Ali nosite krzno

tema je zaklenjena

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

10. mar 2005 16:57

Po vsem tem kar sem prebrala bo najbolje, če se preselimo v jamsko dobo. Tako bomo živali pobijali ( če ne bodo one nas ) samo da preživimo in njihovo krzno uporabljali samo zato, da ne zmrznemo. In še to. Mislim, da nobeden od avtorjev ( z menoj vred ) ni poskušal preživeti z kmetovanjem ali živinorejo. Sara, rada bi te vprašala, če imaš doma kakšen žlahten kamen ali kak zlat kos nakita. Si videla kako so izkoriščani ljudje, ki to kopljejo. In ko smo ponosni sami nase, da smo kakšen pulover dobile po ugodni ceni - naredili so ga otroci v Indiji ali na kitajskem. - In če teh izdelkov ne kupimo, bodo otroci ob delo in bodo za lakoto pomrli - začaran krog ali samo jaz tako vse to razumem. Konec koncev je za marsikatero družino na robu preživetja - niso vsi na kmetih - ne zmore kupovati dražjih biološko pridelanih izdelkov. Za marsikoga je špilanje vegetarijanstva predrago. Od sojinega mleka in solate pa 8 ur ne moreš krampa vihtet. Brez zamere malo sem besna. Najbolje bi bilo to temo zapreti. Lumpica

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

10. mar 2005 19:24

Mladost sem preživela na kmetiji,kjer smo redili in ubijali živali zato,da smo imeli meso za preživetje. Vendar smo živali ubijali na kolikor se je le dalo human način,tako da so čimmanj trpele. Jem meso,zelo rada ga imam! Ne nosim pa krzna in tudi nikoli ga ne bom! Zelo pa obsojam ljudi,ki mučijo živali.Ne samo zaradi krzna,tukaj so tudi živalski dvoboji,lastniki psov,ki svojega "ljubljenčka"priklenejo na prekratko verigo,pa starsi,ki svojemu otroku kupijo mucko ali kužka,ki pristane na cesti,ko zraste,ali pa se ga otrok naveliča in še bi lahko naštevala. Jaz bom še naprej jedla meso in jajca,nosila usnjene čevlje in pletene puloverje. In,če ste nekateri tako malenkostni:tudi rastline so živa bitja,bogve,mogoče pa tudi imajo čustva... Marjetka cvetka

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

10. mar 2005 19:27

Kaj pa ribe???? LP juhica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

10. mar 2005 21:43

Me je prav za malce prehitela Marjetka cvetka - najbrž zato, ker ima tako lepo rastlinsko ime. Se strinjam - vsa živa bitja so ŽIVA (tudi bakterije, pa glive - tudi one, ki jih preganjamo izmed prstov). Pa odvisna med seboj tudi. Saj smo vsi v šoli (če ne drugje) slišali o prehranjevalnih verigah, a ne? Brez tega pač ne gre. In eni so proizvajalci (ti pač ne jedo drugih), vsi ostali pa so potrošniki, torej jedo druge, njih pa drugi, ali še žive, ali pa potem, ko poginejo. Tistim, ki pojedo poginjenega, rečemo, da so razkrojevalci. In po bioloških značilnostih človek sodi med tiste potrošnike, ki jim rečemo vsejedi. Eden od temeljev obstoja življenja na Zemlji je pač pretok energije (ki sicer večinoma izvira iz Sonca) in kroženje snovi med živo in neživo naravo. Če je komu to všeč ali ne. Sicer tudi njega ne bi bilo. Malo učne ure iz osnov ekologije, v upanju, da ne težim preveč. Strpno torej sprejmimo prepričanja drugih in seveda zahtevajmo taisto od njih. Saj menda vsi vemo, da se meje naše svobode končajo na mejah svobode drugih. Pozdrav. rimljanka

blenkuš  

član od: 25.4.2004

sporočila: 50

11. mar 2005 0:14

Bom tudi sam pridodal svoj lonček. Vegetarijanci si pač zaslužijo svoje spoštovanje, vendar je to le eden od načinov prehranjevanja. Ne bom se sedaj mešal, kje je več beljakovin in zakaj jih ni, vendar me grozno zmoti dejstvo, da nekdo kokodaka o mučenju živali in krznu ( vsekakor to ni humano od nas ljudi, se pa dogaja ), v isti sapi pa pomerja Gucci in Prada torbice. HALO, mislim, da jih ne delajo " glih " iz nekih plastičnih mas ( katere so pa za okolje ena navadna katastrofa ). Mi je hudo, ko sem si ogledal posnetek iz prvega članka, bi pa predlagal tistim orto ekscentrikom, da naj se ponudijo za poizkusne modele za take stvari. Me prav zanima koliko bi se jih ( sploh ) našlo. Sicer pa sta moje osebno mnenje napisali že Lumpica in Marjetka cvetka, tako da ne bom pretirano pisal o stvareh, katere so bile že premlete. P.S. Mislil sem, da smo demokratična družba, tako pa..... danilo blenkuš

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

11. mar 2005 7:54

vcibej, sprasujes me, ce imam doma kak kos zlatega nakita ali drag kamen. imam, ker sem dobila podarjeno. vendar nicesar ne nosim, ker nisem tip za zlat nakit. kar pa se tice druzin na robu prezivetja in dragega spilanja vegetarijanstva... moji starsi povedo, kako je bilo, ko so bili oni otroci. (po vojni) jedli so krompir, zelje, repo. ce je bil kje kak ocvirek, je bilo ze lustno. meso pa redko redko, le ob praznikih. in so zraven trdo delali - tudi otroci. seveda, ce se gres pa fensi smenci vegetarijanstvo in kupujes drage izdelke, je pa druga pesem.

p|na  

član od: 1.3.2004

sporočila: 234

11. mar 2005 8:12

Mislim, da je ta tema že zašla in se zdaj tukaj pogovarjamo o ubogih družinah in otrocih in njihovem preživetju (seveda mora biti človek v ospredju) ampak dejstvo je, da človek krzna ne potrebuje za preživetje. In beseda MORALIZIANJE se mi ne zdi primerna, ko skušam dopovedat, da ni vredu mučit in pobijat na milijone živali zaradi nekih "kao človeških potreb". Za boga svetega saj ne govorim o kajenju ali pijančevanju. To je stvar posameznika, mislim pa da ni stvar posameznika, ko gre za poseganje v naravo ampak je to stvar celega sveta. In ja, zakaj bi molčala? Vcibej : kdo tu špila vegeterijanstvo? To ni špilanje ampak način prehranjevanja, spoštovanje do sobitij in okolja ok? Naši pradedi niso imeli mesa vsak dan na mizi pa so tudi oni morda "špilali" drago vegeterijanstvo? Tudi jaz sem besna.... Kar pa se tiče kozmetike pa obstaja milijon seznamov, kjer piše kdo izvaja poskuse na živaleh in presenečeni bi bili katere vse kozmetične hiše tega ne počnejo. Tako, da ne mi govorit kaj vse se da in česar se PAČ ENOSTAVNO NE ZMORE!!! Vol je vlečna žival pa ne je mesa kaj ne? Planinci osvajajo najvišje vrhove ampak ne v krznu.... Jaz te teme ne bom več nadaljevala, ker mi je nesmiselno se pregovarjat z ljudmi, ki so za polovico starejši od mene pa ne dojemajo določenih stvari. LP! nina

Migla  

član od: 16.6.2004

sporočila: 1892

11. mar 2005 13:25

Mislim, da ni med nami tistega, ki bi se strainjal da je nasilje nad živalmi prava stvar. Torej vsi nasprotujemo. Ali bomo nosili krzno, to je stvar svakega posameznika. Zaključimo s to rubriko. Pomislite samo na to koliko nasilja v družini je pri nas v Sloveniji. Kaj ste naredili glede tega? Poglejte statistiko! Lep vikend vam želi Migla.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

11. mar 2005 14:38

Temo zaklepam, pa ne zaradi nasilja ali nenasilja, ampak enostavno zato, ker je ušla nadzoru. Ne mi zameriti, ampak nič koristnih informacij več nima, poleg tega pa je že močno ušla originalni temi o krznu. Avtor je svoje povedal, veliko obiskovalcev tudi, zaklepam preden postane preveč osebno (kar že počasi postaja) in žaljivo. Pozdrav Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti