6. mar 2014 16:57
Naj takoj povem, da nisem mama, in priznam, ucim na srednji ekonomski soli. Torej imam a priori vsaj dve minus tocki. Zato naj tisti, ki meni, da zenske brez otrok ne moremo biti dobre uciteljice, kar preskoci moj poseg v debato.
V zadnjih letih opazam, da imajo ucenci in dijaki vse prevec potuhe doma. Ce dijak ne zna, je kriv ucitelj, ki ni dovolj dobro razlozil snovi. Ce so v razredu nemirni, potem je tu kriv ucitelj, ki jih ne zna primerno zaposliti. (jaz ucim racunovostvo in ko sem enkrat rekla enemu ocetu, da je njegov 18-letni sin nemiren, sem dobila odgovor, da verjetno ne znam na dovolj zanimiv nacin razlagati ucne snovi....) Ce se ucenec na sprehodu spotakne, je kriv ucitelj, ki ni dovolj pazil na malcka. Ce ima dijak migrene, je spet kriv ucitelj, ki je prezahteven. Ce dijak v razredu razsaja, so krivi sosolci, ki ga k temu spodbujajo ali pa negativni zgledi. Nihce pa ne pomisli, da je morda manko tudi na drugi strani, da starsi otrok ne naucijo se primerno vesti, ce ima ucenec negativne ocene, je morda krivo nezadostno ucenje ipd.
Na neki osnovni soli se je npr. zgodilo, da je drugosolka jedla kosilo brez pribora in je pri tem kljub stalnim opozorilom vzgojiteljev tudi vstrajala. Ko so poklicali starse na razgovor, je mamica rekla: "zame ni vazno, kako je, vazno je, da se naje!"
V septembru 2013 se je dogajalo spet na neki nasi osnovni soli, da je bil prvosolcek nasilen do sosolcev in to do take mere, da so morali ze poiskati zdravnisko pomoc. Ko so bili na sprehodu, je sosolca kar tako mimogrede brez razloga porinil s plocnika. K sreci ni takrat vozil mimo noben avto. In veste, kaj so naredili starsi? Ucenca so prepisali na drugo osnovno solo, ker so ugotovili, da so uciteljice na tej soli nesposobne.... (sicer pa so podobno ze naredili v vrtcu, ko je njihov malcev v treh letih obiskoval tri razlicne vrtce)
In ne morete si predstavljati, kolikokrat sem ze slisala stavek: "nas/a pa ze ni taksen/a..." in tudi ko starse postavis pred dejstvo in napacno dejanje dokazes (tudi s posnetkom) dobis odgovor: "verjetno so jo/ga v tako obnasanje prisilili drugi sosolci".
Na nasi soli so bili pred dvema letoma na solskem izletu v Budimpesti. Ena, sicer dobra, dijakinja se je tako napila, da je bruhala. Imela je precejsnjo smolo in je to opravila pred kamero za videonadzor na hodniku. Ko smo starse poklicali na pogovor (jaz sem bila takrat razrednik), so starsi najprej rekli, da se motim, in da to gotovo ni bila njihova hcerka, ko pa sem starsem pokazala videoposnetek, ki sem ga dobila v recepciji hotela, so me prepricevali, da so jo sosolci prisilili v to.
In se bi lahko nastevala. V 23 letih poucevanja se je nabralo zelo veliko takih in podobnih primerov. Zadnji je iz prejsnjega tedna: po ministrskem odloku je v Italiji uporaba mobilnega telefona med poukom hud prekrsek, ki se kaznuje z odvzemom telefona. Ucitelj mora telefon izrociti tajnistvu, ki nato starse poklice na solo, telefon lahko prevzame samo eden od stasev. Kako potem ukrepajo doma, je stvar druzine. V prejsnjem tednu sem zasegla 3 telefone. Reakcije starsev so bile zelo razlicne: en oce se mi je zahvalil za zivljenjsko lekcijo, da nepravilnim dejanjem, sledijo sankcije, druga mama me na parkiriscu ne pozdravi vec.....
"Nas pa ze ni taksen!!!"
ribica