. Če začneš jest normalno ... Cca 1400 - 1500 kcal se boš najverjetneje redila ker se je telo navadilo na tistihubohig 800kcal. To rejenje ne bo trajalo dolgo ker ko bo telo dojelo, da mu ni potrebno več šparat in, da lahko energijo ki jo dobi z vnosom hrane normalno porablja, bo pridobilo tisto sigurnost. A koliko časa boš v tem umesnem obdobju ne vem.
Druga možnost pa je, da še zmanjšaš vnos kcal in tako postopoma skosi leta prideš do tega, da ne smeš več nič jest ker se še kar naprej rediš.
Telo je namreš zelo prilagodljiva zadeva in če ga boš navadila na 500kcal dnevnega vnosa, ja se bo pa na tega navadil. V začetku boš izgubila par kilogramov, potem pa se boš znašla v istem položaju kot si sedaj. In tako boš lahko hujšala, do onemoglosti ...
Sedaj se tukaj lepo vidi kaj je težava premajhnega vnosa kcal v telo in kam to privede.
Zgubljena jaz ti predlagam, da postopoma začneš povečevat vnos hrane. Naj bo na začetku kak teden 900kcal in nato 1000....
Na strani "osebni trener!", ki ti jo je dal Medi lahko pošičeš izračun bazalnega metabolizma in vidiš koliko pravzaprav tvoje telo potrebuje vnosa. In na ta kalorični vnos moraš prit za zdravo prehrano in zdravo hujšanje. Deficit pa boš delala s športanjem.
Postopno več vnosa pa ti predlagam zato ker, če sedaj povečaš vnos na recimo 1300kcal dnevno si bo telo 500kcal pospravilo za rezervo. Navajeno je že preživet s tistimi 800kcal, ostalo pa do balo na stran "za hude čase"...
Vem, da ti je sedaj tole grozno brat. Mislila si, da delaš prav in bila vesela nad rezultati in sedaj si se znašla v najbolj nezavidljivem položaju ker se lahko zgodi, da se malo porediš... pa kljub temu se rediš tudi sedaj. Zato je najbolje, da se spraviš v prave tirnice. Telovadbo pridno furaj še naprej, tako kot si jo do sedaj. Hrane pa se loti na način, ki sem ti ga opisala(seveda, če želiš). In če se zalotiš, da se malo rediš se ne sekiraj ker boš to spravila dol, ko se ponovno pobereš. Zavedaj se in imej pred seboj dolgoročni cilj. In naj ti bo jasno, da je to obdobje le prehodno.
A žal druge rešitve ni.
Kot sem rekla obstaja le še tista varianta, da zmanjšaš vnos na 500kcal in nato čez pol leta, ko stvari ne bodo več delovale, samo še na 300kcal in na koncu živiš samo še od mleka in vode pa se kljub temu rediš.
No, toliko v razmislek vsem, ki "stradajo" in pa novim, ki mogoče tega še niso prebrale.
Rožica, pa brez zamere, saj ne mislim, da ti stradaš, ker sama praviš, da po kosilu potem zvečer nisi lačna. Le da malo obnovimo.....
jankica