11. sep 2012 22:43
Hja, Maksi, nobenih posebnih idej ni treba - izposodiš si denar in ga potem vračaš. Sem iz tiste generacije, ki je družbena stanovanja zamudila, tako da, ja, mi smo nepremičnine kupovali ali pa gradili, tisti, ki so uspeli dobiti parcele kje za majhen denar. Jaz sem vračala 15 ljudem, večina so bili sorodniki, nekaj tudi prijateljev. Odplačevala sem najmanj toliko, kot bi sicer vsak mesec dala za najemnino za enako veliko stanovanje, kar je bilo nekje med polovico in 2/3 plače. Kako se je od tega živelo, ti je že napisala Vendelina. Ko je zmanjkalo za šparat, so se pač povečali dohodki, in v moje stanovanje je poleg plače všteto sprehajanje psov, prevajanje tehnične dokumentacije, varstvo otrok, raznašanje časopisov zjutraj pred službo, inštrukcije ob sobotah in nedeljah, pomoč invalidu zvečer po službi, par krajših pogodbenih del čez praznike, menjavanje zadrg v tujih kavbojkah (šivalni stroj je bil donacija ene od tet in je na koncu žalosto izdihnil), nekaj letnih dopustov preživetih na trganju grozdja in pobiranju jabolk, nekaj raziskovalnega dela v tujini, pa zaneljsivo še kaj, česar se ta hip niti spomnim. Naokoli sem se prevažala z biciklom, kupljenim na policijski dražbi za ceno nekaj malic v naši menzi. Na počitnice smo se peljali s kolesom šotorit na Kolpo. In veš kaj - pri vsem nam sploh nič ni manjkalo, ker smo bili s kolegi in vrstniki bolj ali manj vsi na istem. Ko je enemu zmanjkalo, smo vsi priskočili na pomoč, ker smo vedeli, da smo čez mesec ali dva lahko sami v zosu.
Pa Maksi, praviš, da si končala podiplomca - verjetno ne boš vse življenje delala za 700 evrov, a ne? OK, pri nas ta hip res ni na vseh področjih najti brilijantnih služb, kje drugje so pa še, samo poiskati jih je treba. V prihodnost se vendar gleda z radovednostjo, kaj bo prinesla, ne pa z grozo, kaj te utegne doleteti.
Sonja