30. okt 2005 14:54
Veronika, meni je medvretenčna ploščica zlezla ven in zato pritiskala na živec. So mi jo kar lep del morali odrezati. V bolnici sem bila 5 dni po operaciji, na bolniški pa 3 mesece po 8 ur in 4 mesece in pol po 4 ure. Ampak je zelo različno od primera do primera,pa odvisno od tega, kakšno delo kdo opravlja, vendar za 2 meseca po operaciji pa gre vsak na bolniško, so mi povedali. Zdravilišče sem dobila in sicer 14 dni. Tja sem morala 3 tedne po operaciji. Baje da nam operirancem pripada vsaki 2 leti tako zdravilišče, po operaciji pa ga dobi vsak, saj te bodo tam spet postavili na noge, naučili, kaj lahko počneš in kaj ne, na kakšen način itd. Brez tega si ne predstavljam okrevanja, saj človek ne ve, kaj lahko in kaj ne. Jaz sem si npr. čevlje lahko sama zavezala 5 tednov po operaciji in to so me naučili v zdravilišču. Je pa res, da mora biti človek potem kar priden in telovaditi, saj je zelo važno, da imaš čimbolj razvite mišice na trebuhu in hrbtu, da boš z njimi razbremenila hrbtenico. Meni zaenkrat kar uspeva, le ta teden je kriza, ko še ne morem telovaditi in se kar pozna.
No, po operaciji pa so se s sedenjem pojavile spet kar močne bolečine in v Valdoltri so najprej mislili, da bo potrebno ti dve vretenci utrditi, pa se je potem z mojo telovadbo in zmanjšanjem teže pokazalo, da bodo še počakali, je pa hrbtenica na tem delu nestabilna. Utrditi so jo mislili tako, da bi baje iz noge vzeli kost in z njo utrdili vretenci. Problem je namreč v tem, da je ledveni del hrbtenice najbolj obremenjen in še niso našli materiala, ki bo zdržal te velike pritiske. Ampak utrdijo vretenci res v skrajnem primeru, ko so bolečine res zelo hude. Ti pa priporočam, da res spraviš s sebe nekaj kil, ker ti lahko iz svojih izkušenj povem, kako se to pozna. Če samo pomislim, kakšne bolečine sem imela preden sem shujšala teh 15 kil ! Res drži tisti stavek ... in hrbtenica vam bo hvaležna..
Držim pesti zate ! Saj ko človeka tako zelo boli, pristane na vse, samo, da je bolečin enkrat konec. Poglej Tejčicino mamo, ki je že pravi fenomen kar se tiče operacij hrbtenice.
Majdad, pa saj ne bo nič, boš videla ! Držim pesti !
Marjetka cvetka, se veseli, da se končno spet vidiva.
Zdaj pa grem na eno rundo počasne hoje, saj s tema mojim luknjama ne morem kaj prida migati. Zdaj pa me že malo jezi, ker tako dolgo traja ! Ampak kaj stokam jaz, če pa je Dušanki še huje.
Dušanka, križanke so fina stvar, pa še pomagajo ti, da ti možgani čisto ne grejo na počitnice, kaj ?
Bonaca, naredila sem jabolčni štrudel s polnozrnato moko. Me zanima, kakšen bo. Na zunaj je tako temen, kot bi bil ves teden na soncu, ki pa ga tukaj že 2 dni nismo videli.
marjanca45