Ločevanje živil 90. dni - 5. del

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

30. okt 2005 7:41

Pozdravljene! Marjanca, zanima me kakšno operacijo na hrbtenici so ti delali. Meni bodo menda fiksirali 5. ledveno in 1. križno vretence, ker imam ta medvretenčni prostor v bistvu na nuli - ga ni, se je z leti z lepim delom in seveda preobilno težo čisto znucal. Danes me tako boli, da je groza. Vsak nepredvidljiv gib je, kot da bi mi hotela hrbtenica na polovico. Še nekaj me zanima? Pri operaciji hrbtenice - koliko časa si v bolnici in potem v bolniški. Kako so danes radodarni z rehabilitacijo v zdravilišču? Vem, da tole vprašanje bolj sodi na kakšen drug forum - toda mislim, da mi boste kljub temu svetovale in povedale, saj smo tu tudi za take stvari. Lep dan vse mesne, sadne, makaronove in ostale! Se beremo - LP VERONIKA

majdad  

član od: 29.12.2004

sporočila: 72

30. okt 2005 8:09

Dobro jutro, zame ni sicer porav nič dobro, kajti navsezgodaj sem si že klopa ven jemala. Upam, da ne bo posledic. Včeraj sem z naše meglene Obale mamo peljala na Postojnsko in v Sežano. Uživala sem v lepem toplem in sončnem vremenu. Pri nas pa megla...Porem pa smo se s sestro in svakom spravili v gozd po štorovke in seveda sem tam dobila nepričakovanega gosta. Na žalost v svojem avtu nisem imela zaščitnega sredstva proti klopom in nanje sploh nisem mislila. Pa me je našel! Zvečer sem se sicer tuširala, ampak ne vem, kam se je skril. Sedaj pa le lahko upam... To jutro je megla še gostejša in prav mrzlo je. Turobno jesensko vreme...Toda mislimo na kaj lepšega , morda na naše srečanje. Tuna, s Tejčico se v teh dneh nisva uspeli niti slišati niti videti. Obe sva bili polno "zasedeni". Se bova našli po praznikih in se natančneje dogovorili o najinem prihodu. Torej, kar računaj na naju. Ker Celja ne poznam dobro, sporoči naslov, da s pomočjo TIS-a najdem pot. Z vici ste pa dobre, jaz jih bom kaj prihranila za srečanje. Ko sem "delala" prvi krog 3-MD, sem poskušala tudi jaz z njimi, a na forumu ni bilo odziva. Tokrat pa je vse drugače. Lepo nedeljo vsem našim...in čim manj grehov...Danes bodo testenine in za večerjo štrudelj.... majdad

DUŠANKA  

član od: 12.7.2005

sporočila: 2039

30. okt 2005 8:22

Dobro jutro ali dober dan, kakor komu. Tokrat gre pri nas za oblačnost za spremembo, a še vedno upam, da bo čez dan posijalo sonce. Sedajle se prav veselim mandarin (S dan!), potem hruške, potem zopet kaki..... A ne, da je še dobro, da imamo tako izbiro sadja! Potem pa zopet med križanke. Te me od vsega še najbolj veselijo, da malo pozabim na hude stvari. Vsem lep dan in čimveč sonca, Majdad tebi dober tek pri testeninah, Verovnika tebi pa čimmanj bolečin, enako Marjani45 Dušanka

picika  

član od: 25.12.2004

sporočila: 77

30. okt 2005 11:59

Pozdravljene! Tako, da se še jaz malo javim. Sem odpeljala sina na postajo in imam računalnik nekaj časa samo zase. Saj, ko pride iz Ljubljane ni šans, da sedem zanj. Danes imam škrob pa še vedno ne vem kaj naj jem. Malo idej prosim. Za zahvalo pa vam pošiljam en vic iz našega turobnega Celja. Bo pregnal malo oblačnega vremena, ko bo malo smeha. Pride Štajerc v gostilno in naroči Fanto! Natakar mu odvrne:"Gospod, Fante pa nimamo!" "Kok to?" vpraša Štajerc. "Ja, Cockto pa imamo!"- veselo odvrne natakar. No pa lepo in veselo nedeljo vam želim. Irena picika

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

30. okt 2005 12:17

Hojla! Kosilo je kuhano,moji so pri mizi,jaz pa sem izkoristila prost računalnik. Marjanca,se mi je kar zdelo,da je spet z računalnikom nekaj narobe.Ja,v sredo na starem placu,jaz pridem.Drgač pa nisem preveč pridna pri dieti,nekaj dni se pridno držim,pol ga pa začnem biksat.Zato pa kile stojijo kot pribite. Hema,tvoj mož jo je pa pihnil s tisto o repi.Na glas sem se smejala.A veste,tud jaz ne maram repe! Punce,ki ste danes sadne in boste jutri vodne,veliko sreče vam želim in vsekakor bom držala pesti za vas. Grem pojest svoj krompir in solato z koruzo! Lep dan vam želi Marjetka cvetka

HEMA  

član od: 2.3.2004

sporočila: 505

30. okt 2005 12:49

Lep pozdrav vsem skupaj. Men se pa zdajle peče pica z bučkami, paradižnikom, čebulo... sem malo pospravljala po predalu v hladilniku kjer je zelenjava. Majdad, upam da ne bo nič hujšega zaradi klopa, opazuj pa le. Tudi jaz sem jih letos imela (3) pa ni bilo nič flekov. Dušanka, tu v Šk Loki se pa sonce že malo vidi, potem se pa spet nič ne vidi, pa spet malo... No upam, da bo čimprej pokukalo skozi te oblake Pikica, pire krompir s korenčkom insolata Zelenjavna rižota, Krompirjeva enolončnica Meni je zelo všeč tudi krompirjev segedin, ki je v knjigi z recepti za 90 dnevno dieto Pa se mi zdi da sem danes že malo prepozna za nasvete za kosilo, pa za drugič lp hema

marjanca45  

član od: 9.1.2005

sporočila: 744

30. okt 2005 14:54

Veronika, meni je medvretenčna ploščica zlezla ven in zato pritiskala na živec. So mi jo kar lep del morali odrezati. V bolnici sem bila 5 dni po operaciji, na bolniški pa 3 mesece po 8 ur in 4 mesece in pol po 4 ure. Ampak je zelo različno od primera do primera,pa odvisno od tega, kakšno delo kdo opravlja, vendar za 2 meseca po operaciji pa gre vsak na bolniško, so mi povedali. Zdravilišče sem dobila in sicer 14 dni. Tja sem morala 3 tedne po operaciji. Baje da nam operirancem pripada vsaki 2 leti tako zdravilišče, po operaciji pa ga dobi vsak, saj te bodo tam spet postavili na noge, naučili, kaj lahko počneš in kaj ne, na kakšen način itd. Brez tega si ne predstavljam okrevanja, saj človek ne ve, kaj lahko in kaj ne. Jaz sem si npr. čevlje lahko sama zavezala 5 tednov po operaciji in to so me naučili v zdravilišču. Je pa res, da mora biti človek potem kar priden in telovaditi, saj je zelo važno, da imaš čimbolj razvite mišice na trebuhu in hrbtu, da boš z njimi razbremenila hrbtenico. Meni zaenkrat kar uspeva, le ta teden je kriza, ko še ne morem telovaditi in se kar pozna. No, po operaciji pa so se s sedenjem pojavile spet kar močne bolečine in v Valdoltri so najprej mislili, da bo potrebno ti dve vretenci utrditi, pa se je potem z mojo telovadbo in zmanjšanjem teže pokazalo, da bodo še počakali, je pa hrbtenica na tem delu nestabilna. Utrditi so jo mislili tako, da bi baje iz noge vzeli kost in z njo utrdili vretenci. Problem je namreč v tem, da je ledveni del hrbtenice najbolj obremenjen in še niso našli materiala, ki bo zdržal te velike pritiske. Ampak utrdijo vretenci res v skrajnem primeru, ko so bolečine res zelo hude. Ti pa priporočam, da res spraviš s sebe nekaj kil, ker ti lahko iz svojih izkušenj povem, kako se to pozna. Če samo pomislim, kakšne bolečine sem imela preden sem shujšala teh 15 kil ! Res drži tisti stavek ... in hrbtenica vam bo hvaležna.. Držim pesti zate ! Saj ko človeka tako zelo boli, pristane na vse, samo, da je bolečin enkrat konec. Poglej Tejčicino mamo, ki je že pravi fenomen kar se tiče operacij hrbtenice. Majdad, pa saj ne bo nič, boš videla ! Držim pesti ! Marjetka cvetka, se veseli, da se končno spet vidiva. Zdaj pa grem na eno rundo počasne hoje, saj s tema mojim luknjama ne morem kaj prida migati. Zdaj pa me že malo jezi, ker tako dolgo traja ! Ampak kaj stokam jaz, če pa je Dušanki še huje. Dušanka, križanke so fina stvar, pa še pomagajo ti, da ti možgani čisto ne grejo na počitnice, kaj ? Bonaca, naredila sem jabolčni štrudel s polnozrnato moko. Me zanima, kakšen bo. Na zunaj je tako temen, kot bi bil ves teden na soncu, ki pa ga tukaj že 2 dni nismo videli. marjanca45

DUŠANKA  

član od: 12.7.2005

sporočila: 2039

30. okt 2005 15:24

Hojla, tudi pri nas v Ljubljani je sončece - kako lepo popoldne!!! Prav uživam, čeprav iz postelje in sem zakopana v križanke - Marjanca45 ima prav - telovadba za možgane. Ravnokar sem si pripravila grozdje - bo kar sedlo v prazen želodček. Počasi ga pripravljam na jutrišnjo vodo. Eh, bo že. Uživajte v sončni nedelji in lep pozdrav vsem Dušanka

VEROVNIKA  

član od: 28.8.2005

sporočila: 639

30. okt 2005 17:20

Pozdravljene! Marjanca hvala natančno obrazložitev. Verjamem, da je hrbtenica hvaležna, kes izgubiš težo. Moj ortoped pa mi je rekel, da ravno zaradi izgube teže je možno, da me bolj boli, ke imam drugačno držo, kot prej in da je pri tej sorti okvare pač tako. Če prav vem, si ti imela hernio, jaz pa menda čisto nekaj drugega. Neki ortoped je sicer moji bivši sošolki dejal, da so te vrste operacije, ki me čaka, izredna rutina. Rutina gor ali dol, prav nič mi ni prijetno, ko pomislim na to. Za kosilo sem imela zelenjavni riž in solato (moji ostali še meso z omako). Malo riža še imam, solato bom pa kakšno novo poiskusila. Danes pa sem mučila malo sebe. Dopoldne sem spekla 2 vrsti peciva, recepta sem dobila na teh spletnih straneh. Če katera še vedno peče, ji svetujem, da naredi kokosove rezine (enostavno, moji nedietniki pa pravijo da tudi dobro). Spekla sem že Sočno jabolčno pito (tak naslov ima v bazi receptov). Malo drugačna kot jo sicer delamo, pa je videti res sočna in dobra. Obe vrsti peciva bom dala za jutri "v temo", za moj veseli večer. Pozdrav vsem - se beremo! VERONIKA

marjanca45  

član od: 9.1.2005

sporočila: 744

30. okt 2005 17:57

Ja, Veronika, saj pravim, sto ljudi, sto čudi. Vsak s svojim problemom. Pri teh stvareh je človek vedno nemočen, ker se pač mora zanesti na to, kar sliši od zdravnikov. Včasih pa so odločitve težke, ker pač težko navaden smrtnik presodi, kaj narediti. Je pa res, da je moja hernia verjetno res drugačen problem kot tvoj. Saj so tudi meni rekli, da je ta operacija rutina, samo strah me je pa bilo do onemoglosti. Samo mala napakica, pa bi lahko bila v vozičku. Kaj hočemo, ko pa je strah del nas. Ampak saj sama veš, kakšne muke preživljaš. Meni so najprej delali mielografijo, ko iz hrbtenice vzamejo nekaj tekočine, jo obarvajo in dajo nazaj. Potem s slikanjem hrbtenice po mm odkrijejo točno mesto, kjer je treba operirati. Ampak to tvoje slikanje bo marsikaj pokazalo. Tudi jaz sem danes polno zaposlila pečico. Najprej pica za mojega velikana, potem pa še štrudl z jabolki iz polnozrnate moke zame. Dobra fora, ker mi bo ves ostal, saj ga nihče ne bo maral. Dušanka, vi pa sonce !!! Pri nas ni sledu o nje že 2 dni ! marjanca45

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti