11. feb 2005 9:58
Anika, tudi banane pašejo pod škrob, tako da si danes lahko mirno privoščiš več kot eno, sploh če ti ne uspe zaužitii še česa razen sadja. Jaz sem imela probleme s Š dnevi v hribih in sem jih ponavadi reševala s sadjem (vključno z bananami), enkrat pa tudi z zelenjavnimi sendviči (dokaj nevtralna zadeva, npr. malo kakšnega namaza, ki naj bi bil zaradi maščobe nevtralen - tu sem malo v dvomiih, popravite me! - in popečene bučke s česnom v polnozrnati žemlji). Če ti povem po pravici, se je sadje bolj obneslo, sendviči so bili sicer sanjski, samo razmerje med kruhom in zelenjavo ni bilo pravo, saj pride preveč kruha (več kot en dovoljen kos, že če poješ dva sendviča), pa še namaz mi je bil sumljiv... Pri sestavi obroka je namreč pametno upoštevati razmerje med koncentriranimi in balastnimi živli (vsaj 70% balastnih - zelenjava, solata ipd. in max. 30% koncentriranih - meso, kruh, riž, testenine...)
Nalin, me veseli, da si na svoj problem pogledala s svetle plati, ko sem tole pisala Aniki, sem pomislila, da morda pri sestavi obroka ne upoštevaš tega razmerja in poješ premalo balastnih snovi. Iz svoje izkušnje ti lahko priporočam, da se izogibaš tudi siru, sploh v večjih količinah in v kombinaciji s kruhom. Kot ti, sem bila tudi sama včasih vegetarijanka in sem morala imeti sir vedno na zalogi, po spremembi prehranjevanja in prvi rundi 3MD-ja pa ga pojem zelo zelo malo in mislim, da je to velik plus, kg pa v minus. Samo v razmislek...
Lep dan! Encijan