10. mar 2005 7:41
Lidka je lepo povedala, da stvari niso samo bele ali samo črne. Vse je nekako sivo. Vsak ima pravico, da se odloči po svoje, pomembno je, da svojega prepričanja ne vsiljuje drugim. Pohvalno je, če se nekdo odloči, da ne bo nosil krzna ali usnja in jedel mesa -- če to stori zaradi sebe, ne pa zaradi imidža. Živi pa ta človek v veliki zmoti, če misli, da je to vse, kar lahko stori za človeštvo. Res je, da bo zmanjšal grozljivo mučenje živali v sled pridobivanja krzna. Strinjam se, da je to veliko. Ampak če govorimo o mesni prehrani, je pa odločitev za nemesno golo sprenevedanje, da se borimo za boljši jutri. Še toliko področij je, kjer se, vsaj po mojem, lahko veliko bolj izkažemo. Morda ravno ta človek, ki se zmrduje nad krvavim mesom, zliva ne vem kakšne kemikalije v svoj WC, pusti, da mu vroča voda teče v nedogled, ima slabo izolirano hišo in s tem preveliko porabo energije za ogrevanje. Ne zatiskajmo si oči. Sodobno življenje temelji na potrošništvu in vse, kar storimo, na tak ali drugačen način obremenjuje naše okolje. Samo da se večinoma tega ne zavedamo.
Tudi Reca, ki ne izpusti nobene priložnosti, da ne omeni, da ne jejo mesa, da namesto kravjega mleka uživajo sojinega in nevemkajševse, s svojimi dejavnostmi obremenjuje okolje. Ko piše na ta čudoviti forum na primer, rabi elektriko, ki jo pridobivajo, kot jo pridobivajo. Da ne omenim del pri napeljavi tovrstne infrastrukture. Koliko živalic so bagerji uničili, da so žice položili v zemljo.
Pa sojino mleko. Res je rastlinskega izvora, vendar v njegovo prijaznost do okolja nisem tako prepričana. Ste kdaj videli, kako izgledajo sojini nasadi? Kakšno erozijo prsti povzročajo in kako izčrpajo revno lateritno prst v tropih? In koliko energije je potrebne, da pride v naše kraje. Ni dosti bolje, če je pridelana kje bližje. Širjenje rastlinskih in živalskih vrst v nova okolja, kjer jih sicer ni, je šele nedopustno dejanje, ki se bo človeštvu še kako maščevalo.
Zanima me, ali tisti najbolj goreči ljubitelji živali ne nosite volnenih oblačil? Ali prisegate na plastik fantastik? To je dilema, ki mene vedno preganja. Veliko hodim v hribe in celotna oprema (razen čevljev) je iz umetnih materialov, ki so mnogo prijetnejši za nosit, bolj praktični in lažji za vzdrževanje. Ampak pomislite, koliko let je potrebnih, da se razgradi goretex jakna ali pa aktivno perilo? Volnen pulover so vsaj molji pojedli.
Naštela sem nekaj vprašanj in dilem, ki mi dajo misliti. Vem, da odgovor nanje ni preprost. Nekaj pa je že storjenega, če vsaj razmišljamo, kar pomeni, da se zavedamo. Morda bomo znali pametno ukrepati. Začne se pri vsakem posamezniku, kljub temu pa so stvari, ki se morajo urediti na načelni ravni. Tukaj pa je naša šibka točka. Tisti, ki ste iz Lj verjetno veste, kje so črpališča vode. Verjetno veste tudi to, da je okolica črpališč zelo priljubljena za divje odlaganje odpadkov. In voda, ki se spira, gre v podtalnico. Oblast MOL-a pa nič. Vikica je pred leti celo dobila naziv: Varuhinja vodnih virov. Pa saj nas imajo za norce.
Se opravičujem, če sem se preveč razpisala
Mimika (bivša vegetarijanka; neljubiteljica krzna; ljubiteljica usnja in plastičnih stvari za šport; velika porabnica kisika (letala); varčevalka z vodo in elektriko; kupka hrane, pridelane v bližini; voznica z dnevno prevoženimi 80 km)
Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 10. mar 2005 08:16:23