12. maj 2005 6:53
Dobro jutro, moje drage rožice in rožek !
Zoran, prav zavidam ti, ko nimaš problemov z oprsjem. Kako prebiraš te naše strokovne joškovne razprave ? Mogoče pa se boš še kaj naučil in s pridom uporabil. Se nikoli ne ve.
Sandika, pozdravljena med nami. Torej, na mojih testeninah je bila največkrat omaka iz pelatov. Na malo olivnega olja sem prepražila čebulo in ko je posteklenela, sem dodala pelate, zeleno papriko, pa narezane šampinjone in česen. Od začimb sem uporabljala origano, baziliko, pa malo soli. Nekaj minut sem jo kuhala in konec. Krompir najraje jem praženega s čebulo. Čebulo prepražim, da malo porjavi, potem pa dodam skuhan, narezan krompir, malo solim. Zraven si velikokrat naredim jabolčni hren
(ga naredim sama). Prebranac pa naredim takole: sama skuham fižol. Na olju prepražim veliko čebule (malo naj porjavi) in jo malo posolim. Potem v nepregorno posodo ( jena steklena posoda, lahko pa je tudi kakšna lončena) dajem po plasteh : najprej plast čebule, nato plast fižola, malo posolim, dodam sladko rdečo papriko in nekaj lovorovih listov, pa spet plast čebule, nato še fižol, ki ga posolim, potresem z rdečo papriko in dodam nekaj lovorovih listov. Pri meni je posoda po dveh plasteh fižola polna. Na vrh zlijem še nekaj vode, v kateri se je kuhal fižol ( voda naj sega do pribl. polovice posode, če je steklena, lahko vidiš, pri lončeni pa dolij po moje ca. pol litra). No, vse skupaj pečem pol ure pri 200°C. Potem ugasnem pečico in pustim prebranac v njej še kar kakšno uro, da se sestavine lepo prepojijo. Pa nič mešati. Nato pa navali narode ! Ker je količina velika, si razdelim na porcije in zmrznem za naslednjič. Zraven jem vedno solato.
Zadnje čase pogosto jem na B dan enostavno in hitro pripravljeno jed: na olju prepražim čebulo, dodam na kolobarje narezan por in bučke. Malo solim, dodam česen in pražim toliko časa, da je vse skupaj zelo mehko, potem pa prelijem z jajci. Zraven jem običajno zeleno solato. Joj, kar sline se mi cedijo. Danes je to namreč moje kosilo.
Tako, drage moje. Toliko zaenkrat. Saj sem se vam želela pridružiti včeraj zvečer, pa internet doma ne uboga. Pojma nimam, kaj je narobe.
Zunaj je nebo brez oblačka, sije sonce in sploh je super - pa že četrtek je !!!!!
marjanca45