ločevanje živil 90 dni - 3. del

tema je zaklenjena

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

12. maj 2005 9:55

Hojla! Jaz sem danes na OH.še premišljujem,kaj sladkega bi za večerjo,za kosilo bo seveda pica. Rožica,v Velenju in okolici ni nobene pametne trgovine,tako,da se boš morala mal razgledat po Celju. V Celju v Planetu tuš in intersparu imajo kar nakaj dobrih butikov.Drugih trgovinic pa žal ne poznam! Sej jaz tudi ne vem,kaj pomeni "pofočkat",sem to besedo že velikokrat zasledila na tem forumu,sam me je blo nerodno vprašat,kaj to pomeni.V naših krajih te besede ne uporabljamo! Vipercat,jaz ti želim,da se bi ti služba podaljšala še za veliko dlje,kot tri mesece. mene fižol tudi rad napenja,četudi dam zraven kumno,pa prvo vodo odlijem in ne vem kaj še.Zato rajši jem čičeriko,ker ta pa sigurno ne napenja,lahko jo pa pripraviš skoraj podobno,kot fižol.No,prabranec se verjetno ne bi dal,al pa tud! Mejte se lepo! Marjetka cvetka

Rožica  

član od: 13.9.2004

sporočila: 958

12. maj 2005 9:57

Jutro! Tejčica, ne kliči vraga. Tudi jaz še nikoli nisem hujšala v prsi. Pa sem si vedno želela manjše.... Ne želi si preveč, da se ne zgodi.... Sicer pa pa je treba po vsem telesu izgubljat maščobo, ker bo drugače ras postala kakšna plaboy.... Tabina moj obseg je 10 cm manjši! Mislim, da o šoku ni treba razlagat!!! Pa tudi tolažba, da se najprej vrne tja ne pride v poštev! Bom raje kar s čim drugim napolnila košarice, če ne s čim drugim pa kar za robčki. Tudi jaz imam danes sadni dan. Sandika še nekaj zate: POROVA POLIVKA: Por narežeš, ga pražiš na žlički olja, dodaš česen, kasneje malo kocke, začimbe in malo žličko smetane (jaz ne dodam smetane ampak dodam raje malo podmeta, da se omaka zgosti. Sama sem mnenja, da malo moke ne bo škodovalo, ker je moka tudi v testeninah). Pokuhaš, dodaš kuhane makarone (ali kaj drugega), premešaš in ... DOBER TEK! Z veliko skledo solate seveda! PARADIŽNIKOVA OMAKA: Prepraži čebolo, dodaj paradižnik in praži tako dolgo, da se razpusti. Zalij z vodo, dodaj začimbe in kuhaj. Na koncu vse zmešam z paličnim mešalnikom. Kjer se je da uporabim mešalnik, da na tak način zgostim omako, vendar vseeno mislim, da jo lahko brez skrbi zgostiš z malo moke. Recepte si lahko ogledaš na tem linku: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2614 Mogoče boš našla kaj uporabnega. Jaz sem si pa zadnjič poizkusila narediti prebranec, vendar sem dodala sveži paradižnik po vrhu in dala pečt. Mogoče je bil v tem problem, stvar mi ni bila najbolj všeč. Čeprav obožujem fižol. Mislim, da je paradižnik naredil kiselkast okus. Bom morala kupit pripravljenega, da vidim kakšen okus mora biti, ker sem ga zadnjič pripravljala sama. Lp, Rožica. Zaupaj svoji osebni moci. To je vse, kar v tem skrivnostnem svetu sploh imas.

Rožica  

član od: 13.9.2004

sporočila: 958

12. maj 2005 10:00

Marjetka cvetka, ti je beseda "potačkat" kaj bližja. Saj veš ko se otroci igrajo in gredo koga "potačkat" = "pofočkat" , tako pravijo drugje. Zaupaj svoji osebni moci. To je vse, kar v tem skrivnostnem svetu sploh imas.

marjanca45  

član od: 9.1.2005

sporočila: 744

12. maj 2005 10:03

Juha z bobiči .... še napisati ne znam pravilno. Groza. marjanca45

tejčica  

član od: 7.2.2005

sporočila: 457

12. maj 2005 10:07

Bravo mojcika. To je pa super rezultat. Pa kar pridno tako naprej. Tudi pri nas smo pri skrivalnicah uporabljali besedo "pofočkati" in je res nisem slišala že dooooolgo, potem pa se pojavi tukaj na forumu. Pomenila pa naj bi javiti se. Tale forum je pa še poučna zadeva. Glede na to da smo res iz vseh koncev naše male deželice, se vedno kaj novega naučimo. Gremo likat dalje! tejčica

majdad  

član od: 29.12.2004

sporočila: 72

12. maj 2005 10:22

Marjanca45, juha z boboći (istrski izraz - mehki ć) To je juha z mlado, mlečno koruzo. V bistvu je to mineštra. Vanjo daš iste stvari kot za ješprenj (peteršilj, zeleno, česen , fižol in po možnosti svež paradižnik ter krompir. Namesto ješprenčka daš mlado koruzo, ki jo z nožem odrežeš od storža. V originalu uporabijo domačini tudi domačo slanino, ki jo , kot pravijo, "zatacajo". Kos slanine z nožem režejo oz. sekajo tako dolgo, da postane pravzaprav masa za namaz. S tem pravzaprav zabelijo. Seveda lahko dodaš notri še kos prekajene svinjine, še boljša je pršutova kost. Namesto sveže koruze lahko uporabiš tudi pasterizirano koruzo ali suho (to vidiš včasih v trgovinah poleg suhega graha in je dobro, če jo daš prej močiti). Je pa razlika. Svežo koruzo tudi zamrznejo v zamrzovalniku in jo potem uporabijo. Čimdlje se kuha, boljše je. Ker si na dieti, stvari nikar ne "zatacaj". Bo tudi dobro. Nisem domačinka, a živim tu že vrsto let in poznam dobro posebnosti. Bobiće postrežejo v restavracijah, hotelih... kot specialiteto. Ko ne boš več na dieti, te povabim. Lep dan... majdad

mojcika  

član od: 20.12.2004

sporočila: 33

12. maj 2005 10:32

Hvala vsem! Res ste super. Joj, kako je danes lep dan :) Zdaj pa s polno paro naprej - še vsaj 5x toliko, ojoj :)) Mojca

majdad  

član od: 29.12.2004

sporočila: 72

12. maj 2005 10:35

Marjanca45, računalniški škrat mi jo je zagodel. Prav je. juha z bobići (ne z boboći). Kaj hočeš, na računalniku sem novinka in samouk. majdad

tejčica  

član od: 7.2.2005

sporočila: 457

12. maj 2005 10:52

Rabim nasvet. V soboto (če mi bo uspelo iti na Gorenjsko) imamo fešto. Moj bratranec se je poročil pribl. pred10-imi dnevi in imamo sedaj piknik. Bi bilo vse o.k. če bi imela jaz B dan, na žalost pa imam Š. Bi bilo zelo narobe če bi malo zamenjala dneve (jutri Š in potem v soboto B)? tejčica

Zajčica  

član od: 17.3.2005

sporočila: 63

12. maj 2005 10:58

jst bi mela na tvojem mestu rajš dva B dneva - baje naj bi bil ravno vrstni red dni pomemben ... Zajčica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti