25. apr 2013 12:52
Jaz pa verjamem, da marsikdo ne ve, da se je treba obvezno prijavljati - to ne velja le na hrvaškem ampak skoraj povsod, tudi pri nas.
Ne vem kako je s tem v drugih krajih, v občini Piran plačujejo lastniki objektov, v katerih ni nihče stalno prijavljen pavšalno letno turistično takso. Tisti, ki imajo pa prijavljena stanovanja ali sobe za oddajanje, pač plačujejo po osebah ali pa sploh ne - tako kot na hrvaškem.
Kakor me je malo pogrelo, ko sem dobila pred kakšnimi desetimi, petnajstimi leti prvo položnico in sem pisala županji, da predlagam, da se tudi obalni študentariji, vključno z njeno hčerjo nabije turistična taksa za bivanje v Ljubljani, sem zdaj čisto zadovoljna s tem sistemom, saj mi ni treba vsakič, ko me obiščejo prijatelji in se odločijo, da bodo prenočili, trepetati pred morebitnimi racijami. Ne vem kako rešujejo ta problem v drugih krajih.
Ampak naša občina ne bi bila to kar je, če bi to, sicer čisto razumno pravilo veljalo za vse. Jaz in še nekaj hiš v okolišu plačijemo ta letni (ni nezanemarljiv) obolus, velika večina pa ne, ne zato, ker so proti, ampak ker jih enostavno do danes še nihče ni poterjal zanj.
Kako pa rešujete ta problem v drugih krajih? Pa kako, če sidrate - bodisi v Sloveniji, Hrvaški ali Italiji izven marin in luk?
Recimo, jaz bi šla rada na obisk k prijateljici v Mokronog, tam bom pa verejetno/pa ne čisto gotovo tudi prespala. Komu pa naj to javim ob recimo deseti in pol, koise bom odločila, da ne bova tvegali hišne preiskave in postopka ob dvanajsti uri.
No, prav zato sem zadovoljna, da vržem preko naše občine še tistih nekaj evrov v morje in vsem predlagam, da se odločijo enako. Razen, če ste že tako jezni, da boste raje pometali v morje svoje župane. Našega ne, da ne bomo obveljali Slovenci še za rasiste.
nola