10. feb 2012 19:52
Prebral sem vse komentarje, res zanimiva debata.
Mi smo nekje na sredi. Ko sva se odločala, kako bova živela, sva imela tri možnosti: pri mojih starših v veliki hiši, pri njeni mami narediti hišo (na njeni parceli) ali kupiti stanovanje oziroma kupiti ali zgraditi hišo.
Na prvo možnost ni pristala partnerka, na drugo ne jaz, tako sva ubrala srednjo pot: kupila sva stanovanje v trostanovanjski hiši. Za hišo je bilo pa odločno premalo denarja, če ne bilo treba kupiti parcele, bi še šlo, tako pa....
Pred stanovanjem imava vrt, enega še za hišo. Parkirišče imava poleg vrta, pa garažo za dva (ne prevelika) avtomobila. Na svoje zloživa drva, otroka se igrata doma. Imamo balkon za posedanje v toplih večerih.
Nismo pa sami v hiši, potrebno je veliko prilagajanja, če hočemo lepo živeti. Avtomobile obračava z izpuhom na cesto, ne proti hiši, da izpušni plini niso preveč moteči, otroke stalno opozarjava, da naj ne bodo preglasni, glasba je vedno na sobni jakosti....nekako smo na sredi med življenjem v bloku in v hiši. Seveda, nekoč....bomo imeli svojo hiško!
Že takrat, na začetku, sva hotela biti 100 odstotno na svojem. Zato ni prišlo v poštev bivanje na zemlji ali v hiši nekoga od staršev! Čeprav se z obojimi starši dobro razumeva.
Bi pa rekel še kakšno o navezanosti na materialne dobrine. Čeprav tvegam, da me boste napadle, priznam, navezan sem na to stanovanje. Toliko lepih in nepozabnih stvari se je zgodilo v njem, da že zdavnaj niso samo štiri stene. To je in tu je naš dom.
Pa avto. Na zdajšnjega sem zeloooooo navezan. Enako mi srce poskoči, ko zagledam prejšnjega od partnerke. Njen prejšnji avto je bila prva večja stvar, za katero sva se odločila in ga kupila skupaj. Kolikokrat sva v teh avtomobilih gledala spečega, srečnega otroka... Kolikokrat je bil pobruhan, kolikokrat jima je rešil življenje, ker sva jih v njih lahko pravočasno pripeljala k zdravniku. Koliko nežnih uric, intimnih pogovorov sva preživela v njem.... Vedno pa rabim nekaj časa, da mi stvar priraste k srcu. Še po dveh letih mi najnovejši avto ne sede tako, kot tisti stari, že utrujen, z veliko kilometri, in da, priznam, štirikolesnim pogonom. Ker sem se velikokrat pripeljal v službo in pozneje na obisk k staršem brez težav. Kdor je desetino tolikokrat v mrazu, snegu, burji tlačil verige na kolesa, bo vedel, zakaj mi na prvi pogled banalna stvar lahko toliko pomeni. Pa še nekaj, kupil sem ga od očeta, tako ima še posebno vrednost v mojem srcu (in v srcih najinih otrok tudi).
Tako je, nekomu več pomenijo potovanja, nekomu štiri stene, nekomu avto, nekomu vsakodnevna kava s prijatelji... Kaj je pri tem narobe?
Kdo je tisti, ki si drzne ukazovati mojemu srce, kaj naj ima rado? GA NI, VERJEMITE!
Še bistvo, zakaj sem se sploh oglasil. Nakup takega stanovanja, kot ga imava midva, pomeni dvoje: ni niti toliko dela, niti stroškov kot pri hiši. Si pa še vedno na svojem, ko stopiš ven, lahko imaš vrt, ni pa nujno, otroci niso na cesti, pri teh letih jih že skoraj brez skrbi pustiš par ur zunaj, česar v parku najbrž ne bi upal. Seveda je pa potrebnega bistveno več prilagajanja, kot v svoji hiši.
peter