Podražitve...

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

6. sep 2012 18:39

Jaz nimam s samim sistemom menjave prav nobenih težav. Imam jih pa kar precej s tem, da se nikakor ne morem znebiti tega, da se v menjavi enega specifičnega medicinskega kompleta za denar, ki ga naši hiši plača ZZZS, izgubi približno dve tretjini tega denarja za pooblaščene in baje tudi nepooblaščene posrednike (ker sem na nekem kongresu malo networkala in izvedela od zastopnika firme, koliko je njihova prodajna cena). In s tem, da mi prihajajo v ambulanto mlade bolnice iz slabše situiranih regij naše dežele z manjkajočimi zobmi v prvi liniji in njihove matere z preostalimi nekaj zobmi nasploh (kar je eden od kritičnih znanilcev razpadajočega zdravstvenega sistema), pa tiste mlajše hodijo v službo in so tiste starejše hodile v službo dovolj, da so si zaslužile penzijo. In s tem, da si po drugi strani zdravstveni ministri po enem mandatu kupijo jahto, pa jih nihče ne vpraša, odkod jim sredstva za to menjavo. In sem hkrati dovolj stara, da se spominjam, da so pod socializmom ljudje vseeno dobivali proteze in mostičke v vidnem sektorju zobovja iz sredstev javnega zdravstva, pa da je obstajala neka služba družbenega knjigovodstva, ki ni sprovedla virmanov za plače, če se jih niso držali še virmani za zdravstvene in pokojninske prispevke, na Ciper in na Kajmane je bilo pa tudi precej težje skanalizirati denar kot danes. Se je že dalo, ampak tistih, ki so to počeli, je bilo vseeno malo in so - tako si vsaj predstavljam - medsebojno en drugega pazili, da se niso prav preveč povampirili. In največ težav imam s tem, da nimam trenutno nobenega, ampak prav nobenega vpliva na to, da se v naslednjem mandatu v parlamentu ne bodo pojavili še večji butci kot v tem, ker stranke prav načrtno rekrutirajo med svoje vrste ljudi z maslom na glavi, ker imajo potem na voljo ustrežljive pupke, ki se zavedajo, da če ne bodo pridno ubogali navodil stranke, se bo poskrbelo za to, da se bo tisto maslo ogrelo in začelo kapljati dol (se mi zdi, da sem nekaj podobnega enkrat že napisala), in ker je volilni sistem zanalašč napisan tako, da je mimo strank v parlament povsem nemogoče priti, pa še s stranko težko. Skratka, da nimam nobene izbire, razen da se pridno učim italijansko in da sta španščina in portugalščina moj naslednji projekt, ker upam, da bom imela s tema dvema jezikoma še kar nekaj izbire za pot pod noge takrat, ko bo začelo pokat - čemur, na žalost, se čedalje bolj bojim, da se ne bomo mogli izognit. lp, proxima

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

6. sep 2012 18:57

proxima je napisal/a:
In največ težav imam s tem, da nimam trenutno nobenega, ampak prav nobenega vpliva na to, da se v naslednjem mandatu v parlamentu ne bodo pojavili še večji butci kot v tem /.../.

Imaš, imaš. Absolutno gleda morda majhnega, toda bistveno večjega, kot ga je kadar koli imel posameznik, ki ni del vladajočega sloja. Večjega pravzaprav (skoraj) niti teoretično ne bi mogla imeti.

Res pa je še nekaj: sebi (in nam) jemlješ ta vpliv s tem, da nas (in sebe) javno prepričuješ, da ga nimamo. Verjamem, da tega ne delaš namenoma, toda točno to je učinek. Prepričajmo se, da ne moremo nič narediti, pa nam tudi ne bo treba nič narediti - vsi bomo pač žrtve.

proxima je napisal/a:
Skratka, da nimam nobene izbire, razen da se pridno učim italijansko in da sta španščina in portugalščina moj naslednji projekt, ker upam, da bom imela s tema dvema jezikoma še kar nekaj izbire za pot pod noge takrat, ko bo začelo pokat - čemur, na žalost, se čedalje bolj bojim, da se ne bomo mogli izognit.

Ne morem se izgoniti zlobni zbadljivki, da si bodo, kakor zdaj kaže, lahko v bodoče Italijani ravno toliko pomagali s slovenščino kot mi z italijanščino. Portugalci so tako ali tako tudi revni kot cerkvene miši, Španci pa jim (z izjemo Baskije in Katalonije) dobro sledijo. 

Vem, vem - govorila si o južni Ameriki. Saj pravim, da je bila to le zlobna zbadljivka. No, jeziki, v katere se splača investirati, so prav gotovo še najbolj angleščina pa razni daljno- (kitajski, korejski, japonski ipd.) ter srednjeazijski (npr. hindi).

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

6. sep 2012 18:58

proxima, v tem, kar si napisala, je srž problema, po moje.

rosie

proxima  

6. sep 2012 19:13

666 je napisal/a:
Imaš, imaš. Absolutno gleda morda majhnega, toda bistveno večjega, kot ga je kadar koli imel posameznik, ki ni del vladajočega sloja. Večjega pravzaprav (skoraj) niti teoretično ne bi mogla imeti.

Res pa je še nekaj: sebi (in nam) jemlješ ta vpliv s tem, da nas (in sebe) javno prepričuješ, da ga nimamo. Verjamem, da tega ne delaš namenoma, toda točno to je učinek. Prepričajmo se, da ne moremo nič narediti, pa nam tudi ne bo treba nič narediti - vsi bomo pač žrtve.

Se ne strinjam s tabo. Politični sistem je trenutno zakonsko urejen tako, da so volitve zadnja postaja po obsežnem uvodnem dogajanju, ki se dogaja v zakulisju in na katerega volilec nima prav nobenega vpliva. Oziroma ga ima približno toliko kot na hamburger, ki ga kupi v McDonaldsu - edina resna izbira je, da naslednjič kupi drugo variacijo hamburgerja, ki je ravno tako zaendrek, ali pa da se skuja in se zaobljubi, da ne bo več stopil v McDonalds. Da me ne bi narobe razumel: jaz sem šla na čisto vsake volitve od leta 1990 (razen na ene, ko sem bila na dopustu), in nameravam hoditi še naprej ravno zaradi tistega infinitezimalnega delčka vpliva, ki je v resnici praktično enak ničli. Dokler volitve seveda še bodo. lp, proxima

666  

6. sep 2012 19:26

proxima je napisal/a:

Se ne strinjam s tabo. Politični sistem je trenutno zakonsko urejen tako, da so volitve zadnja postaja po obsežnem uvodnem dogajanju, ki se dogaja v zakulisju in na katerega volilec nima prav nobenega vpliva. Oziroma ga ima približno toliko kot na hamburger, ki ga kupi v McDonaldsu - edina resna izbira je, da naslednjič kupi drugo variacijo hamburgerja, ki je ravno tako zaendrek, ali pa da se skuja in se zaobljubi, da ne bo več stopil v McDonalds. 

Da me ne bi narobe razumel: jaz sem šla na čisto vsake volitve od leta 1990 (razen na ene, ko sem bila na dopustu), in nameravam hoditi še naprej ravno zaradi tistega infinitezimalnega delčka vpliva, ki je v resnici praktično enak ničli. Dokler volitve seveda še bodo. 

Volitve seveda niso edini način, po katerem lahko vplivamo, in pod nobenim pogojem ne smemo drug drugega prepričevati, da so, in se na ta način phati v fatalizem, kar sem poskusil strniti v svoj drugi odstavek:

666 je napisal/a:

Res, na volitvah imamo malo vpliva, toda formalno ga več ne moremo imeti. Pozabljamo pa na svojo neformalno moč (in tu nimam v mislih nikakršnih revolucij, vstaj, nepokorščin ali podobnih ekscesov):

- vztrajno delati dobro (ne smemo se vdati malodušju in mislim, kot je "Če lahko on, zakaj pa ne bi smel še jaz?")

- dajati dober zgled (tudi, če se zdi, da si s tem škodimo)

povzdigniti glas, kadar je kaj narobe (ali tudi, kadar samo kaže, da bi morda čez čas lahko začelo zavijati v napačno smer)

- povsem enaka načela uveljavljati zase kot za vse ostale (to je še posebej pomembno v Sloveniji, kjer napake opazimo šele, kadar so nam osebno v škodo, skoraj nikoli pa, kadar so drugim, oziroma še več: če kdo opozarja nanje, ga omalovažujemo kot komplikatorja in katastrofijsta)

- ne vdajati se "državljanski lenobi" (češ "eh, saj sem probal, pa sem bil sam, nihče me ni podprl, zato sem pa raje odnehal" - tako postanemo namreč del problema)

In verjetno bi se še kakšna postavka našla.

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 06. 2012 19:27

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

6. sep 2012 19:29

Ne pravijo zastonj, da če bi volitve lahko kaj spremenile - bi jih že zdavnaj odpravili.

Lisa

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

6. sep 2012 19:31

666 je napisal/a:
...

Kaj ti to opisuješ idealiziranega sužnja ali tlačana?

Sergej

666  

6. sep 2012 19:31

Lisa je napisal/a:

Ne pravijo zastonj, da če bi volitve lahko kaj spremenile - bi jih že zdavnaj odpravili.

Koliko pa računajo za to izjavo?

666  

6. sep 2012 19:32

Sergej C je napisal/a:

666 je napisal/a:
...

Kaj ti to opisuješ idealiziranega sužnja ali tlačana?

M?

proxima  

6. sep 2012 19:35

@666: še nobena resna kriza se ni rešila z nasveti tipa "kurje juhice za dušo", tipično je bilo treba tiste, ki so se preveč povampirili, na lep ali na grd način stresti iz hlač. lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti